Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Οι αλλαγές που επέφερε στις προγνώσεις και τις παρατηρήσεις του καιρού

Κορονοϊός: Οι αλλαγές που επέφερε στις προγνώσεις και τις παρατηρήσεις του καιρού

0
Μετεωρολογικός σταθμός
Διαφήμιση

Οι συνέπειες των περιορισμών που έχουν τεθεί σε εφαρμογή παγκοσμίως λόγω της πανδημίας του κορονοϊού δεν περιορίζονται μόνο στην οικονομική και κοινωνική δραστηριότητα, αλλά εντοπίζονται και σε πολλές άλλες σημαντικές πτυχές της ζωής όπως η επιστημονική έρευνα, οι κλιματικές μελέτες και οι παρατηρήσεις και προγνώσεις καιρού.

Οι χερσαίοι και θαλάσσιοι αισθητήρες και μετεωρολογικοί σταθμοί αποτελούν τα σημαντικότερα επίγεια μέσα για την καταγραφή του καιρού η οποία είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στις μετεωρολογικές προγνώσεις και τη δημιουργία μεγάλων χρονοσειρών δεδομένων οι οποίες με τη σειρά τους είναι κρίσιμες για τις μελέτες σε επίπεδο κλίματος.

Οι περιορισμοί που έχουν επιβληθεί λόγω της πανδημίας έχουν σημαντική επίδραση όχι μόνο στη συλλογή μέρους αυτών των καταγραφών, αλλά και στη συντήρηση των οργάνων μέτρησης ώστε να παρέχουν αξιόπιστα και αξιοποιήσιμα δεδομένα. Οι ερευνητές παγκοσμίως αναμένουν ότι τα κενά των δεδομένων που θα προκύψουν μετά από δεκαετίες αδιάκοπων καταγραφών δε θα έχουν προηγούμενο.

Πέρα από τις επιπτώσεις των περιορισμών στον τομέα των προγνώσεων καιρού, αναδεικνύεται και το σημαντικό πρόβλημα της ανεπαρκούς συντήρησης των μετεωρολογικών σταθμών, όπως αναφέρει το meteo.gr.

Όπως είναι γνωστό το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr έχει σε λειτουργία δίκτυο 400 και πλέον αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών στη χώρα. Αναπόφευκτα, το δίκτυo κατά το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος συντηρείται ελλιπώς καθώς η συντήρηση απαιτεί τη μετακίνηση συνεργατών μας, με αποτέλεσμα κάποιες βλάβες να χρονίζουν οδηγώντας σε κενά και απώλειες σημαντικών δεδομένων. Ευτυχώς για την ώρα οι σταθμοί με σημαντικές δυσλειτουργίες/βλάβες είναι λιγότεροι από 10.


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση