Αρχική Μεταφορές Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για μετακινήσεις και επιδόματα

Όλα όσα θέλετε να γνωρίζετε για μετακινήσεις και επιδόματα

0
Πληροφορίες
Διαφήμιση

Οι μετακινήσεις είναι ένα θέμα που «καίει» πολύ κόσμο, μετά την άρση της καραντίνας, με απορίες όπως το τι αλλάζει μετά τις 18 Μαΐου, ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται μέχρι στιγμής εκτός περιφέρειας ή νομού που μένουμε και τι θα γίνει με τη μετακίνηση προς τα νησιά, όσο πλησιάζει το καλοκαίρι. Το ίδιο ισχύει και για τα επιδόματα που ανήγγειλε ότι θα μοιράσει η κυβέρνηση μετά το κλείσιμο των επιχειρήσεων.

Ποιες μετακινήσεις επιτρέπονται εκτός περιφερειακής ενότητας (ή μητροπολιτικού ιστού για Αθήνα- Θεσσαλονίκη); Αλλάζει κάτι από τις 18 Μαΐου;

Από τις 18 Μαΐου πιθανότατα θα επιτραπεί η μετακίνηση και εκτός περιφερειακής ενότητας και νόμου ανά την ηπειρωτική Ελλάδα, αν και μένει να διευκρινιστεί εάν θα υπάρξουν περιοχές που θα εξαιρεθούν λόγω υψηλής μετάδοσης του ιού. Προς το παρόν οι μετακινήσεις εκτός περιφερειακής ενότητας είναι δυνατές για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

  • Μετάβαση από και προς την εργασία, που πιστοποιείται με σχετική έγγραφη βεβαίωση του εργοδότη ή άλλα κατάλληλα έγγραφα ή, εφόσον πρόκειται για αυτοαπασχολούμενο, με έγγραφη δήλωση του ιδίου.
  • Μετακίνηση για λόγους υγείας που πιστοποιείται με σχετική ιατρική βεβαίωση.
  • Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία συγγενών πρώτου ή δευτέρου βαθμού) που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, που πιστοποιείται με έγγραφη δήλωση του πολίτη.
  • Εφάπαξ μετάβαση στον τόπο της μόνιμης κατοικίας που πιστοποιείται με Βεβαίωση Κατοικίας Ειδικής Χρήσης που λαμβάνεται από το taxisnet ή με αντίγραφο του Ε1.

Σπουδάζω σε άλλο νομό από τον τόπο κατοικίας μου, αλλά έχω επιστρέψει για το διάστημα της καραντίνας στον τόπο κατοικίας. Μπορώ να μετακινηθώ και πάλι στην πόλη, που είναι το πανεπιστήμιο;

Τα πανεπιστήμια δεν έχουν ανοίξει, συνεχίζουν κανονικά την εξ αποστάσεως διδασκαλία και θα ολοκληρώσουν έτσι το εξάμηνο. Επομένως δεν μπορείτε να φύγετε προς το παρόν από την περιφερειακή ενότητα του τόπου κατοικίας σας. Από τις 18 Μαΐου σχεδιάζεται να επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό και θα είναι πιθανόν η δυνατή η μετάβασή σας. Ωστόσο και πάλι αναμένεται να τεθούν περιορισμοί, που δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως να απαγορευθεί η μετακίνηση προς επαρχίες με έξαρση κρουσμάτων.

Μένω εδώ και χρόνια σε πόλη, αλλά ο τόπος μόνιμης κατοικίας μου είναι σε νησί. Βρέθηκα όταν ανακοινώθηκε η καραντίνα στο νησί και έχω αποκλειστεί σε αυτό. Μπορώ να επιτρέψω στην πόλη από τις 18 Μαΐου;

Οριστικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί, αλλά σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους από 18 Μαΐου θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό μόνο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Η μετακίνηση από και προς νησιά θα επιτραπεί σε δεύτερη φάση. Πιθανή ημερομηνία θεωρείται η 1η Ιουνίου.

Είχα λάβει το επίδομα των 800 ευρώ και εξασφάλισα μείωση ενοικίου 40% για τον Απρίλιο. Για τον Μάιο τι πρέπει να κάνω; Λαμβάνω αυτομάτως το αντίστοιχο επίδομα (534 ευρώ) και τη μείωση ή υπάρχει κάποια διαδικασία;

Για να λάβετε το επίδομα και τον Μάιο θα πρέπει να παραμένετε από τον εργοδότη σε καθεστώς αναστολής σύμβασης. Εφόσον ισχύει αυτό τότε με αντίγραφο της δήλωσης που πιστοποιεί ότι παραμένετε σε αναστολή εξασφαλίζετε και την μείωση του ενοικίου.

Μπήκα σε αναστολή σύμβασης στις 30 Μαρτίου, η οποία και ισχύει έως τις 13 Μαΐου. Ο εργοδότης μου με ενημέρωσε ότι θα παραταθεί έως το τέλος του μήνα η αναστολή. Τι επίδομα λαμβάνω πέραν των 800 ευρώ, που έχουν ήδη καταβληθεί;

Η ενίσχυση των 800 ευρώ ήταν για 45 ημέρες και για τον μήνα Μάιο έχει προβλεφθεί ενίσχυση 534 ευρώ. Το υπουργείο Εργασίας έχει ανακοινώσει ότι σε περίπτωση ταυτόχρονης κάλυψης χρόνου τον Μάιο θα υπάρξει συμψηφισμός των επιδομάτων. Έτσι κάποιος που είχε λάβει 800 ευρώ για διάστημα 45 ημερών από τις 30 Μαρτίου έως τις 13 Μαΐου δεν θα λάβει ακέραιο το επίδομα των 534 ευρώ, αλλά περίπου το μισό που αναλογεί στο χρόνο 14-31 Μαΐου.

Μπορούν οι πληττόμενες επιχειρήσεις να θέσουν τώρα σε αναστολή και συμβάσεις εργαζομένων που δεν είχαν τεθεί σε αναστολή έως 20 Απριλίου;

Όχι δεν προβλέπεται αυτή η δυνατότητα. Σε αναστολή μπορούν να τεθούν και πάλι μόνο οι συμβάσεις που είχαν ήδη τεθεί σε αναστολή έως την 20η Απριλίου 2020.

Mε πληροφορίες από: naftemporiki.gr


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση