Αρχική Διατροφή - Προτάσεις Ποια είναι τα συμπτώματα και οι ενδείξεις πριν το Αλτσχάιμερ

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι ενδείξεις πριν το Αλτσχάιμερ

0
Αλτσχάιμερ
Διαφήμιση

Η νόσος Αλτσχάιμερ είναι ύπουλη και μπορεί να χτυπήσει μεγάλο αριθμό ανθρώπων κυρίως της τρίτης ηλικίας, κάνοντας τον να ξεχνάει εύκολα πράγματα και καταστάσεις που έζησε και βίωσε ακόμα και σε μικρό χρονικό διάστημα.

Εάν τα προβλήματα μνήμης επηρεάζουν σημαντικά την καθημερινή σας ζωή, θα μπορούσαν να είναι τα πρώτα σημάδια της νόσου του Αλτσχάιμερ. Αν και τα συμπτώματα που εκδηλώνει ο κάθε άνθρωπος ποικίλλουν, είναι σημαντικό να μπορείτε να προσδιορίσετε τα πρώτα σημάδια. Μερικά από τα πρώτα σημάδια που «μαρτυρούν» ενδεχόμενη επέλευση της νόσου είναι τα ακόλουθα:

Απώλεια μνήμης

Αυτό είναι το πιο κοινό σύμπτωμα της Αλτσχάιμερ. Εάν πιάνετε τον εαυτό σας να ξεχνά εύκολα πληροφορίες που μόλις μάθατε, εάν χάνετε σημαντικές ημερομηνίες, ονόματα και γεγονότα ή ακόμα και σημαντικά πράγματα που έχουν συμβεί, πιθανόν να διανύετε το πρώτο στάδιο της νόσου.

Συμπτώματα επίσης μπορεί να είναι το ότι ρωτάτε ξανά και ξανά τις ίδιες πληροφορίες και βασίζεστε σε μεγάλο βαθμό σε βοηθητικές μεθόδους όπως χαρτάκια με σημειώσεις ή υπενθυμίσεις στο κινητό σας.

Πρόβλημα στον σχεδιασμό και την επίλυση προβλημάτων

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι ενδείξεις πριν το Αλτσχάιμερ

Οι ασθενείς που πάσχουν από Αλτσχάιμερ συχνά φαίνεται πως παρουσιάζουν προβλήματα στο να κάνουν σχέδια και να τα τηρήσουν. Πολλές φορές τους είναι δύσκολο να επικεντρωθούν σε λεπτομερείς εργασίες, ιδίως όταν αυτές περιλαμβάνουν αριθμούς, όπως οι κινήσεις ενός τραπεζικού λογαριασμού.

Οι καθημερινές εργασίες είναι πρόκληση

Έχετε πρόβλημα να οδηγήσετε προς έναν προορισμό στον οποίο πάτε συχνά; Μήπως δυσκολεύεστε να ολοκληρώσετε ένα συνηθισμένο έργο στον χώρο εργασίας ή ξεχνάτε τους κανόνες του αγαπημένου σας παιχνιδιού; Εάν απαντήσατε θετικά σε κάποια από τις παραπάνω ερωτήσεις, ενδέχεται να βρίσκεται στα πρώτα στάδια άνοιας.

Σύγχυση χρόνου και τοποθεσίας

Συχνά τα άτομα που πάσχουν από άνοια δυσκολεύονται να κατανοήσουν τι τους συμβαίνει σε μία δεδομένη στιγμή και νιώθουν αποπροσανατολισμένοι. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις τυχαίνει να ξεχνούν που βρίσκονται ή και ακόμη πώς έφτασαν εκεί.

Αλλαγές στην όραση

Ένα από τα πρώτα συμπτώματα της Αλτσχάιμερ είναι η δυσκολία του ασθενή να διαβάσει ή να δει και να κρίνει πόσο μακριά βρίσκεται κάτι.

Δυσκολία στην επικοινωνία

Ποια είναι τα συμπτώματα και οι ενδείξεις πριν το Αλτσχάιμερ

Για ένα άτομο με άνοια, η καθημερινή τριβή και συζήτηση με άλλους ανθρώπους φαντάζει βουνό. Αυτό διότι βρίσκει τον εαυτό του να ξεχνά λέξεις, αν δυσκολεύεται με το λεξιλόγιο ή να αποκαλεί με λάθος όνομα αντικείμενα και άλλους ανθρώπους. Ένα ακόμη σημάδι είναι το σταμάτημα μιας πρότασης στη μέση, αφού το άτομο δεν θυμάται τι ήθελε να πει ή η επανάληψη του ίδιου πράγματος πολλές φορές.

Κοινωνική απόσυρση

Οι πάσχοντες από Αλτσχάιμερ έχουν την τάση να αποσύρονται όλο και περισσότερο από τους γύρω τους, στο φιλικό και επαγγελματικό τους χώρο. Επίσης, πιάνουν τον εαυτό τους να αφήνουν στην άκρη αγαπημένες ασχολίες, να τους λείπει κίνητρο να βγουν από το σπίτι ενώ έχουν την τάση να κοιμούνται περισσότερο από το συνηθισμένο.

Αλλαγές στη διάθεση

Ο εύκολος και συχνός εκνευρισμός αλλά και συναισθήματα όπως η κατάθλιψη, ο φόβος και το άγχος πολύ συχνά συνοδεύουν τη νόσο Αλτσχάιμερ. Ο ασθενής έχει την τάση να μην εμπιστεύεται εύκολα τους γύρω και να νιώθει διαρκή ακχυποψία απέναντί τους.

Σημάδια του Αλτσχάιμερ που απαιτούν την προσοχή σας

Το Αλτσχάιμερ αφορά όλους, όχι μόνο επειδή η συχνότητα εμφάνισης της νόσου έχει αυξηθεί κατακόρυφα, αλλά επειδή όταν κάποιος υποφέρει από αυτήν επηρεάζεται και η καθημερινότητα των οικείων του. Οριστική θεραπεία δεν έχει βρεθεί ακόμα, υπάρχουν ωστόσο τεχνικές εξάσκησης της μνήμης και κάποια φάρμακα που επιβραδύνουν την εξέλιξη της νόσου.

Πέρα από τα τρανταχτά σημάδια, όπως η απώλεια μνήμης, τα προβλήματα στην επίλυση ακόμα και των απλούστερων προβλημάτων, η σύγχυση και η εκτέλεση δραστηριοτήτων που γίνονται αυτόματα (π.χ. οδήγηση), υπάρχουν και κάποια άλλα που μπορεί να μην τα συνδέετε άμεσα με τη νόσο.

Οι συζητήσεις, οι συνομιλίες και οι λέξεις σας προκαλούν εκνευρισμό

Αλτσχάιμερ

Παίρνετε μέρος σε μια συζήτηση και δυσκολεύεστε να βρείτε τις κατάλληλες λέξεις. Συμβαίνει σε όλους να θέλουμε να εκφράσουμε κάτι, αλλά εκείνη τη στιγμή να μη μας έρχεται η συγκεκριμένη λέξη στον νου.

Αν όμως αυτό γίνεται συχνά, αν αρχίζετε να ξεχνάτε περισσότερες από μία λέξεις σε 2-3 προτάσεις, αν χρησιμοποιείτε συχνά λάθος λέξεις, τότε κάτι ίσως να μην πηγαίνει καλά με τη μνήμη σας. Επίσης, αν πιάνετε τον εαυτό σας να αποφεύγει να συμμετέχει σε συζητήσεις, αν σταματάτε ενώ μιλάτε γιατί δεν ξέρετε τι να πείτε ή έχετε ξεχάσει αυτό που σκοπεύατε να πείτε, θα πρέπει να θορυβηθείτε.

Ακόμα χειρότερα, αν επαναλαμβάνετε κάτι που ήδη έχετε πει αλλά έχετε ξεχάσει ότι το είπατε και αν δεν είστε σε θέση να παρακολουθήσετε μια απλή συζήτηση και να βγάλετε νόημα, τότε ίσως είναι ώρα να επισκεφθείτε έναν ειδικό νευρολόγο. Είναι εκείνος που θα μπορέσει μέσω των κατάλληλων τεστ να διαγνώσει αν κάτι δεν πάει καλά στη λειτουργία του εγκεφάλου.

Χάνετε πράγματα

Είναι συνηθισμένο να τοποθετούμε ένα πράγμα σε κάποιο σημείο και μετά να ξεχνάμε πού το έχουμε βάλει με αποτέλεσμα να το ψάχνουμε παντού. Ένας τρόπος για να το βρούμε, όταν αυτό δεν έχει μία σταθερή θέση είναι να θυμηθούμε τα βήματα και τις σκέψεις που μας οδήγησαν στην απόφαση να το βάλουμε στο σημείο που επιλέξαμε αλλά τώρα δε θυμόμαστε.

Είμαστε όμως σε θέση να το κάνουμε; Και αν πρόκειται για ένα αντικείμενο που το έχουμε τοποθετήσει σε αλλόκοτο μέρος από αυτό στο οποίο θα έπρεπε να είναι (π.χ. το ψαλίδι στο ψυγείο); Επίσης, αν ρίχνουμε το φταίξιμο σε κάποιον άλλο ότι μας μετακινεί τα πράγματα, είναι μία ένδειξη που χρειάζεται διερεύνηση.

Οι αποφάσεις σας δεν είναι εύστοχες

Αλτσχάιμερ

Σίγουρα στη διάρκεια της ζωής μας παίρνετε αποφάσεις που αποδεικνύονται λανθασμένες. Τι γίνεται όμως όταν παίρνετε αποφάσεις που δε βγάζουν κανένα νόημα εξ αρχής; Για παράδειγμα, αντί να βάλετε ένα ζευγάρι παπούτσια φοράτε δύο από διαφορετικά ζευγάρια και κάνετε το ίδιο με τις κάλτσες σας. Φοράτε λάθος ρούχα για τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν έξω. Και δεν εννοούμε ότι ντύνεστε ακατάλληλα επειδή ο καιρός είναι άστατος. Ακόμα, επαναλαμβάνετε μέσα στην ημέρα κινήσεις, ενώ δε χρειάζεται, όπως το να κάνετε έναν μπάνιο και να ξανακάνετε δέκα λεπτά αργότερα.

Τα παραδείγματα είναι πολλά:

  • Ανάβετε όλα τα φώτα, ενώ έξω είναι μέρα,
  • χρησιμοποιείτε λάθος σκεύος σε σχέση με αυτό που πάτε να φάτε,
  • πάτε να κόψετε το ψωμί με το πιρούνι,
  • ανάβετε όλα τα μάτια της κουζίνας,
  • ψάχνετε συνεχώς πράγματα.

Στην αρχή μπορεί να σας φαίνεται αστείο και να συνέρχεστε γρήγορα, αλλά τα συμπτώματα θα γίνουν πολύ χειρότερα αν δεν κάνετε κάτι για αυτά.

ΠΗΓΗ: y-o.gr

Διαφήμιση