Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: 6 νέα κρούσματα λίγες ώρες πριν την άρση των μέτρων –...

Κορονοϊός: 6 νέα κρούσματα λίγες ώρες πριν την άρση των μέτρων – 144 οι νεκροί

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Από αύριο γυρίζουμε σελίδα και σταδιακά επανερχόμαστε στην κανονικότητα, με την μάσκα να είναι πια αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Βγαίνουμε από την καραντίνα και το lockdown που είχαμε μπει λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του φονικού κορονοϊού στην Ελλάδα, ωστόσο αυτό δε σημαίνει ότι τελείωσαν όλα. Η νόσος Covid-19 είναι ακόμα εδώ και δυστυχώς θα παραμείνει μέχρι να βρεθεί το εμβόλιο.

Σήμερα δεν παρευρίσκεται ο κ. Τσιόδρας στο καθιερωμένο πόστο του, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων και τη θέση του καθηγητή Λοιμωξιολογίας, πήρε έκτακτα ο Λοιμωξιολόγος και Διευθυντής Υγειονομικού Πολεμικής Αεροπορίας, Υποπτέραρχος Δημήτρης Χατζηγεωργίου.

Ο κ. Χατζηγεωργίου ανακοίνωσε 6 μόλις νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στη χώρα μας, όπου συνολικά ανέρχονται πλέον στα 2.626, με το 55,4% να αφορά άνδρες. 595 κρούσματα θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι και 1.303 είναι σχετιζόμενα με γνωστό κρούσμα. Επιπλέον, ανακοίνωσε έναν ακόμα θάνατο, με τον αριθμό των νεκρών να ανέρχεται στους 144.

Μια 76χρονη γυναίκα, που νοσηλευόταν στο ΝΙΜΤΣ, είναι ο τελευταίος άνθρωπος που έχασε τη ζωή του από την πανδημία. Σύμφωνα με πληροφορίες, η άτυχη γυναίκα είναι το 8ο θύμα του κορονοϊού, από την κλινική «Ταξιάρχαι» όπου και παρουσιάστηκαν μαζικά κρούσματα πριν από 10 ημέρες. Από το σύνολο των θανόντων οι 38 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ, φτάνουν τους 37. Ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 67 έτη, ενώ οκτώ εξ αυτών είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. 78 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ.

«Η νόσος συνεχίζει να βρίσκεται σε έξαρση. Η χώρα μας κατάφερε να το ελέγξει και αύριο ξεκινάμε καινούργια φάση. Η δυσκολία δεν έχει περάσει, δεν θα γυρίσουμε ακόμα στο πώς ζούσαμε. Ξεκινάμε να μπαίνουμε σε σχετική κανονικότητα με μικρά και σταθερά βήματα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χατζηγεωργίου.

Τι είπε ο κ. Χατζηγεωργίου για τις μάσκες

Πρώτα από όλα να σκεφτόμαστε τα προσωπικά μέτρα υγιεινής, δηλαδή τις αποστάσεις ασφαλείας, τον συχνό καθαρισμό των χεριών και τη χρήση μασκών, ανέφερε και πρόσθεσε σχετικά με τις μάσκες ότι κατά τη διάρκεια περιορισμού στο σπίτι η χρήση μάσκας δεν ήταν προτεραιότητα, ωστόσο τώρα που αίρονται οι περιορισμοί πρέπει να δώσουμε σημασία στη μάσκα, ως συμπληρωματικό μέσο.

«Η δυσκολία δεν πέρασε αλλά ξεκινάμε να μπαίνουμε σε μια σχετική κανονικότητα με απλά βήματα. Είναι ένας εξαιρετικά μειοδοτικός ιός και τα μέτρα είναι η απόσταση, η υγιεινή των χεριών και οι μάσκα για την κάλυψη του προσώπου», τόνισε ο λοιμωξιολόγος.

Για να συνεχίσει: «Τώρα που οι αυστηροί περιορισμοί αίρονται πρέπει να δώσουμε βαρύτητα στην μάσκα. Πρόκειται για προστατευτικό κάλυμμα του στόματος και της μύτης που μπορεί να είναι και αυτοσχέδιο. Πρέπει να συμπεριφερόμαστε σαν να είμαστε εμείς οι ίδιοι άρρωστοι και να μην πρέπει να κολλήσουμε τους γύρω μας. Όχι στις μάσκες με βαλβίδα είναι αυστηρά για τους υγειονομικούς.

Οι υφασμάτινες μάσκες πρέπει να πλένονται με ζεστό νερό και σαπούνι σε υψηλούς βαθμούς. Η επιτροπή συστήνει σε αυτή την φάση να φοράμε μάσκα όπου δεν είναι δυνατή η τήρηση του της απόστασης».

Κορονοϊός

«Πέρασαν 42 μέρες και 1.008 ώρες καραντίνας»

Παίρνοντας τον λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς μίλησε για την αντίστροφή μέτρηση και την αυριανή μέρα με την άρση των μέτρων και την επανεκκίνηση σταδιακά της αγοράς. Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων τόνισε: «Ποτέ να μην περάσουμε ξανά μια τέτοια περίοδο που ολοκληρώνεται αύριο. Πέρασαν 42 μέρες που ολοκληρώνονται αύριο στις 06.00 το πρωί. 1.008 ώρες ολοκληρώνονται αύριο, στις οποίες αποδείξαμε ότι οι Έλληνες είμαστε ικανοί για το καλύτερο.

«Το μεγάλο στοίχημα είναι να μείνουμε ασφαλείς»

Το νέο και πιο δύσκολο στοίχημα είναι να μείνουμε ασφαλείς. Ο ιός είναι εδώ, δίπλα μας. Μπορεί να τον έχει ο καθένας. Αυτός ο ιός στοίχισε ζωές και ευθύνεται για την αγωνία, όλο αυτό το διάστημα. Από αύριο καλούμαστε να υψώσουμε νέο τείχος απέναντι στον ιό που θα κρίνει την τελική έκβαση της μάχης.

«Το όπλο μας είναι συγκεκριμένο και είναι η τήρηση των κανόνων. Τηρούμε τους κανόνες, προχωράμε μέρα με τη μέρα. Προχωράμε στην αποκλιμάκωση των περιορισμών. Δεν τηρούμε τους κανόνες; Ο κίνδυνος για νέα κρούσματα, είναι ορατός. Ο κίνδυνος για φρένο στην αποκλιμάκωση των μέτρων, θα είναι μονόδρομος. Τηρούμε τους κανόνες, προχωράμε μπροστά και παίρνουμε πίσω τις ζωές μας. Τόσο ειλικρινά και απλά. Σας κοιτώ στα μάτια και σας ζητώ να κάνουμε τη μεγάλη ανατροπή και να πάρουμε πίσω τις ζωές μας. Να αποδείξουμε ξανά ότι οι Έλληνες και θέλουμε και μπορούμε ενωμένοι να πετύχουμε τα πάντα», σημείωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

«Να μην δώσουμε χώρο και τρόπο στον ιό να εξαπλωθεί. Προερχόμαστε από ψυχολογική κόπωση. Είναι εγχείρημα εξαιρετικά σημαντικό γιατί θα κρίνει τα πάντα για τις ζωές μας. Ο κάθε συμπολίτης που το επόμενο διάστημα θα βρεθούμε στον ίδιο χώρο, είναι αυτός ο ιός που απέβη μοιραίος για 144 συμπολίτες μας στην Ελλάδα. Αυτός που ευθύνεται για την αγωνία και την ταλαιπωρία που πέρασαν εκατομμύρια σε όλον τον πλανήτη», προσέθεσε ο κ. Χαρδαλιάς.

(EUROKINISSI/POOL PHOTO /ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΤΟΛΗΣ)

Ο κ. Χαρδαλιάς ξεκαθάρισε, μεταξύ άλλων, ότι οι δραστηριότητες ευεξίας σε γυμναστήρια δηλαδή το μασάζ, οι ατομικές προπονήσεις, πιλάτες, γιόγκα, δεν επιτρέπονται. Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιας επανέλαβε για πολλοστή φορά ποιοι και που πρέπει πρέπει να φοράνε μάσκας προστασίας. (Δείτε εδώ)

«Από αύριο ξεκινάει μια νέα μάχη – Παλεύουμε σε αχαρτογράφητα νερά»

«Από αύριο, στις 06.00 το πρωί, καλούμαστε να υψώσουμε νέο τείχος περιορισμού της εξάπλωσής του, συνεχίσουμε με την ίδια εποχή στη μάχη, που θα κρίνει την τελική έκβαση του πολέμου απέναντι στη νόσο», που είναι η τήρηση των κανόνων στις μετακινήσεις και τις κοινωνικές μας ή άλλες επαφές, υπογράμμισε. Αναγνώρισε ότι είναι εγχείρημα δύσκολο, σύνθετο, αλλά εξαιρετικά σημαντικό, γιατί το αποτέλεσμά της θα κρίνει τα πάντα, για τις ζωές μας, την καθημερινότητά μας, την ίδια την πατρίδα μας.

«Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εκείνους που έδωσαν μια μεγάλη μάχη όλο αυτό το διάστημα της πρώτης φάσης. Στους αφανείς ήρωες των τελευταίων 6 εβδομάδων. Τους γιατρούς, τους νοσηλευτές τους φαρμακοποιούς και τους ακούραστους εργαζομένους στην καθαριότητα».

«Από αύριο ξεκινάει μια νέα μάχη και είμαστε έτοιμοι να παλέψουμε σε αχαρτογράφητα νερά. Θα κάνουμε όλα όσα πρέπει, αλλά πρέπει να εφαρμόσουμε όλα όσα έχουμε πει. Είναι αδιαπραγμάτευτα αναγκαίο για να προχωρήσουμε με ασφάλεια», κατέληξε ο κ. Χαρδαλιάς.


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση