Αρχική COVID-19 Κορωνοϊός: Μπορούν να τον καταπολεμήσουν τα αυτοσχέδια καθαριστικά;

Κορωνοϊός: Μπορούν να τον καταπολεμήσουν τα αυτοσχέδια καθαριστικά;

0
Καθαριότητα - Καθαριστικά
Διαφήμιση

Οι διάφοροι τρόποι που εφευρίσκουν μερικοί για να μπορέσουν να εξαλείψουν τον φονικό κορωνοϊό, φτιάχνοντας δικά τους προϊόντα καθαρισμού στο σπίτι, χωρίς ουσιαστικές και ουσιώδεις γνώσεις, μόνο και μόνο επειδή δεν μπορούν να τα βρουν στα καταστήματα ή και το ότι έχουμε τη χαρά για να τα δημιουργήσουμε, επειδή έχουμε χρόνο να το κάνουμε δεν είναι πάντα ο πιο ασφαλείς και αποτελεσματικός τρόπος.

Τα προϊόντα καθαρισμού που κατασκευάζονται από συστατικά όπως ξύδι, αιθέρια έλαια και μαγειρική σόδα είναι ασφαλή, αλλά δεν έχουν αποδειχθεί ότι σκοτώνουν ιούς ή βακτήρια, επισημαίνει ο Robert Laumbach, αναπληρωτής καθηγητής στο Ινστιτούτο επιστημών Υγείας και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Rutgers, στο Νιου Τζέρσεϊ.

Σε σχετικό δελτίο τύπου που εξέδωσε το Πανεπιστήμιο αναφέρονται τα ακόλουθα: «Είναι σημαντικό να κάνουμε διάκριση μεταξύ προϊόντων καθαρισμού και απολύμανσης. Τα καθαριστικά απομακρύνουν τη βρωμιά και μερικά, αλλά όχι όλα, τα μικρόβια, ενώ τα απολυμαντικά σκοτώνουν τα μικρόβια, συμπεριλαμβανομένων των βακτηρίων και των ιών».

Κορωνοϊός: Μπορούν να τον καταπολεμήσουν τα αυτοσχέδια καθαριστικά;

«Να μην ξεχνάμε επίσης ότι η αποτελεσματικότητα των καθαριστικών είναι συνήθως προφανής για τον χρήστη. Αντίθετα, η επαλήθευση της ικανότητας των απολυμαντικών να εξοντώνουν συγκεκριμένους ιούς και βακτήρια εξαρτάται από εργαστηριακές δοκιμές».

Έτσι είναι δύσκολο να βγει ακριβές συμπέρασμα αν το απολυμαντικό και το σαπούνι είναι τόσο δραστικά ώστε να μπορούν να καταστρέψουν  τον κορωνοϊο. Πολλές φορές μπορεί να είναι και επικίνδυνα και επιβλαβή για την υγεία μας, όχι μόνο αναποτελεσματικά.

Το λέει ο ίδιος ο καθηγητής: «Η ανάμειξη μερικών χημικών ουσιών μπορεί να δημιουργήσει νέες τοξικές χημικές ουσίες. Για παράδειγμα, το χλώριο δεν πρέπει να συνδυαστεί με άλλα χημικά, ειδικά με αμμωνία (που είναι πολύ συνηθισμένο), γιατί είναι επικίνδυνα για έκλυση ατμών που είναι επικίνδυνοι για το αναπνευστικό».

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr


*Για την σημερινή εικόνα του κορωνοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση