Αρχική COVID-19 Τσιόδρας: Σταθερή η καμπύλη – 15 νέα κρούσματα – 2.591 συνολικά –...

Τσιόδρας: Σταθερή η καμπύλη – 15 νέα κρούσματα – 2.591 συνολικά – 140 οι νεκροί

«Ενθαρρυντικά μηνύματα από δύο νέα φάρμακα»
0
(POOL EUROKINISSI)

Το πιο σημαντικό τριήμερο, αυτή της Πρωτομαγιάς, θα έχουμε στη μάχη κατά του φονικού κορονοϊού, αφού μετράμε αντίστροφά πλέον για την σταδιακή άρση των αυστηρών περιοριστικών μέτρων τη Δευτέρα 4 Μαΐου, που είχαν επιβλήθει από την κυβέρνηση για να «φρενάρει» την ραγδαία εξάπλωση της θανατηφόρας νόσου Covid-19.

Στα 2.591 ανέρχονται τα συνολικά κρούσματα, αφού σήμερα προστέθηκαν μόλις 15 νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις ασθενών στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας. Απ’ αυτά, το 56% άνδρες και 591 σχετίζονται με ταξίδι από το εξωτερικό και 1286 με ήδη γνωστό κρούσμα. Ένας ακόμη συμπολίτης μας έχασε τη ζωή του το τελευταίο 24ωρο, αυξάνοντας τη μακάβρια λίστα των νεκρών στους 140 συνολικά. Εκ των θυμάτων, 37 ήταν γυναίκες, ενώ το σύνολο των νεκρών είχε ενδιάμεση ηλικία τα 74 έτη και το 92% αυτών είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή και ηλικία άνω των 70 ετών.

Ακόμη, 38 ασθενείς παραμένουν διασωληνωμένοι στις ΜΕΘ, με μέση ηλικία τα 67 έτη. Από αυτούς, οι δέκα είναι γυναίκες, με το 87% να έχει υποκείμενο νόσημα ή να είναι ηλικιωμένοι άνω των 70 ετών. Παράλληλα, 74 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις ΜΕΘ, από την έναρξη της πανδημίας.Συνολικά, έχουν ελεγχθεί 75.170 κλινικά δείγματα.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείο Υγείας τόνισε πως: «Αναγνωρίζουμε τις θυσίες των ανθρώπων και την αγωνία για το επιστημονικό μέλλον» ενώ σημείωσε πως «το πεδίο της πανδημίας είναι ένα πεδίο στο οποίο πετύχαμε μια μεγάλη νίκη». Ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι η καμπύλη στη χώρα μας παραμένει σταθερή, ενώ έκανε λόγο για αισιόδοξα μηνύματα από δύο νέα φάρμακα.

Κορονοϊός

Επιπρόσθετα, ανακοίνωσε πως θα γίνονται τεστ σε όσους έχουν σοβαρά συμπτώματα, ηλικιωμένους και υγειονομικούς. Μάλιστα, επισήμανε πως τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για διάγνωση, αλλά μόνο για επιδημιολογικούς λόγους.

Τα αποτελέσματα για τα φάρμακα 

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας ανέφερε ότι «χθες ανακοινώθηκαν τα προκαταρκτικά θετικά αποτελέσματα για ένα από τα φάρμακα που δοκιμάζονται στη θεραπεία της νόσου σε μία μελέτη με πάνω από 100 ασθενείς, η οποία έδειξε πως οι ασθενείς ανέρρωσαν γρηγορότερα. Επίσης, άλλο φάρμακο που δοκιμάστηκε σε τρεις εργαστηριακές μελέτες στο Ηνωμένο Βασίλειο και αφορά τους υποδοχείς, δηλαδή την πόρτα που χρησιμοποιεί ο ιός για να μπει στον οργανισμό, εμπόδισε την είσοδο του ιού και τον πολλαπλασιασμό του στα κύτταρα».

Εκνευρισμένος ο Τσιόδρας για τους ψευδοεπιστήμονες

Ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας εξέφρασε, ταυτόχρονα, την οργή του για όσους δήθεν γνωρίζουν περισσότερα για την πανδημία.

«Θέλω να βλέπω το πεδίο της πανδημίας ως μια μεγάλη νίκη, ως μια νίκη για να πάμε μπροστά. Δεν πρέπει να μετατρέπεται αυτή η ευκαιρία σε ευκαιρία για αντιπαράθεση. Χάρη στη θυσία όλων και όλων σας είμαστε όλοι μαζί. Αναγνωρίζουμε τις θυσίες και την αγωνία για το οικονομικό μέλλον. Η δική μας είναι να έχουμε επάρκεια στα επιστημονικά ζητήματα. Όλη αυτή η εμπειρία αποτελεί ευκαιρία, για να ενισχυθεί το αίσθημα ασφάλειας. Όλα θα γίνονται με διαφάνεια και κανόνες εποπτείας», ανέφερε αρχικά ο κ. Τσιόδρας.

Κορονοϊός

Και συνέχισε σε έντονο ύφος: «Προσπαθούν κάποιοι κύκλοι να τονίσουν υπέρμετρα τις επιστημονικές αβεβαιότητες. Δεν τις ξέρουμε δηλαδή εμείς; Και να βγάλουν αντιφάσεις προς τα έξω, προς τον κόσμο. Να κλονίσουν την εμπιστοσύνη του κόσμου με ψευδοεπιστημονικά επιχειρήματα. Εμείς δεν έχουμε αγωνία;».

«Πιστέψτε με, αντίθετα με την επιθυμία μας, είναι πιστός σύντροφος όλων μας στην κοινή προσπάθεια. Ελπίζω πως δεν είναι στην πρόθεση όσων τα χρησιμοποιούν να λειτουργήσουν με διαλυτικό σκοπό. Να κλονίσουν την προσέγγιση και την στρατηγική μας. Δεν νομίζω πως θα μπορούσα να το πω πιο καθαρά. Είμαστε συμμέτοχοι σε μια κοινή προσπάθεια, για την οποία από τα βάθη της καρδιάς μου σας ευχαριστώ» συμπλήρωσε.

Ο Τσιόδρας για τα παιδιά κι αν είναι «υγειονομικές βόμβες»

Σε ερώτηση για τα παιδιά, ο κ. Τσιόδρας απέρριψε τις αιτιάσεις ότι τα είχε χαρακτηρίσει «υγειονομικές βόμβες». Αν είχα πει κάτι τέτοιο, ανέφερε χαρακτηριστικά, θα έπρεπε να με είχατε καθαιρέσει την ίδια στιγμή. Κάνουμε το άνοιγμα αυτό (σ.σ. των σχολείων), εξήγησε, γιατί τα παιδιά μεταδίδουν λιγότερο τον ιό. «Το άνοιγμα των σχολείων θα γίνει με προσοχή, με συνεχή παρακολούθηση του Ρ» σημείωσε, ενώ ζήτησε επαγρύπνηση, σε περίπτωση που υπάρχει στην οικογένεια του παιδιού άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα.

Η εξήγηση για το τωρινό «ναι» για τις μάσκες

Ερωτηθείς για τα πρόστιμα σε περίπτωση μη χρήσης της μάσκας, ο κ. Τσιόδρας αντιπαρήλθε τα περί ποινών και επέμεινε ότι η χρήση της μάσκας πρέπει να γίνεται ταυτόχρονα με σωστή χρήση του αντισηπτικού. Παράλληλα, εξήγησε εκ νέου γιατί η Επιτροπή των ειδικών λέει τώρα «ναι» στην χρήση της μάσκας.

Κορονοϊός

Η ιατρική μάσκα είναι κρίσιμης σημασίας για τους υγειονομικούς χώρους, εξήγησε, ενώ είπε ότι την υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα δεν χρειάζεται κανείς να την βρει στο εμπόριο, αλλά να την φτιάξει μόνος του στο σπίτι, προαναγγέλλοντας ότι θα υπάρξει σχετικό βίντεο με οδηγίες από τον ΕΟΔΥ. Θα φτιαχτεί βίντεο για την απλή κατασκευή μιας μάσκας στο σπίτι, όπως είπε.

Ακόμη, συνέστησε στους πολίτες αν μπορούν να αποφεύγουν τα ΜΜΜ και να αναζητούσουν εναλλακτικούς τρόπους για να μετακινούνται, πχ, στην εργασία τους. Επιπλέον, εξήγησε γιατί το άνοιγμα των καταστημάτων του λιανεμπορίου θα γίνει σταδιακά, προκειμένου να αποφευχθεί η διασπορά του ιού. Όπως ανέφερε, τα καταστήματα που θ’ ανοίξουν από τη Δευτέρα 4 Μαΐου είναι μόλις το 10% του συνόλου και αυτά επελέγησαν από το υπουργείο Ανάπτυξης. «Οι καφετέριες και οι χώροι εστίασης είναι χώροι όπου παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός» εξήγησε, αιτιολογώντας γιατί δεν θα ανοίξουν άμεσα.

«Παρακολουθώ με αγωνία την ιστορία στη Γερμανία» είπε ακόμη ο κ. Τσιόδρας, επισημαίνοντας την χαλάρωση των περιορισμών που συμβαίνει εκεί και την ανοδική τάση που εμφανίζει ο δείκτης «Ρ». Εμείς έχουμε τη δυνατότητα να το παρακολουθούμε, εξήγησε.

*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here