Αρχική COVID-19 Σταδιακή άρση των μέτρων στην Ελλάδα – Οι καθοριστικές ημερομηνίες

Σταδιακή άρση των μέτρων στην Ελλάδα – Οι καθοριστικές ημερομηνίες

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος
0
Κορονοϊός - Ελλάδα
ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI)
Διαφήμιση

Μέχρι το τέλος της εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν οι σχετικές αποφάσεις για την άρση των περιοριστικών μέτρων στη χώρα μας, ωστόσο συγκεκριμένες ανακοινώσεις θα γίνουν αρχές Μαΐου και σε κάθε περίπτωση η εφαρμογή θα γίνει κλιμακωτά.

Αν όλα πάνε καλά και η διασπορά του κορονοϊού, συνεχίσει να είναι χαμηλή, το πρώτο ορόσημο τοποθετείται στις 4 Μαΐου, όταν και σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο αναμένεται να ανακοινωθεί το άνοιγμα μικρών καταστημάτων και κομμωτηρίων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κάθε βήμα αποκλιμάκωσης θα υπάρχει έλεγχος για την εξέλιξη της επιδημίας και σε περίπτωση έξαρσης, είτε θα καθυστερεί το επόμενο βήμα, είτε θα επανέρχονται μέτρα.

Το δεύτερο στάδιο θα είναι στις 11 Μαΐου, με καταστήματα εστίασης, δικαστήρια και σχολεία (μόνο Γ’ Λυκείου).

Το τρίτο στάδιο τοποθετείται τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου, με ελεύθερη μετακίνηση και άνοιγμα μουσείων, θεάτρων και πολυκαταστημάτων.

Τα κλειδιά

Κορονοϊός - Ελλάδα
ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ (ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ/EUROKINISSI)

Όπως ανέφερε ο καθηγητής Χαράλαμπος Γώγος, μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, τα κλειδιά για την άρση των μέτρων, αλλά και την ομαλή εξέλιξη μετά την αποκλιμάκωση είναι:

  • Τήρηση των αποστάσεων
  • Yγιεινή των χεριών
  • Όχι φιλιά και επαφές για να αποφευχθεί μετάδοση με σταγονίδια
  • Χρήση μάσκας όταν είμαστε σε απόσταση μικρότερη από 2 μέτρα και οπουδήποτε υπάρχει συνωστισμός

Όσον αφορά τις πανελλήνιες εξετάσεις, όπως έχει πει πολλές φορές η υπουργός Παιδείας στόχος είναι να ξεκινήσουν μέσα στον Ιούνιο και να ολοκληρωθούν μέχρι τα μέσα Ιουλίου.

Παραμένει ερώτημα πολύ σημαντικό το τι θα ισχύσει με τους ηλικιωμένους (65+), καθώς όπως είχε δηλώσει ο λοιμωξιολόγος Σωτήρης Τσιόδρας, το μόνο βέβαιο είναι ότι οι ευπαθείς ομάδες θα βγουν από την καραντίνα στο τέλος. Ωστόσο, εξετάζεται αυτό να μη γίνει οριζόντια, αλλά οι υγιείς να μπορούν να βγαίνουν.

Τέλος, αγωνία υπάρχει και για τον τουρισμό, καθώς η πορεία του δεν εξαρτάται μόνο από τις αποφάσεις στην Ελλάδα, αλλά από τις αποφάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο, τις εξελίξεις στις αερομεταφορές, αλλά και την κατάσταση στα ελληνικά νησιά όσον αφορά τις υγειονομικές δομές.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά την άρση των περιοριστικών μέτρων αν και υπάρχει σχεδιασμός, θα χρειαστούν ειδικά πρωτόκολλα λειτουργίας και διαρκής επανεξέταση της κατάστασης.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here