Αρχική COVID-19 Είναι επικίνδυνοι οι φακοί επαφής εν καιρώ κορονοϊού;

Είναι επικίνδυνοι οι φακοί επαφής εν καιρώ κορονοϊού;

0
Φακοί Επαφής

Όλοι μας αναρωτιόμαστε εν καιρώ πανδημίας αν η χρήση των φακών επαφής που μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού φορά, μπορεί να είναι επιβλαβής για τα μάτια μας και για την υγεία μας. Έτσι, ένας καθηγητής Οφθαλμολογίας δίνει πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες σχετικά μ’ αυτό το θέμα, αλλά και γύρω από ένα σύμπτωμα στα μάτια που σχετίζεται με την COVID-19

Η επιδημία του νέου κορονοϊού και η μεγάλη του μεταδοτικότητα έχουν εγείρει έντονες ανησυχίες σχετικά με την καθημερινότητά μας και τι πρέπει να προσέχουμε. Ρούχα, παπούτσια, μαλλιά… όλα στο μεγεθυντικό φακό για να διαπιστωθεί αν τελικά μπορούν να μας μολύνουν με τον SARS-CoV-2.

Σύγχυση επικρατεί στον κύκλο των επιστημόνων

Είναι επικίνδυνοι οι φακοί επαφής εν καιρώ κορονοϊού;

Οι απόψεις των ειδικών διίστανται, αφού δεν έχουν καταλήξει σε ένα κοινό πόρισμα, όσον αφορά αν ο ιός έχει σχετική επίδραση στα μάτια μας, και γι’ αυτό το λόγο γεννιούνται πολλά ερωτηματικά και ερωτήσεις, αφού συνεχώς ανανεώνονται και αλλάζουν οι συνθήκες σύμφωνα με τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από τις έρευνες.Ο David Chu, επίκουρος Καθηγητής Οφθαλμολογίας στην Ιατρική Σχολή του Rutgers New Jersey, στο Newark, δημοσίευσε κάποιες σημαντικές πληροφορίες στο HealthDay News.

Κατά το άρθρο του καθηγητή, οι χρήστες φακών επαφής ενδέχεται να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης από τον νέο κορονοϊό. Όπως διευκρίνισε, ενώ δεν υπάρχουν επιβεβαιωμένες περιπτώσεις μετάδοσης του SARS-CoV-2 από τη χρήση φακών επαφής, δεδομένου ότι συχνά προκαλούν ερεθισμό στα μάτια, οι άνθρωποι που τους φορούν αγγίζουν κατά συνέπεια το πρόσωπό τους ή τρίβουν τα μάτια τους, γεγονός που τους εκθέτει σε μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης.

Ως εκ τούτου, είναι επιτακτική η ανάγκη να τηρούνται απαρέγκλιτα οι σωστοί κανόνες υγιεινής όπως:

  • το πλύσιμο των χεριών επί 20 δευτερόλεπτα με σαπούνι και νερό και καλό στέγνωμα πριν τη χρήση των φακών επαφής και
  • την τήρηση των οδηγιών φύλαξης και καθαρισμού των φακών επαφής.

Οι παρατηρήσεις και οι συμβουλές του καθηγητή

Είναι επικίνδυνοι οι φακοί επαφής εν καιρώ κορονοϊού;

Επιπροσθέτως, τα άτομα που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες ή ζουν με κάποιον που έχει διαγνωστεί με τον ιό πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο να αλλάξουν γυαλιά, πρότεινε ο καθηγητής.

Σχολιάζοντας τη γενικότερη εικόνα που έχουμε έως σήμερα για τον ιό, ο καθηγητής σημείωσε πως, παρόλο που ο SARS-CoV-2 έχει εντοπιστεί στα δάκρυα ασθενών, φαίνεται αρκετά δύσκολη η μετάδοσή του μέσω αυτών. Σε μελέτες περιπτώσεων, ασθενείς στους οποίους σημειώθηκε υψηλή συγκέντρωση του ιού στη μύτη και το λαιμό, ήταν μη ανιχνεύσιμος στα δάκρυά τους.

Ενδιαφέρον αποτελεί πως η επιπεφυκίτιδα συγκαταλέγεται στα συμπτώματα της νόσου COVID-19, με αρκετά μικρότερη ωστόσο συχνότητα σε σχέση με τον πυρετό, τον βήχα, την δύσπνοια και τη διάρροια.

Κλείνοντας, επεσήμανε πως όσοι φορούν φακούς επαφής και πάσχουν από επιπεφυκίτιδα θα πρέπει να διακόψουν άμεσα τη χρήση τους, καθώς ο φακός μπορεί να μην εφάπτεται σωστά, προκαλώντας τριβή στον κερατοειδή ή βακτηριακή λοίμωξη του κερατοειδούς, μια επώδυνη επιπλοκή που μπορεί να καταλήξει απειλητική για την όραση.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here