Αρχική COVID-19 Χαρδαλιάς: Ως τη Δευτέρα απαιτούνται sms και έγγραφο για μετακίνηση

Χαρδαλιάς: Ως τη Δευτέρα απαιτούνται sms και έγγραφο για μετακίνηση

0
(POOL EUROKINISSI)

Τρεις ημέρες μένουν για να περάσουμε στο επόμενο στάδιο αντιμετώπισης του κορονοϊού και να ολοκληρώσουμε το πρώτο τμήμα της προσπάθειάς μας, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς.

Ωστόσο, φάνηκε ιδιαίτερα ανήσυχος ως προς την εξέλιξη της πορείας εφαρμογής των μέτρων αυτοπροστασίας εμφανίστηκε σήμερα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου. «Θέλω να χτυπήσω καμπανάκι. Πραγματικά δεν αντιλαμβανόμαστε αυτή τη χαλάρωση», υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς, εμφανώς προβληματισμένος από το γεγονός ότι χθες επιβλήθηκαν 57 πρόστιμα για μετακινήσεις και 1.301 παραβιάσεις αναφορικά με άσκοπες μετακινήσεις, δηλαδή ο μεγαλύτερος αριθμός που έχει σημειωθεί από την αρχή των μέτρων αυτοπεριορισμού, όπως επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Μάλιστα ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας επισήμανε πως, «αυτό το είναι σημαντικό για την εφαρμογή του σχεδίου μας» και πρόσθεσε ότι «όποια άλλη λογική είναι παντελώς επικίνδυνη», προειδοποιώντας για τυχόν παραβάσεις.

Υπενθύμισε ότι μέχρι τη Δευτέρα ισχύουν στο ακέραιο τα περιοριστικά μέτρα κίνησης και σημείωσε: «Μένουμε σπίτι μέχρι τη Δευτέρα και στη συνέχεια βγαίνουμε με προσοχή με βάση τους νέους κανόνες».

Απαγόρευση κυκλοφορίας

Μία διαφορετική Πρωτομαγιά

«Αύριο υποδεχόμαστε την Πρωτομαγιά με καιρό ανοιξιάτικο», τόνισε ο Υφυπουργός, για να συνεχίσει λέγοντας πως «όπως και το Πάσχα, θα περάσουμε την αυριανή μέρα διαφορετικά», δηλαδή προκρίνοντας μια βόλτα γύρω από το σπίτι. Στον αντίποδα, «απαγορεύονται οι μετακινήσεις» υπενθύμισε για άλλη μια φορά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας πως «προσβλέπουμε ότι όλα τα σωματεία των εργαζομένων και όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα αναγνωρίσουν με τη στάση τους την κρισιμότητα των στιγμών, τους κινδύνους πρώτα απ’ όλα για τα ίδια τους τα μέλη τους και να συμβάλλουν στην προστασία της ανθρώπινης ζωής».

Με τα περιοριστικά μέτρα «να ισχύουν στο ακέραιο μέχρι τη Δευτέρα», διάστημα κατά το οποίο απαιτείται γραπτό μήνυμα ή βεβαίωση μετακίνησης, «μελετάμε κάθε βήμα με προσοχή» ενόψει της επιστροφής στην κανονικότητα υποστήριξε ο κ. Χαρδαλιάς, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως «έτοιμος δρόμος δεν υπάρχει, ούτε και manual» για να ακολουθήσουμε, ενώ κάθε χώρα παρακολουθεί τις καλές πρακτικές της άλλης, επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς. Με σημαία την ευθύνη «Χέρια πλένουμε, Αποστάσεις κρατάμε, Μάσκες φοράμε» υπενθύμισε ο Υφυπουργός, ενώ δεν σημείωσε ότι θα ακολουθήσουν συγκεντρωτικά απαντήσεις σε ερωτήματα πολιτών τις επόμενες ημέρες.

Πρωτομαγιά

Αναφορικά με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους των τελευταίων ημερών, ο κ. Χαρδαλιάς είπε πως κλιμάκια του ΕΟΔΥ και της ΓΓΠΠ έχουν κάνει ελέγχους σε 14 δομές που φιλοξενούν τους συνανθρώπους μας και που είναι πιο ευάλωτοι αυτή την περίοδο.

Εντατικοί έλεγχοι παντού

Παράλληλα, από τη Δευτέρα επιτρέπεται η ελεύθερη κίνηση εντός νομού εκτός από τις μητροπολιτικές περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και αίρεται από σήμερα στις 8 το βράδυ η καραντίνα στον οικισμό της Νέας Σμύρνης στη Λάρισα.

Με εντατικούς ρυθμούς συνεχίζονται και οι έλεγχοι για τις ευπαθείς ομάδες, καθώς 14 δομές και 1280 δείγματα ελήφθησαν τις τελευταίες ημέρες από ειδικά κλιμάκια σε χώρους, όπως το Γηροκομείο Αθηνών, το Κέντρο Βρεφών Μητέρα κ.ά. Αδιάλειπτη είναι και η παρακολούθηση των επιβατών που καταφθάνουν στην Αθήνα με πτήσεις εξωτερικού, αφού από τις 2 πτήσεις με 159 επιβαίνοντες χθες, ένα δείγμα μόνο βρέθηκε θετικό.

Ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι στον αλγόριθμο για το τι θα ανοίξει από Δευτέρα έπαιξε ρόλο ο αριθμός των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. «Οι αποφάσεις μας δεν ελήφθησαν με βάση τι θέλαμε να ανοίξει αλλά με το τι μπορούμε να ελέγξουμε. Στις καφετέριες παρατηρείται μεγάλος συγχρωτισμός. Επαναλαμβάνω ότι βαδίζουμε σε αχαρτογράφητα νερά και δεν ξέρουμε πως θα λειτουργήσουν τα μέτρα. Γι’ αυτό επαναλαμβάνουμε ότι τηρείται πιστή τήρηση των μέτρων». Η πρόθεση είναι μετά τις 18 άνθρωποι μεγάλης ηλικίας να πάνε στα εξοχικά τους, οργανωμένα όμως με βάση τα επιδημιολογικά φορτία.


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here