Αρχική Τουρισμός - Ταξίδια Σχέδια και προοπτικές για την επανεκκίνηση του Τουρισμού

Σχέδια και προοπτικές για την επανεκκίνηση του Τουρισμού

0
Τουρισμός
Διαφήμιση

Στις φετινές «διαφορετικές» διακοπές αναφέρθηκε ο Υπουργός Τουρισμού, Χ. Θεοχάρης λόγω κορονοϊού, μιλώντας στην εφημερίδα «Guardian». Έκανε λόγο για νέους ειδικούς κανόνες που θα ισχύουν, ενώ σε συζήτηση που θα γίνει με ομολόγους του στην ΕΕ, θα πέσουν στο τραπέζι θέματα όπως τα «πιστοποιητικά ανοσίας» και η θερμομέτρηση επιβατών. Την ίδια στιγμή, ο Γ.Γ ΕΟΤ, Δημήτρης Φραγκάκης βρίσκεται σε συζητήσεις με περιφέρειες και δήμους της χώρας για την επανάκαμψη του τουρισμού, ενώ μπαίνει στην τελική ευθεία και η επαναλειτουργία των ξενοδοχείων.

Μία από τις χώρες που προετοιμάζεται για αλλαγές είναι η Ελλάδα, όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα σε εκτενές αφιέρωμά της για το «άνοιγμα» του ελληνικού τουρισμού μετά την κρίση του κορoνοϊού και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Ο κ. Χάρης Θεοχάρης διευκρίνισε: «Αν σκεφτόμαστε να ταξιδέψουμε φέτος, αυτό θα πρέπει να γίνει υπό νέους ειδικούς κανόνες. Πρέπει να εφαρμόσουμε νέους κανόνες για τα ξενοδοχεία, τις παραλίες, τις πισίνες, τους μπουφέδες πρωινού και τα τουριστικά λεωφορεία».

Όπως υπενθυμίζει η εφημερίδα, ο κ. Χάρης Θεοχάρης και οι ομόλογοί του στην ΕΕ θα συζητήσουν σήμερα, Δευτέρα 27/4, για το νέο πλαίσιο κανονισμών που θα πρέπει να εφαρμοστεί για την επανεκκίνηση του κλάδου. Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, στην ατζέντα των συζητήσεων περιλαμβάνονται διάφορες προτάσεις μέτρων ασφαλείας, μεταξύ των οποίων

  • Πιστοποιητικά ανοσίας
  • Έλεγχοι επιβατών με θερμομέτρηση
  • Εξετάσεις αίματος πριν ταξιδέψουν με προορισμό άλλη χώρα

Σχέδια και προοπτικές για την επανεκκίνηση του Τουρισμού

«Θα πιέσουμε για συμφωνία πάνω σε ένα κοινό σύνολο κανόνων. Χρειαζόμαστε νέους κανόνες για να μπορέσουμε να επιτρέψουμε την μετακίνηση ανθρώπων από μία χώρα σε άλλη, είτε οδικώς, είτε αεροπορικώς ή μέσω θαλάσσης. Προσωρινούς κανόνες που θα έχουν μία λογική από οικονομικής σκοπιάς. Εάν για παράδειγμα, μπορείς να έχεις μόνο 10 άτομα σε ένα αεροπλάνο για να θεωρηθεί μια πτήση ασφαλής, τότε προφανώς δεν θα υπάρχει πτήση».

Σωστή διαχείριση για την ομαλή επανεκκίνηση του Τουρισμού

Παρά την αβεβαιότητα που κρύβει το μέλλον και τους φόβους για δεύτερο κύμα της επιδημίας αργότερα αυτήν την χρονιά, επιδημιολόγοι ελπίζουν ότι ο ζεστός καιρός θα φέρει μια ανάπαυλα. Σε αυτήν την περίπτωση, ο υπουργός Τουρισμού ανέφερε ότι η τουριστική σεζόν θα μπορούσε να ξεκινήσει τον Ιούλιο, αργότερα απ’ ό,τι συνήθως αλλά έγκαιρα για τις περιόδους αιχμής. «Όταν χαλαρώσουν τα μέτρα, θα χρειαστεί ένας μήνας ώστε να προετοιμάσουμε το έδαφος για να επανεκκινήσει ο τουρισμός. Τουριστικά πρακτορεία περιμένουν να θεσπίσουμε κανόνες που θα επιτρέψουν την είσοδο επισκεπτών. Πρέπει να πετύχουμε τη σωστή ισορροπία και να δείξουμε προσοχή για να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα», κατέληξε στις δηλώσεις του ο κ. Θεοχάρης.

Την ίδια ώρα, Ο ΕΟΤ έχει αναπτύξει συνεργασία με περιφέρειες και δήμους της χώρας προκειμένου να αποσαφηνιστούν οι ανάγκες κάθε περιοχής και να δημιουργηθεί στρατηγική προβολή της χώρας με στόχο την επανεκκίνηση του Τουρισμού, καθώς και να κατανεμηθούν σωστά τα χρήματα του φορολογούμενου πολίτη. Η Ελλάδα είναι από τις χώρες που θα ανοίξουν πρώτες τα σύνορά τους και θέλει να εκμεταλλευτεί αυτή τη συγκυρία για τη σωστή επανάκαμψη του τουρισμού της.

Ξενοδοχεία

Σχέδια και προοπτικές για την επανεκκίνηση του Τουρισμού

Στην τελική ευθεία είναι η σύνταξη του «υγειονομικού πρωτοκόλλου», που θα καθορίζει τους κανόνες λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων.

Το υπουργείου Τουρισμού τις επόμενες ημέρες, εκτός απροόπτου, θα προβεί στη δημοσιοποίηση αυτού, αφού η διαβούλευση με τον ΕΟΔΥ, αλλά και με τις ξενοδοχειακές ενώσεις προχωρούν με γοργούς ρυθμούς.

Από την πλευρά τους, μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες της χώρας έχουν καταρτίσει ήδη δικά τους σχέδια, αλλά και καταθέσει τις προτάσεις τους στις αρμόδιες αρχές.

Η επανεκκίνηση πάντως των περισσοτέρων ξενοδοχειακών μονάδων τοποθετείται στις αρχές Ιουνίου, αμέσως μετά το άνοιγμα των καταστημάτων εστίασης (καφέ, μπαρ και εστιατόρια) όπου βέβαια αναμένεται να τηρούνται αυστηρά μέτρα ασφαλείας (αποστάσεις ανάμεσα στα τραπέζια, έλεγχος του αριθμού των θαμώνων και εκτεταμένη χρήση του εξωτερικού χώρου).

Το άνοιγμα των μονάδων αναμένεται να γίνει σε δυο φάσεις, αρχικά αυτών που λειτουργούν για 12 μήνες και σε δεύτερο στάδιο θα ακολουθήσουν τα εποχικά καταλύματα. Πριν την επανέναρξη της λειτουργίας τους, θα προηγηθεί διαβούλευση και δημιουργία ενός αυστηρού πρωτοκόλλου λειτουργίας σε σχέση με τους χώρους συνάθροισης, όπως εστιατόρια, πισίνες, χώρους αναψυχής κοκ.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση