Αρχική COVID-19 Ο κορονοϊός καταστρέφει τη βιομηχανία κρέατος των ΗΠΑ

Ο κορονοϊός καταστρέφει τη βιομηχανία κρέατος των ΗΠΑ

0
Κρέας - Αγελάδα
Διαφήμιση

Η βιομηχανία κρέατος των ΗΠΑ αντιμετωπίζει μεγάλη αναταραχή, καθώς η επιδημία του κορονοϊού βαθαίνει. Ο ιός κλείνει εργοστάσια συσκευασίας κρέατος, προσθέτοντας οικονομικές πιέσεις στον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα. 

Οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι που εφοδιάζουν τη χώρα με χάμπουργκερ, μπριζόλες και κοτόπουλα αντιμετωπίζουν τώρα πολλές κρίσεις ταυτόχρονα: Τα μεγάλα εργοστάσια μεταποίησης κλείνουν, καθώς οι εργαζόμενοι αρρωσταίνουν, ενώ πολλοί παραγωγοί είχαν ήδη τεθεί σε κίνδυνο, λόγω του εμπορικού πολέμου με την Κίνα.

Την ίδια στιγμή, επιστήμονες και περιβαλλοντολόγοι παροτρύνουν τους Αμερικανούς να τρώνε λιγότερο κρέας, ιδίως το βόειο κρέας. Ο λόγος είναι ότι τα βοοειδή εκτοξεύουν μεθάνιο, ένα ισχυρό αέριο που θερμαίνει τον πλανήτη. 

Ο κορονοϊός καταστρέφει τη βιομηχανία κρέατος των ΗΠΑ

Στις 12 Απριλίου, η Smithfield Foods δήλωσε ότι έκλεισε το εργοστάσιό της στο Sioux Falls, αφότου μολύνθηκαν 230 εργαζόμενοι. Η εγκατάσταση επεξεργάζεται περίπου το 5% του χοιρινού κρέατος της χώρας. Στο Greeley, όπου έχουν πεθάνει τουλάχιστον τέσσερις εργαζόμενοι συσκευασίας κρέατος, ένα από τα μεγαλύτερα εργοστάσια επεξεργασίας βοείου κρέατος της χώρας έχει κλείσει. Άλλα εργοστάσια στην Αϊόβα και την Πενσυλβάνια έκλεισαν επίσης προσωρινά.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει κίνδυνος έλλειψης κρέατος, ανέφεραν οι αναλυτές. Αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχουν ακόμα εκατοντάδες εκατομμύρια τόνοι βοείου κρέατος, κοτόπουλου και χοιρινού κρέατος που είναι αποθηκευμένα σε καταψύκτες.

Η πανδημία ωθεί ήδη τις Ηνωμένες Πολιτείες σε μια βαθιά οικονομική επιβράδυνση. Μετά την οικονομική κρίση το 2008, οι Αμερικανοί μείωσαν το κρέας και στράφηκαν περισσότερο στα αυγά, τους ξηρούς καρπούς και τα όσπρια. Ο μέσος άνθρωπος μείωσε την κατανάλωση από τα 200 κιλά κρέατος ετησίως σε περίπου 185 κιλά μέχρι το 2012. Το βόειο κρέας και το χοιρινό κρέας μειώθηκαν σημαντικά. Η κατανάλωση κρέατος τελικά ανέκαμψε στα επίπεδα πριν από την ύφεση έως το 2018, αν και το βόειο κρέας δεν ανέκαμψε ποτέ πλήρως.

Οποιαδήποτε πτώση στην κατανάλωση κρέατος δεν θα επηρέαζε απαραιτήτως όλους: Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι περίπου το 20% των Αμερικανών αντιπροσωπεύουν το 41% ​​των εκπομπών που σχετίζονται με την παραγωγή τροφίμων, επειδή καταναλώνουν δυσανάλογα μεγάλη ποσότητα βοείου κρέατος και γαλακτοκομικών προϊόντων.

Εναλλακτικές λύσεις κρέατος

Ο κορονοϊός καταστρέφει τη βιομηχανία κρέατος των ΗΠΑ

Τα τελευταία χρόνια, εταιρείες όπως η Impossible Foods και Beyond Meat παράγουν εναλλακτικές λύσεις κρέατος με βάση τα φυτά.

Το 2017 και το 2018, οι επενδυτές έβαλαν περισσότερα από 13 δισεκατομμύρια δολάρια σε εταιρείες όπως αυτές, καθώς οι άνθρωποι ήταν «ζεστοί» στην ιδέα για πιο περιβαλλοντικά βιώσιμες επιλογές.

Τα κρέατα με βάση τα φυτά τείνουν να κοστίζουν περισσότερο, αν και οι αναλυτές αναμένουν ότι οι τιμές θα μειωθούν με την πάροδο του χρόνου, καθώς τα νέα προϊόντα εισέρχονται στην αγορά. Και αν το κόστος του βοείου κρέατος, του χοιρινού κρέατος ή του κοτόπουλου αυξηθεί τα επόμενα χρόνια, αυτό θα μπορούσε να συμβάλει στην ισορροπία.

«Εάν βλέπουμε έλλειψη κρέατος ή εάν οι τιμές του κρέατος αρχίζουν να αυξάνονται», είπε ο Δρ Lusk, ο οικονομολόγος του Purdue, «ίσως βλέπουμε περισσότερους ανθρώπους να δοκιμάζουν αυτές τις εναλλακτικές λύσεις».

Με πληροφορίες από: nytimes.com


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση