Αρχική Επιχειρείν Κερδίζει έδαφος η εργασία από το σπίτι – Το 1/3 θα μπορούσε...

Κερδίζει έδαφος η εργασία από το σπίτι – Το 1/3 θα μπορούσε να δουλεύει κατ’ οίκον

0
εργασία από το σπίτι
Διαφήμιση

Τουλάχιστον το 1/3 των εργαζόμενων στην Ελλάδα θα μπορούσε να δουλεύει από το σπίτι, σύμφωνα με ανάλυση του ΚΕΠΕ. Όλο αυτό αφορά κατά κύριο λόγο επιστημονικά επαγγέλματα ή θέσεις στο Δημόσιο, με σχετικά υψηλές αμοιβές. Όσον αφορά στοιχεία του 2019, η κατ΄οίκον εργασία αφορά το 32,8% των εργαζόμενων στη χώρα, που αντιστοιχεί σε περίπου 1 εκατομμύριο επαγγελματίες, τη στιγμή που το συγκεκριμένο ποσοστό είναι μικρότερο σε σχέση με άλλες ανεπτυγμένες χώρες.

Συμπεράσματα

  • Σχεδόν οι τρεις στους τέσσερις που ανήκουν στις επαγγελματικές κατηγορίες των υπαλλήλων γραφείου, των ανωτέρων διοικητικών και διευθυντικών στελεχών και των επαγγελματιών θα μπορούσαν δυνητικά να εργαστούν από το σπίτι.
  • Οι επαγγελματίες αποτελούν την πολυπληθέστερη ομάδα που μπορεί δυνητικά να εργαστεί από το σπίτι. Από 556.000 επαγγελματίες που μπορούν να δουλέψουν από το σπίτι, το 46% είναι εκπαιδευτικοί, το 20% επαγγελματίες σε επιχειρήσεις και από 15% είναι οι μηχανικοί και οι νομικοί. Οι επαγγελματίες του τομέα υγείας είναι μόλις το 1%.
  • Τη χαμηλότερη δυνατότητα εργασίας από το σπίτι έχουν οι χειριστές βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού (1,3%).
  • Η δυνατότητα για εργασία από το σπίτι είναι μεγαλύτερη σε κλάδους με υψηλότερους μέσους μισθούς.
  • Με βάση τη θέση στο επάγγελμα, το υψηλότερο ποσοστό αυτών που θα μπορούσαν να εργαστούν από το σπίτι το εμφανίζουν οι μισθωτοί (38,3%), ακολουθούμενοι από τους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό (εργοδότες) με 32,4%.
  • Οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό εμφανίζουν χαμηλό ποσοστό (18,9%), γεγονός που συνδέεται με το ότι στην Ελλάδα πολλοί αυτοαπασχολούμενοι είναι αγρότες, τεχνίτες, επισκευαστές, των οποίων η εκτέλεση της εργασίας απαιτεί απομάκρυνση από το σπίτι.
  • Η δυνατότητα εργασίας από το σπίτι είναι υψηλότερη για τις γυναίκες (40,2%) έναντι των ανδρών (27,3%).

*Για την σημερινή εικόνα του κορωνοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση