Αρχική Πολιτισμός Αγία Σοφία: Εκκρεμεί απόφαση ΣτΕ – Θα γίνει τζαμί στις 2 Ιουλίου;

Αγία Σοφία: Εκκρεμεί απόφαση ΣτΕ – Θα γίνει τζαμί στις 2 Ιουλίου;

0
Αγία Σοφία
Εσωτερικό της Αγίας Σοφίας
Διαφήμιση

Την τύχη του θρησκευτικού συμβόλου θα αποφασίσει το τουρκικό Συμβούλιο της Επικρατείας στις 2 Ιουλίου του 2020. Η Αγία Σοφία ενδέχεται να γίνει τζαμί από μουσείο που είναι σήμερα. Ενώ, σύμφωνα με τον τούρκο πρωθυπουργό, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μπορεί παράλληλα να δέχεται τουρίστες, όπως είχε δηλώσει πρόσφατα, όταν και πρότεινε τη μετατροπή της σε τέμενος.

Συγκεκριμένα, το 10ο τμήμα του τουρκικού ΣτΕ θα εξετάσει το αίτημα ακύρωσης του προεδρικού διατάγματος που μετέτρεψε το σύμβολο του χριστιανισμού σε μουσείο το 1934, ανακαλώντας την απόφαση που είχε λάβει το υπουργικό συμβούλιο στις 24 Νοεμβρίου εκείνου του έτους. Αυτή όριζε πως η Αγία Σοφία θα λειτουργούσε πλέον ως μουσείο, ενώ, πριν από εκείνη την απόφαση δεν λειτουργούσε ως τζαμί με απόφαση του Κεμάλ.

Αγία Σοφία
Εσωτερικό της Αγίας Σοφίας

Αξιοσημείωτο, είναι πως το Σεπτέμβριο του 2018 η υπόθεση είχε κλείσει με απόρριψη, από τον εισαγγελέα του τουρκικού Στε, όταν μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση, είχε καταθέσει παρόμοιο αίτημα. Ο εισαγγελέας είχε αναφέρει τότε στη γνωμοδότησή του, ότι η χρήση της Αγίας Σοφίας ως μουσείου εμπίπτει στη διακριτική ευχέρεια του κράτους και ότι δεν προκύπτει κάποια παράβαση κατά τη μετατροπή της σε μουσείο το 1934.

Δυστυχώς, αυτή η εισήγηση δεν είναι δεσμευτική για το 10ο τμήμα του ΣτΕ, που μπορεί κατά τη νέα του συνεδρίαση να αποφασίσει τη λειτουργία της Αγίας Σοφίας ως τζαμί. Δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Τουρκίας πως “η Αγία Σοφία κατακτήθηκε και ανήκει στην Τουρκία“, αλλά και η προκλητική του στάση όταν το υπουργείο ζήτησε από την Αθήνα να “απαλλαγεί από τα ιστορικά της κόμπλεξ”, αφήνουν δυσοίωνα προγνωστικά.

Να σημειωθεί ότι σε προηγούμενη συνεδρίαση του συγκεκριμένου τμήματος, είχε αποφασιστεί με αντίστοιχο τρόπο και η μετατροπή της Μονής της Χώρας από μουσείο σε τζαμί.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, in.gr

Διαφήμιση