Αρχική COVID-19 Οι θερμίδες αυξάνονται με την έλλειψη ύπνου λόγω καραντίνας

Οι θερμίδες αυξάνονται με την έλλειψη ύπνου λόγω καραντίνας

0
φαγητό, παχυσαρκία
Διαφήμιση

Οι ατελείωτες ώρες ξενυχτιού με τον απεριόριστο χρόνο που μας χαρίζει η καραντίνα και ο εγκλεισμός στο σπίτι λόγω κορονοϊού, εκτός του ότι μπορεί να μας δίνει ελεύθερο χρόνο να κάνουμε διάφορα πράγματα που δεν κάναμε προηγουμένως, μας αυξάνει και το βάρος μας, αφού η έλλειψη ύπνου μας ωθεί περισσότερο στο φαΐ τους περισσότερους από εμάς.

Έτσι αφού η ζωή μας έχει αλλάξει ριζικά και η παραμονή στο σπίτι μας έχει αυξηθεί, τα ξενύχτια έχουν παραταθεί θεαματικά και οι ειδικοί προειδοποιούν ότι αυτό το φαινόμενο οδηγεί, μεταξύ άλλων, σε παχυσαρκία.

Ποιοι είναι οι λόγοι που τα ξενύχτια μας προσθέτουν κιλά;

Ψυχολογία 

Οι λίγες ώρες ύπνου επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία του οργανισμού. Μειώνονται τα επίπεδα της λεπτίνης, η οποία έχει ανορεξιογόνο δράση και αυξάνονται εκείνα της γκρελίνης, της μόνης πολυπεπτιδικής ορμόνης με ορεξιογόνο δράση. Με απλά λόγια μας «ανοίγει» η όρεξη. Μάλιστα σε μελέτη της κλινικής Mayo διαπιστώθηκε ότι όσοι από τους συμμετέχοντες κοιμούνταν καθημερινά κατά μια ώρα και είκοσι λεπτά λιγότερο από τους υπόλοιπους (που συμπλήρωναν εννιά ώρες ύπνου κάθε βράδυ) κατανάλωναν καθημερινά έως και 500 επιπλέον θερμίδες.

Πέρα από την ορμονική απορρύθμιση, τα ξενύχτια επηρεάζουν και την ομαλή ρύθμιση των επιπέδων του σακχάρου (γλυκόζης) στο αίμα. Η απότομη μείωση του σακχάρου αυξάνει την επιθυμία για την κατανάλωση πλούσιων σε απλούς υδατάνθρακες τροφίμων (όπως τα γλυκά) που έχουν την ιδιότητα να αυξάνουν άμεσα τη γλυκόζη παρέχοντας ενέργεια στον οργανισμό. Η απότομη αύξηση της γλυκόζης όμως οδηγεί σε εξίσου γρήγορη μείωσή της γεγονός που μας εμπλέκει σε ένα φαύλο κύκλο κατανάλωσης θερμιδογόνων τροφίμων.

Οι επιπτώσεις της καραντίνας

Αϋπνίες

Η κόπωση και η υπνηλία από τα ξενύχτια συσχετίζεται με την αύξηση της επιθυμίας για θερμιδογόνες τροφές και αλκοόλ. Μάλιστα σε έρευνα σε εφήβους του αμερικανικού CDC (Centers for Disease Control and Prevention) διαπιστώθηκε ότι οι έφηβοι που κοιμούνται λιγότερο από οχτώ ώρες τα βράδια είναι πιο επιρρεπείς στην κατανάλωση αλκοόλ, ανθρακούχων αναψυκτικών, ενώ καπνίζουν και περισσότερο.

Η έλλειψη ύπνου τέλος αυξάνει τα επίπεδα των ορμονών του στρες γεγονός που έχει διαπιστωθεί ότι συσχετίζεται με την αύξηση του βάρους ιδιαίτερα στην περιοχή της μέσης. Η άνοδος της κορτιζόλης (ορμόνης του στρες) αυξάνει την επιθυμία μας για πλούσιο σε λίπος και υδατάνθρακες φαγητό που συνήθως καταναλώνουμε για αισθανθούμε καλύτερα (comfort food).

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση