Αρχική COVID-19 Τσιόδρας: «Το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά για να νοσήσει κανείς σοβαρά»

Τσιόδρας: «Το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά για να νοσήσει κανείς σοβαρά»

0
Τσιόδρας
Διαφήμιση

«Θα πρέπει να περιμένουμε πριν πούμε ότι το κάπνισμα προστατεύει», είπε ο κ. Τσιόδρας απαντώντας σε σχετική ερώτηση. Αντικρουόμενες μελέτες, η μεν από τη μία μεριά της Γαλλίας, που δείχνει ότι όντως οι καπνιστές είχαν κάποια μικρότερα ποσοστά σοβαρής λοίμωξης και ότι πιθανώς είχε να κάνει με την επίδραση της νικοτίνης σε κάποιους ειδικούς υποδοχείς στον πνεύμονα και από την άλλη δε των ΗΠΑ, που λέει ότι το να καπνίζεις είναι παράγοντας κινδύνου για σοβαρή νόσο και θάνατο.

«Άρα έχουμε δυο αντικρουόμενες μελέτες: μια από τη Γαλλία, μια από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Οι Γάλλοι θα κάνουν και μια μελέτη για τη νικοτίνη αυτή καθ’ εαυτή, με διαδερμικό αυτοκόλλητο, για να δουν αν έχει κάποιο αποτέλεσμα όχι στην ανοσία, αλλά στην πρόληψη της λοίμωξης από τον ιό. Δεν είναι ανοσία, είναι πρόληψη λοιμώξεως», ανέφερε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας.

Τσιόδρας: «Το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά για να νοσήσει κανείς σοβαρά»

Όπως τόνισε ο κ. Τσιόδρας «τα δεδομένα αυτή τη στιγμή είναι σαφώς υπέρ του ότι το κάπνισμα λειτουργεί επιβαρυντικά για να νοσήσει κανείς σοβαρά, για να αναπτύξει χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία είναι μια χρόνια κατάσταση των πνευμόνων που συνοδεύεται με σοβαρή νοσηρότητα και κίνδυνο θανάτου μετά από λοίμωξη με το νέο κορονοϊό και θα μείνω εκεί.»

Επισήμανε βέβαια ότι η νικοτίνη είναι μία ουσία βλαβερή για τον οργανισμό, για τον πνεύμονα και για τα στεφανιαία αγγεία των ανθρώπων, ενώ οι καπνιστές πάσχουν σε πολύ μεγάλο ποσοστό από χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, η οποία είναι η νούμερο ένα κατάσταση υγείας, η οποία συνδέεται με αυξημένο θάνατο από τον κορονοϊό.

Τέλος ο κ. Τσιόδρας, υπογράμμισε καταλήγοντας πώς μία επιστημονική θεωρία, που είχε μιλήσει γι’ αυτήν πριν από περίπου ένα μήνα δείχνει ότι αυξάνονται οι υποδοχείς, οι πόρτες του ιού, σε ανθρώπους που καπνίζουν.


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here