Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: 146 οι νεκροί – 6 νέα κρούσματα – 2.632 συνολικά

Κορονοϊός: 146 οι νεκροί – 6 νέα κρούσματα – 2.632 συνολικά

0
Άρση μέτρων - Κορονοϊός
(EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ)
Διαφήμιση

Ίδια κρούσματα με χθες καταγράφηκαν σήμερα στην Ελλάδα, την πρώτη μέρα μετά την άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων που είχαν επιβληθεί λόγω της ραγδαίας εξάπλωσης του κορονοϊού.

Πρεμιέρα, λοιπόν σήμερα λειτουργίας των καταστημάτων και επανεκκίνησης της αγοράς σε πιο φυσιολογικά επίπεδα, μετά το lockdown, πάντα ωστόσο με τα μέτρα ασφαλείας και την ατομική υγιεινή που πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα, ο κόσμος αρχίζει σταδιακά να μπαίνει σε μία νέα πρωτόγνωρη κανονικότητα.

Έτσι, πιο αναλυτικά, ο Σωτήρης Τσιόδρας στην καθιερωμένη ενημέρωσή του από το Υπουργείο Υγείας, ανακοίνωσε 6 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19 στη χώρα μας, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων που νοσούν στα 2.632. Το 55,4% εξ αυτών αφορά άνδρες.

Την ίδια ώρα, οι νεκροί έφτασαν τους 146 καθώς το τελευταίο 24ωρο πέθαναν δύο ακόμη άτομα. Η ενδιάμεση ηλικία των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους στη χώρα μας είναι τα 75 έτη. Παράλληλα, 35 συμπολίτες μας βρίσκονται στις ΜΕΘ με διάμεση ηλικία τα 65 έτη, εκ των οποίων το 36% είναι γυναίκες, ενώ 81 άνθρωποι έχουν πάρει εξιτήριο. Μέχρι σήμερα, έχουν ελεγχθεί συνολικά 80.951 κλινικά δείγματα.

Ο κ. Τσιόδρας εκτίμησε ότι το πρώτο κύμα της πανδημίας έχει περάσει πλέον στην Ευρώπη, αν και η Μεγάλη Βρετανία εξακολουθεί να καταγράφει σημαντικούς αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων. Ο καθηγητής σημείωσε ότι σήμερα ξεκίνησε το πρόγραμμα των κινητών μονάδων ανίχνευσης κρουσμάτων κορονοϊού. Πρώτη προτεραιότητα είναι οι ευπαθείς ομάδες (οίκοι ευγηρίας, δομές αστέγων κ.τλ.).

Ο Τσιόδρας για τα εμβόλια, την απελευθέρωσή μας και  την… νέα καθημερινότητα

(ΜΟΤΙΟΝΤΕΑΜ/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ)

«Τα εμβόλια είναι στην καθημερινή συζήτηση με πάνω από 100 ομάδες να έχουν ξεκινήσει μελέτες σε δύο φάσεις. Στην φάση 1 στρατηγική υπάρχουν εθελοντές με δόσεις εμβολίου για να ανιχνευθουν αντισώματα. Όταν προχωρήσουν οι δύο φάσεις, ακολουθεί η φάση τρία, με χορήγηση του εμβολίου στην πραγματική κοινότητα. Δεν είναι προσπάθεια ανταγωνισμού, αλλά συνένωσης στον κοινό στόχο. Κάποιες από τις προσπάθειες αυτές μπορεί να φέρουν δεκάδες εκατομμύρια εμβόλια μέχρι το τέλος του χρόνου. Η έμφαση θα δοθεί στις ευπαθείς ομάδες».

«Να καταλάβουμε ότι όλοι είμαστε πολύτιμοι. Ανήκουμε σε κοινή προσπάθεια που προστατεύει τις ευπαθείς ομάδες αλλά αφορά όλους μας. Είναι μια φάση ιδιαίτερα σημαντική και ειδικότερα οι επόμενες 15 μέρες. Όλοι μας θα κριθούμε, για να προστατεύσουμε και να προστατευθούμε, από εμάς θα κριθεί. Τώρα που αυξάνονται οι επαφές, πρέπει να παρακολουθούμε τον εαυτό μας για τυχόν συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στην αποφυγή διασποράς του ιού. Να μην έχουμε επάνοδο στην επιδημία».

Ο καθηγητής επικαλέστηκε μελέτες στη Νότια Κορέα, τονίζοντας ότι «κομμάτια του ιού μπορούν να ανιχνεύονται με PCR ακόμα και δύο μήνες μετά. Ο ιός δεν προκαλεί υποτροπή της νόσου ή χρόνια λοίμωξη». «Με σύνεση και αίσθημα ευθύνης, πρέπει να καταλάβουμε ότι το επόμενο διάστημα και ιδιαίτερα οι επόμενες 15 ημέρες είναι κρίσιμες», τόνισε ο καθηγητής, προσθέτοντας ότι όλοι θα κριθούμε με τη συμμόρφωση στα μέτρα. «Τώρα που αυξάνονται οι επαφές στην κοινωνία, πρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση για συμπτώματα που θα μας οδηγήσουν στην απομόνωση, την έγκαιρη διάγνωση και την αποφυγή διασποράς του ιού στην κοινότητα», συμπλήρωσε.

Τι είπε ο Τσιόδρας για την επίδραση του κορονοϊού το καλοκαίρι

Κορονοϊός

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για το νέο κορονοϊό εξήγησε ότι δεν είναι βέβαιο πως οι υψηλές θερμοκρασίες συνδράμουν στη μείωση της διασποράς του κορονοϊού. «Σύμφωνα με κάποιες μελέτες, μειώνεται κατά περίπου 20%-30%» τόνισε, «αλλά δεν εξαφανίζεται».

«Βλέπετε ότι χώρες όπως η Σιγκαπούρη και ο Ισημερινός συνεχίζουν να μετράνε κρούσματα. Σημαντικό ρόλο φαίνεται να παίζουν τα ποσοστά υγρασίας στον αέρα. Υπάρχει μια μείωση το καλοκαίρι που όμως δεν θα ακολουθήσει η εξαφάνιση του ιού. Επίσης κάποια χώρα θα μπορεί να φέρει τον ιό σε κάποια άλλη χώρα. Ήδη γίνονται συζητήσεις με το υπουργείο Τουρισμού αναφορικά με το τι μέλλει γενέσθαι. Είναι ακόμα νωρίς να μιλάμε για αυτό. Είδατε ότι κάποιες χώρες όπως η Αυστρία υιοθετούν ελέγχους στα αεροδρόμια και αν είναι πιο χαμηλά τα δείγματα τις πρώτες τέσσερις μέρες θα μπορούν να φύγουν και να μην μπουν σε καραντίνα», είπε ο καθηγητής.

Ο δείκτης «RO» στην χώρα μας

Κορονοϊός

Εν τω μεταξύ, την αποκάλυψη ότι ο δείκτης «RO» στην Ελλάδα, κατά μεγάλη βεβαιότητα, είναι αρκετά κάτω του 0,5 έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, κατά τη διάρκεια της ημερήσιας ενημέρωσης για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα.

«Δεν θα σας πω πόσο ακριβώς είναι, αλλά είναι αρκετά κάτω του 0,5» δήλωσε, χαρακτηριστικά, και έκανε λόγο για «αισιοδοξία», την οποία «πρέπει να εκμεταλλευτούμε». «Πρέπει να εκμεταλλευτούμε αυτή την ευκαιρία και να συνεχίσουμε να είμαστε υπερήφανοι. Να έχουμε μια στρητική που περιορίζει όσο το δυνατόν περισσότερο την πανδημία» συνέχισε, στο ίδιο πλαίσιο. Εκτίμησε δε, ότι «μπορούμε να το καταφέρουμε».


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση