Αρχική Ενέργεια ΔΕΠΑ: Κομβικός ο ρόλος του φυσικού αερίου για την ενεργειακή μετάβαση

ΔΕΠΑ: Κομβικός ο ρόλος του φυσικού αερίου για την ενεργειακή μετάβαση

0
depa energeia fysiko aerio 926663344
Διαφήμιση

Για την ύψιστη σημασία του φυσικού αερίου, τον αγωγό EastMed αλλά και τον ρόλο της ΔΕΠΑ στην εποχή της απολιγνιτοποίησης μίλησε ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Ξιφαράς από το βήμα του 5ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών με τίτλο «Η Επόμενη Μέρα».

Σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο του φυσικού αερίου στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας, ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι το φυσικό αέριο είναι το πιο φιλικό προς το περιβάλλον καύσιμο και μειώνει σημαντικά τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου.

Όπως είπε, είναι ένα καύσιμο με υψηλή ενεργειακή απόδοση και πολύ πιο ανταγωνιστικό από τα άλλα ορυκτά καύσιμα, ενώ διαθέτει μια ασφαλή και αποδεδειγμένη τεχνολογία διανομής και αποθήκευσης, γεγονός που το καθιστά το καταλληλότερο καύσιμο για την εποχή της απολιγνιτοποίησης.

Για την ενεργειακή μετάβαση

Μεγαλόπολη: ομαλή μετάβαση με φυσικό αέριο

Ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι «το φυσικό αέριο είναι το προτιμώμενο καύσιμο τις επόμενες δεκαετίες, ενισχύοντας την ενεργειακή μετάβαση».

Αναφέρθηκε επίσης στα στοιχεία του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας, σύμφωνα με τα οποία η μετάβαση από τον άνθρακα στο αέριο θα μειώσει τις εκπομπές ρύπων κατά 50% στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας και κατά 33% στην παραγωγή θερμότητας, κάτι που θα μπορούσε να μεταφραστεί σε συνολική εξοικονόμηση εκπομπών CO2 κατά 10% περίπου στους τομείς ενέργειας και θερμότητας στην Ελλάδα, ενώ, με τη μετάβαση από τον λιγνίτη στις υπάρχουσες μονάδες που λειτουργούν με αέριο, υπάρχει η δυνατότητα μείωσης κατά 4% περίπου των συνολικών εκπομπών CO2 της χώρας.

Άλλωστε, σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ, «ακόμα κι αν η παραγωγή λιγνίτη τερματιστεί σε ένα μόλις έτος, οι εγχώριες προμήθειες φυσικού αερίου μπορούν να καλύψουν επιτυχώς το κενό που θα δημιουργηθεί».

Για τον EastMed

fysiko aerio

Σχετικά με τη σημασία του αγωγού EastMed, ο κ. Ξιφαράς τόνισε ότι πρόκειται για ένα έργο που υποστηρίζεται από την ΕΕ και συμβάλλει στην ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης, ενώ διαδραματίζει καθοριστικό γεωπολιτικό ρόλο τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Κύπρο, το Ισραήλ και την Ιταλία.

Όπως εξήγησε, το έργο έχει τη στήριξη της κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ κάνοντας μία αναδρομή στις διαδικασίες που έχουν ήδη ολοκληρωθεί, ο κ. Ξιφαράς είπε ότι κατά την περίοδο 2015-2018, η IGI POSEIDON ολοκλήρωσε τις τεχνικές, οικονομικές και περιβαλλοντικές μελέτες, επιβεβαιώνοντας ότι ο αγωγός EastMed είναι τεχνικά εφικτός, οικονομικά βιώσιμος, ανταγωνιστικός και συμπληρωματικός στις εναλλακτικές επιλογές εξαγωγής στην περιοχή.

Για το χρονοδιάγραμμα

αποθέματα φυσικού αερίου

«Είμαστε σίγουροι ότι θα μπορέσουμε να λάβουμε την Τελική Επενδυτική Απόφαση εντός 2-3 ετών» σημείωσε ο κ. Ξιφαράς. Συμπλήρωσε δε ότι εντατικοποιήθηκαν οι προσπάθειες της εταιρείας για την ενεργό συμμετοχή των ενδιαφερομένων στην ανάπτυξη και υλοποίηση του έργου, στο πλαίσιο των συμφωνιών που υπογράφηκαν στα τέλη του περασμένου έτους.

Για τη ΔΕΠΑ

depa

Τέλος, σχετικά με τον ρόλο της ΔΕΠΑ εν μέσω των ευκαιριών αλλά και των προκλήσεων που αναδύονται στην Ανατολική Μεσόγειο, ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δήλωσε ότι μέσω της στρατηγικής της συμμετοχής σε μια σειρά νέων αγωγών και υποδομών, η ΔΕΠΑ γίνεται βασικός μοχλός της ενεργειακής διαφοροποίησης και ασφάλειας της Ελλάδας.

Διαφήμιση