Αρχική COVID-19 Οι 4 βασικοί τρόποι ασφαλούς αγοράς σε σούπερ μάρκετ εν μέσω πανδημίας

Οι 4 βασικοί τρόποι ασφαλούς αγοράς σε σούπερ μάρκετ εν μέσω πανδημίας

0
Τρόφιμα, Σούπερ Μάρκετ

Οι αγορές στο σούπερ μάρκετ και την λαϊκή έχουν αλλάξει ριζικά στην εποχή του κορονοϊού, με τον κόσμο να είναι πιο καχύποπτος και πιο επιφυλακτικός την περίοδο αυτή στα ψώνια και στις μετακινήσεις του, αφού τα απλά έχουν μετατραπεί σε σύνθετα και τα χαλαρά ψώνια σε μία αγχωτική περιπέτεια.

Τα ψώνια και οι αγορές για απλές οικιακές ανάγκες εν μέσω πανδημίας του κορονοϊού, έχουν μετατραπεί σε πραγματικό γολγοθά, με τον κόσμο να ανησυχεί σχετικά με τον τρόπο που πρέπει πια να πραγματοποιείται η άλλοτε ανέμελη καθημερινή συνήθεια.

Η άποψη ενός εξειδικευμένου επιστήμονα τροφίμων θα ήταν παραπάνω από αναγκαία. Ο καθηγητής Donald Schaffner από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων στη Σχολή Περιβαλλοντικών και Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Rutgers, δίνει κάποιες χρήσιμες συμβουλές:

1. Αξιολογήστε κατά πόσο είναι αναγκαίες οι αγορές

Σούπερ Μάρκετ

Το πρώτο πράγμα που πρέπει να εξετάζει κανείς είναι η αναγκαιότητα επίσκεψης καταστημάτων, καθώς οι αυστηρές οδηγίες συνιστούν περιορισμό των μετακινήσεων και συνωστισμό.

2. Εάν ανήκετε στις ευπαθείς ομάδες, αναθέστε τα ψώνια σε κάποιον άλλο

Σούπερ Μάρκετ

Άτομα που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου μόλυνσης από τον κορονοϊό, συμπεριλαμβανομένων ηλικιωμένων και ατόμων οποιασδήποτε ηλικίας με σοβαρά υποκείμενα νοσήματα, θα πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν σοβαρά την επιλογή κάποιας υπηρεσίας κατ΄οίκον παράδοσης των αγαθών, είτε να ζητήσουν από κάποιο μέλος της οικογένειας ή έστω γείτονα να προβούν στις αναγκαίες αγορές αντί για τους ίδιους.

Προσοχή όμως: εάν κάποιος εκτός της οικογενείας κάνει τις αγορές, πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις κατά το μέτρο της κοινωνικής αποστασιοποίησης και, στην περίπτωση υπηρεσιών παράδοσης, να ζητείται στους υπαλλήλους να αποθέτουν τα προϊόντα μπροστά στην πόρτα και να ειδοποιούν χτυπώντας το κουδούνι.

3. Ετοιμάστε τη λίστα με τα προς αγορά προϊόντα

Είναι σημαντικό να προϋπάρχει μια λίστα, ώστε η μετακίνηση και ο χρόνος παραμονής στους χώρους του καταστήματος να περιοριστεί στο ελάχιστο δυνατό. Δεν πρέπει κανείς να ξεχνά να τηρεί την απόσταση δύο μέτρων από άλλους ανθρώπους.

4. Απολυμάνετε τα πάντα

Κορονοϊός

Η απολύμανση με αντιμικροβιακά προϊόντα είναι απαραίτητη τόσο πριν όσο και μετά τις αγορές. Ο Δρ. Schaffner, επικροτώντας την πρωτοβουλία πολλών καταστημάτων τοποθέτησης απολυμαντικών τζελ και υγρών για τα χέρια αλλά και μαντηλιών για τα ειδικά καλάθια σε ευκρινή μέρη κοντά την είσοδο, επισημαίνει την ανάγκη απολύμανσης των χεριών με όποιο διαθέσιμο απολυμαντικό κατά την έξοδο από το κατάστημα και πάλι μετά την τοποθέτηση των προϊόντων στο αυτοκίνητο.

Μετά την επιστροφή στο σπίτι, συστήνει οι συσκευασίες να καθαριστούν με αντιμικροβιακά προϊόντα καθαρισμού πριν τη φύλαξή τους. Επιπλέον, εφιστά την προσοχή στο σχολαστικό πλύσιμο των χεριών μετά το πέρας της διαδικασίας απολύμανσης και φύλαξης. Στην περίπτωση τσαντών πολλαπλής χρήσης για τα ψώνια, συνιστάται η απολύμανση τους μετά από κάθε χρήση. Τέλος, καθιστά σαφές πως τα τρόφιμα δεν πρέπει επ’ ουδενί να πλένονται με σαπούνι, καθώς ενδέχεται αυτή η πρακτική να οδηγήσει σε ναυτία, εμετό ή διάρροια μετά την κατανάλωσή τους. Κατά τους ειδικούς, αρκεί το ξέπλυμα τους με κρύο νερό.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Διαβάστε επίσης:  Πρόγραμμα «Γέφυρα»: Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής αιτήσεων

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here