Αρχική COVID-19 Bόμβα από Der Spiegel: Η Κίνα ζήτησε να συγκαλυφθεί η σοβαρότητα του...

Bόμβα από Der Spiegel: Η Κίνα ζήτησε να συγκαλυφθεί η σοβαρότητα του κορωνοϊού

0
Kίνα

Να συγκαλυφθεί η σοβαρότητα της πανδημίας του κορωνοϊού φέρεται πως ζήτησε η Κίνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), όπως αποκάλυψε το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel. Οι γερμανικές μυστικές υπηρεσίες αποκάλυψαν ότι ο Κινέζος Πρόεδρος Xi Jinping ζήτησε από τον Γενικό Διευθυντή του ΠΟΥ, Tedros Adhanom Thebreyesus, να καλύψει τη σοβαρότητα της κατάστασης τον Ιανουάριο του 2020. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Xi ζήτησε από τον Tedros να μην αποκαλύψει πως ο ιός ήταν στην πραγματικότητα μεταδοτικός μεταξύ των ανθρώπων, ενώ του ζήτησε να καθυστερήσει την επίσημη δήλωση, πως είχε εξελιχθεί σε πανδημία.

Όλο το χρονικό

Bόμβα από Der Spiegel: Η Κίνα ζήτησε να συγκαλυφθεί η σοβαρότητα του κορωνοϊού

  • Στα μέσα Ιανουαρίου, ο ΠΟΥ μετέδιδε ότι έρευνες από τις κινεζικές αρχές δεν βρήκαν σαφή στοιχεία για τη μετάδοση του ιού από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η προειδοποίηση της Ταϊβάν στις 31 Δεκεμβρίου 2019 ότι πιθανότατα αυτή η μετάδοση της Covid -19 έγινε στη Wuhan αγνοήθηκε από τον ΠΟΥ, παρόλο που οι πληροφορίες ήταν αρκετές για να πείσουν τις αρχές της πρώτης να υιοθετήσει προληπτικά μέτρα πριν από οποιαδήποτε άλλη χώρα, συμπεριλαμβανομένης της Κίνας, κάτι που δείχνει ότι ο ΠΟΥ αποθάρρυνε την παγκόσμια αντίδραση.
  • Στις 10 Ιανουαρίου, με τη Wuhan να έχει πληγεί, ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι «δεν προτείνει συγκεκριμένα υγειονομικά μέτρα για τους ταξιδιώτες από και προς την κινεζική πόλη και ο υγειονομικός έλεγχος κατά την είσοδο στην περιοχή προσφέρει μικρό όφελος».
  • Ακόμα και αφού ο πιο διάσημος πνευμονολόγος της Κίνας, Zhong Nanshan, επιβεβαίωσε τη μετάδοση από άνθρωπο σε άνθρωπο στις 20 Ιανουαρίου, ο Παγκόσμιος Οργανισμός συνέχισε να υπονομεύει τις αποτελεσματικές αντιδράσεις, υποβαθμίζοντας τους κινδύνους της ασυμπτωματικής μετάδοσης και αποθαρρύνοντας τα εκτεταμένα τεστ.
  • Την ίδια στιγμή, η Κίνα συσσώρευε ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό, μειώνοντας τις εξαγωγές κινεζικών μασκών PPE και άλλων ιατρικών εργαλείων, ενώ πραγματοποιούσε εισαγωγές του υπόλοιπου εφοδιασμού. Την τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου 2020, η χώρα εισήγαγε 56 εκατομμύρια αναπνευστήρες και μάσκες, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.
  • Επιπλέον, τάχθηκε κατά της εφαρμογής οποιωνδήποτε ταξιδιωτικών ή εμπορικών περιορισμών στην Κίνα και τελικά για να κατανοηθεί η κατάσταση με την πανδημία σε «πλήρη έκταση» ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανέμενε έως τις 11 Μαρτίου, προκειμένου να κηρύξει πανδημία.

Μήνες αργότερα, η Κίνα συνεχίζει να καλλιεργεί αμφιβολίες σχετικά με την προέλευση της πανδημίας και να αποκρύπτει δεδομένα, που δυνητικά θα μπορούσαν να είναι σωτήρια. Τα στοιχεία, που αποκαλύπτει το γερμανικό περιοδικό, αποδεικνύουν πως η Κίνα συμμετείχε σε μία επιχείρηση μοιραίας συγκάλυψης.

H απάντηση της Κίνας

Κορωνοϊός

«Παράλογους» χαρακτηρίζει η Κίνα τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ σχετικά με την εμφάνιση και τη διαχείριση της πανδημίας του νέου κορωνοϊού. Την ίδια ώρα, απαντά και στο δημοσίευμα του Der Spiegel για τα περί συγκάλυψης, ενώ το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών απορρίπτει τα λεγόμενα του επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, Mike Pompeo, ότι ο ιός δημιουργήθηκε στο εργοστάσιο της Wuhan.

Θέλοντας να απορρίψει τις προτάσεις των ΗΠΑ ότι ο ιός δημιουργήθηκε σκόπιμα ή κάπως διαρρεύσει από το Ινστιτούτο ιολογίας της Wuhan η απάντηση της Κίνας αναφέρει ότι όλα τα στοιχεία δείχνουν πως ο ιός δεν είναι ανθρωπογενής και ότι το ινστιτούτο βιολογίας στην πόλη δεν είναι σε θέση να τον συνθέσει.

Η κινεζική απάντηση συμπεριλαμβάνει επίσης ένα χρονοδιάγραμμα για το πώς η Κίνα παρείχε πληροφορίες στη διεθνή κοινότητα με έγκαιρο, ανοιχτό και διαφανές τρόπο και απορρίπτει τις αμερικανικές αιτιάσεις περί συναγερμού που ήχησε αργά.

Δημοσίευμα του περιοδικού Der Spiegel, επικαλούμενο την υπηρεσία κατασκοπείας BND της Γερμανίας αναφέρει, πως η Κίνα προσπάθησε να συγκαλύψει τις πληροφορίες για την επιδημία, κάτι που στοίχισε στον υπόλοιπο κόσμο τέσσερις έως έξι εβδομάδες που θα μπορούσαν να είχαν χρησιμοποιηθεί για την αντιμετώπιση του ιού.

Με πληροφορίες από: spiegel.de / hna.de


*Για την σημερινή εικόνα του κορωνοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here