Αρχική COVID-19 Σ. Τσιόρδας – Ν. Χαρδαλιάς: Συγκινητικό το κλείσιμο του κύκλου καθημερινής...

Σ. Τσιόρδας – Ν. Χαρδαλιάς: Συγκινητικό το κλείσιμο του κύκλου καθημερινής ενημέρωσης

0
Ενημέρωση
(EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)
Διαφήμιση

Συγκινητικοί και ανθρώπινοι παρουσιάστηκαν ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, κ. Σωτήρης Τσιόδρας και ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, που έκλεισαν έναν κύκλο 72 ημερών συνεχούς τακτικής καθημερινής, με αφορμή την εξασθένηση του φαινομένου του κορωνοϊού στη χώρα μας. Και οι δύο ήταν εμφανώς συγκινημένοι, κάνοντας τον απολογισμό του τιτάνιου αγώνα που καταβλήθηκε το διάστημα αυτό, ενώ ευχαρίστησαν τους πολίτες για την υπευθυνότητα που επέδειξαν στη συλλογική προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και δήλωσαν παρόντες για τη συνέχεια που η ενημέρωση θα περιοριστεί σταδιακά, όσο περιορίζεται το πρωτοφανές αυτό φαινόμενο.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Τσιόρδας: «Η επιστροφή στην κανονικότητα ξεκίνησε. Με προσοχή. Ο ιός εξακολουθεί να υπάρχει. Διασπείρεται εύκολα. Όταν έχω συμπτώματα, πρέπει να ελέγχομαι, να απομονώνομαι, να παίρνω θεραπεία όταν χρειάζεται. Σαν παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, θαρρείς όλη η Γη έγινε ένα. Ζήσαμε και ζούμε δύσκολα, με εκατομμύρια ανθρώπους να περνούν τον κάβο του ιού και εκατοντάδες χιλιάδες να μην τα καταφέρνουν. Αντέξαμε στην πρώτη φάση και περιορίσαμε την διάδοση του κορωνοϊού». Tην ίδια στιγμή, τόνισε πως έπειτα από τέσσερις μήνες, θέλει να επιστρέψει και ο ίδιος στην κανονικότητα, κοντά στους φοιτητές και τους ασθενείς του. Παράλληλα, εξήγγειλε ότι η ενημέρωση θα γίνεται γραπτώς μέχρι τις 31 Μαΐου.

10 νέα κρούσματα – 1 καταγεγραμμένος θάνατος

Όσον αφορά την εξέλιξη του ιού, τα κρούσματα στη χώρα μας αυξήθηκαν κατά δέκα, ενώ υπάρχει άλλος ένας καταγεγραμμένος θάνατος και 173 συνολικά. Ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα μας ανέρχεται σε 2.892. Την ίδια στιγμή, 18 συμπολίτες μας παραμένουν διασωληνωμένοι, ενώ 101 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ.

Πάνω από 13.000 νεκροί αν δεν είχαν ληφθεί τα απαραίτητα μέτρα

«Eάν η χώρα μας δεν είχε πάρει έγκαιρα μέτρα, η μέση τιμή των νεκρών θα ήταν 13.685, ενώ στο πιο αισιόδοξο σενάριο, θα έφταναν στους 7.065», όπως υποστήριξε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, επικαλούμενος μελέτες.

Όπως εξήγησε: «Mέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 173 θάνατοι. Με το καλύτερο δυνατό σενάριο, δηλαδή ένα 0,55% και χωρίς τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα, δηλαδή μια μείωση των επαφών του πληθυσμού περίπου 10%, ο αριθμός των θανάτων θα είχε μια μέση τιμή 13.685 θανάτους. Ενώ με μία μείωση των επαφών κατά 20%, θα ήταν 7.015 θάνατοι. Τα χειρότερα σενάρια δεν τα αναφέρω, γιατί έστω και αργά κάποια μέτρα θα τα παίρναμε. Τότε όμως θα ήταν αργά».

Ο προσωπικός απολογισμός και οι συμβολικοί στίχοι

Ενημέρωση
(EUROKINISSI)

Με προσωπικές αναφορές για τους δύσκολους μήνες που πέρασαν, με τον ίδιο να βρίσκεται στη θέση του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, ο κ. Τσιόδρας έκλεισε την ενημέρωση λέγοντας: «Έλεγα πάντα την αλήθεια. Η αλήθεια δεν μπορεί να γίνει ψέμα και το ψέμα αλήθεια», ανακοινώνοντας ότι στο εξής και μέχρι το τέλος του μήνα η ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας θα γίνεται με γραπτή ανακοίνωση.

«Θα επιστρέψω στους ασθενείς μου και τους φοιτητές μου, στα καθήκοντά μου», είπε και προσέθεσε, με εμφανή συναισθηματική φόρτιση, ότι πολλές φορές άκουσε πράγματα για αντιφάσεις και άλλα, που προτίμησε να μην απαντήσει. Θα συνεχίσω να βοηθάω, είπε ο κ.Τσιόδρας, που κατέληξε, διαβάζοντας τους παρακάτω στίχους:

«Mπορώ να γίνω ευτυχισμένος με τα πιο απλά πράγματα
και με τα πιο μικρά…
Και με τα καθημερινότερα των καθημερινών.
Μου φτάνει που οι εβδομάδες έχουν Κυριακές».

«Παρέμεινα μαθητής περισσότερο παρά καθηγητής. Κάποιοι μίλησαν για αντιφάσεις, χωρίς να χρησιμοποιήσουν επιστημονικά επιχειρήματα. Ο σύγχρονος κόσμος κλήθηκε να αντιμετωπίσει τον ιό, η επιστήμη παραμένει πιστή στους κανόνες και θα συνεχίσει να παραμένει κοντά στους πολίτες. Επανέλαβα πολλές φορές αυτό που είναι το μοναδικό δεδομένο στην επιστήμη, η αβεβαιότητα. Αισθάνθηκα κοντά σας κι ας μην επικοινωνούσα με φυσικό τρόπο. Σε αυτόν τον αγώνα δρόμου θα παραμείνω ως επιστήμονας. Θέλω να επιστρέψω κ εγώ σταδιακά στα υπόλοιπα καθήκοντα μου, δεν χρειάζεται αυτή η τακτική ενημέρωση, το πραγματικό R ήταν πολύ κάτω από το 1. Φτάσαμε με πολύ κόπο πολύ μακριά για να επιτρέψουμε οποιοδήποτε πισωγύρισμα», εξήγησε ακόμη.

Οι κανόνες για τα σχολεία

Σχολεία
(Eurokinissi-ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ)

Ως προς τα επόμενα βήματα εξόδου από την πανδημία, ο κ. Χαρδαλιάς υπενθύμισε πως «την ερχόμενη Δευτέρα ανοίγουν τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί. Έχουν ανακοινωθεί από την υπουργό Παιδείας και κανόνες», μεταξύ των οποίων:

  • Έως 15 μαθητές τη φορά και τα θρανία τοποθετημένα με τον ίδιο προσανατολισμό ανά τάξη
  • Αν κάθε τάξη αριθμεί περισσότερα από 15 παιδιά το τμήμα θα διαιρείται και θα πραγματοποιούνται εναλλάξ τα μαθήματα
  • Δευτέρα -Τετάρτη- Παρασκευή η μια ομάδα μαθητών και Τρίτη -Πέμπτη η επόμενη ομάδα μαθητών και αντιστρόφως
  • Στις σχολικές αίθουσες θα υπάρχουν αντισηπτικά
  • Καθαρισμός των σχολικών αιθουσών θα γίνεται δυο φορές την ημέρα
  • Στο διάλειμμα πρέπει να υπάρχει φυσικός αερισμός των αιθουσών
  • Χρήση μάσκας προαιρετικά στα σχολεία και τα σχολικά λεωφορεία
  • Σημαντικό μέρος της πρώτης μέρας στο σχολείο θα αφιερωθεί στην εξήγηση μέτρων
  • Δυνατότητα απουσίας μαθητή με βεβαίωση

Επιπλέον, από την 1η Ιουνίου ανοίγουν και βρεφικοί και παιδικοί σταθμοί, ενώ οι δημοτικοί παιδικοί σταθμοί θα παραμείνουν όλοι ανοιχτοί ως τις 31 Ιουλίου.

«Ένα είναι το σίγουρο. Δεν ξεμπλέξαμε από την πανδημία. Ο ιός δεν σηκώνει παιχνίδια», προειδοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, συνιστώντας προσοχή και στις επόμενες φάσεις.

Επιχειρώντας έναν απολογισμό της ενημέρωσης μέχρι τώρα, ο Υφυπουργός επισήμανε ότι όλες αυτές τις ημέρες η ενημέρωση γινόταν «δίχως ωραιοποιήσεις» και με «πραγματικά στοιχεία», με τους κ. Τσιόδρα και Χαρδαλιά να εξηγούν «τι κάνουμε». Στην κατεύθυνση αυτή, «ουδείς έχει το αλάθητο» υποστήριξε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Ήμασταν πάντα ειλικρινείς. Δεν κρύψαμε ποτέ την πραγματικότητα, αντιλαμβανόμενοι την ειλικρίνεια ως τη βάση άδολης εμπιστοσύνης».


*Για την σημερινή εικόνα του κορωνοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση