Αρχική Περιβάλλον Ανησυχητικά ευρήματα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο ύστερα από έλεγχο του ΥΠΕΝ

Ανησυχητικά ευρήματα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο ύστερα από έλεγχο του ΥΠΕΝ

0
Κυπαρισσιακός Κόλπος

Ανησυχητικά ήταν τα ευρήματα στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, στον νομό Μεσσηνίας, έπειτα από έλεγχο του κλιμακίου των Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, όπου μεταξύ άλλων βρέθηκε αυθαίρετη κατοικία και παράνομες κατασκευές. Την εντολή έδωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ενώ αντικείμενο ήταν η εξέταση της εφαρμογής των διατάξεων του υφιστάμενου Προεδρικού Διατάγματος Προστασίας της περιοχής.

Συγκεκριμένα, κατά τον έλεγχο, οι επιθεωρητές διαπίστωσαν 3 σημαντικές παραβάσεις:

  • Τη διάνοιξη και κατασκευή 5 οδών πρόσβασης προς τον αιγιαλό, οι οποίοι σύμφωνα με το Π.Δ. δεν πρέπει να υφίστανται καθώς χρησιμοποιούνται για οχλούσες δραστηριότητες (μηχανοκίνητοι αγώνες, διέλευση και οχημάτων βαρέως τύπου κλπ).
  • Την ύπαρξη μιας αυθαίρετης κατοικίας στην περιοχή «Βουνάκι»
  • Παράνομες κατασκευές (ξύλινες και μεταλλικές εξέδρες, τοιχία για καφεστίαση, αναψυχή και για ξενοδοχεία).

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναλαμβάνει πλέον συντονιστικό ρόλο για όλες τις αρμόδιες εθνικές και τοπικές αρχές, ώστε να ληφθούν τα προβλεπόμενα από τη νομοθεσία μέτρα για την παύση των προαναφερόμενων παραβάσεων.

Για το θέμα του Κυπαρισσιακού και τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ. Χατζηδάκης δηλώνει:

«Είμαστε αποφασισμένοι να βάλουμε τάξη στον Κυπαρισσιακό Κόλπο, όχι μόνο για λόγους εφαρμογής του ενωσιακού και εθνικού δικαίου, αλλά και για λόγους συνειδησιακούς. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να είναι ο Κυπαρισσιακός πραγματικά προστατευμένος. Οι περιοχές αυτής της κατηγορίας είναι εθνικός πλούτος και χρειάζονται αυξημένη προσοχή από όλους μας».

Να σημειωθεί ότι η περιοχή του Κυπαρισσιακού Κόλπου που προστατεύει το ισχύον Προεδρικό Διάταγμα, είναι ενταγμένη στο ευρωπαϊκό οικολογικό δίκτυο Natura 2000, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη περιοχή ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας Caretta Caretta και περιλαμβάνει τον τύπο οικοτόπου προτεραιότητας 2250 «Θίνες των παραλιών με Juniperus spp».


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here