Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουμε από τα δάκρυα;

Κορονοϊός: Υπάρχει κίνδυνος να κολλήσουμε από τα δάκρυα;

0
Δάκρυα

Ενώ οι ερευνητές είναι σίγουροι ότι ο κορονοϊός εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων από το βήχα ή το φτάρνισμα, δεν είναι σαφές εάν ο ιός εξαπλώνεται μέσω άλλων σωματικών υγρών, όπως τα δάκρυα. Τι ισχύει σ’ αυτή την περίπτωση;

Μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας (Αmerican Academy of Ophthalmology) δεν διαπίστωσε ιό σε δάκρυα μολυσμένων ασθενών. Η μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Ophthalmology, την επιθεώρηση της Αμερικανικής Ακαδημίας Οφθαλμολογίας, προσφέρει στοιχεία ότι είναι απίθανο οι μολυσμένοι ασθενείς να διασπείρουν τον ιό SARS Cov-2 μέσα από τα δάκρυα τους, δίνοντας έτσι μιαν απάντηση. Κανένας από τους ασθενείς της μελέτης δεν είχε επιπεφυκίτιδα.

Οι συγγραφείς της μελέτης καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα ευρήματά τους, σε συνδυασμό με τη χαμηλή συχνότητα εμφάνισης επιπεφυκίτιδας μεταξύ των μολυσμένων ασθενών (το ποσοστό εκτιμάται μεταξύ 1%-3%), υποδηλώνουν ότι ο κίνδυνος μετάδοσης ιού μέσω δακρύων είναι χαμηλός.

Τι έδειξε η μελέτη για τα δάκρυα

Κορονοϊός Μάτια

Για τη διεξαγωγή της μελέτης, επιστήμονες στο Εθνικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Σιγκαπούρης συνέλεξαν δείγματα δακρύων από 17 ασθενείς με COVID-19 από τη στιγμή που εμφάνισαν συμπτώματα μέχρι να αναρρώσουν, περίπου 20 ημέρες αργότερα. Ούτε η ιική καλλιέργεια ούτε η αλυσιδωτή αντίδραση πολυμεράσης (RT-PCR) ανίχνευσαν τον ιό στα δάκρυά τους καθόλη τη διάρκεια των δύο εβδομάδων της νόσου.

Επιπλέον, οι επιστήμονες της ασιατικής χώρας πήραν δείγματα από το πίσω μέρος της μύτης και του λαιμού κατά την ίδια χρονική περίοδο. Ενώ τα δάκρυα των ασθενών ήταν απαλλαγμένα από τον ιό, η ρινοφαρυγγική κοιλότητα τους ήταν γεμάτη.

Εύλογα, επιβεβαιώνεται εκ νέου ότι η βασική οδός μόλυνσης σχετίζεται με τα σταγονίδια και τις εκκρίσεις. Όταν ένα άρρωστο άτομο βήχει ή μιλάει, τα σωματίδια του ιού μπορούν να φτάσουν από το στόμα ή τη μύτη τους στο πρόσωπο ενός άλλου προσώπου. Παρά τις καθησυχαστικές αυτές ειδήσεις, είναι σημαντικό οι άνθρωποι να καταλάβουν ότι η προστασία των ματιών τους, μπορεί να επιβραδύνει την εξάπλωση των ιών, άρα δεν πρέπει να βάζουμε τα δάχτυλα στα μάτια μας επ’ ουδενί.

Με πληροφορίες από: ygeiamou.gr


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here