Αρχική COVID-19 Τσιόδρας: Γιατί τώρα λέμε «ναι» στη μάσκα – Ασυνήθιστη η μετάδοση του...

Τσιόδρας: Γιατί τώρα λέμε «ναι» στη μάσκα – Ασυνήθιστη η μετάδοση του ιού από παιδιά σε ενήλικες

139 οι νεκροί - 10 νέα κρούσματα - 2.576 συνολικά
0
Τσιόδρας
EUROKINISSI POOL APE ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΟΛΕΣΙΔΗΣ

Μαζί με την Υπουργό Παιδείας τη Νίκη Κεραμέως, ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ξεκίνησε σήμερα την καθιερωμένη ενημέρωση του για τις εξελίξεις με τον κορονοϊό στη χώρα μας, αφού ανακοινώθηκαν και τα βήματα για την επιστροφή στη νέα κανονικότητα των σχολείων.

Ανακοινώθηκαν 10 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου Covid-19, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των περιπτώσεων στα 2.576. Επιπλέον, καταγράφηκε ένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο αυξάνοντας τους νεκρούς στους 139, σύμφωνα με τον καθηγητή λοιμωξιολογίας. Ακόμη, 41 άνθρωποι νοσηλεύονται διασωληνωμένα στις ΜΕΘ, με τη διάμεση ηλικία τους να υπολογίζεται στα 67 έτη. Παράλληλα, 71 άνθρωποι έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ, ενώ έχουν συνολικά ελεγχθεί 72.130 κλινικά δείγματα.

Για τη χρήση μάσκας 

ΜΕ ΜΑΣΚΕΣ ΟΙ ΕΠΙΒΑΤΕΣ ΣΤΑ ΜΕΣΑ ΜΑΖΙΚΗΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ

Σχετικά με τα μέτρα προστασίας και τη χρήση μάσκας, ο Σωτήρης Τσιόδρας επεσήμανε πως οι συνθήκες είναι άλλες από την αρχή γι’ αυτό και συστήνεται τώρα, η χρήση της, ως συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε αλλά για να αποφύγουμε μετάδοση του ιού. «Δεν πρέπει να υπερτονίζουμε τις αβεβαιότητες, δεν ωφελεί» υπογράμμισε, λέγοντας ότι τα επιστημονικά δεδομένα τώρα στηρίζουν την χρήση της μάσκας, τότε όχι.

«Tότε το απαγορευτικό ήταν αρκετό, αλλά τώρα οι συνθήκες αλλάζουν. Τα μέτρα της απόστασης θα διατηρηθούν, αλλά δεν μπορούν πάντοτε να διατηρηθούν. Η χρήση της μάσκας θα είναι συμπληρωματικό μέτρο, όχι για να μην κολλήσουμε, αλλά για να μην μεταδώσουμε τον ιό» εξήγησε.

«Τα ενδεχόμενα οφέλη ή μια ισχυρή σύσταση για χρήση της μάσκας, ιδιαίτερα όταν υπάρχει συγχρωτισμός, όπως στα μέσα μεταφοράς, είναι ένα σημαντικό μέτρο» υπογράμμισε, λέγοντας ότι είναι λάθος η χρήση μάσκας με βαλβίδα υψηλής προστασίας -μιλάμε για πάνινη μάσκα, που μπορεί να κατασκευαστεί ακόμη και στο σπίτι.

Υπάρχει κίνδυνος από λάθος χρήση της μάσκας ή ψευδούς αίσθησης ασφάλειας, σημείωσε, κάνοντας λόγο για πάνινη, υφασμάτινη ή χάρτινη μάσκα, σε συνδυασμό με καλό πλύσιμο των χεριών. Χρειάζονται οδηγίες -θα ακολουθήσουν από τον ΕΟΔΥ- για τη φύλαξη, τον καθαρισμό των μασκών, σημείωσε.

Για τα παιδιά και αν κολλάνε μεγαλύτερους

Κορονοϊός, Γρίπη

Παράλληλα, αναφερόμενος στο εάν και κατά πόσον μπορούν τα παιδιά να κολλήσουν τους ενήλικες τον κορονοϊό, ο ειδικός λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ, είπε: «Λοιμώξεις από τον ιό παρατηρούνται πολύ πιο σπάνια στα παιδιά, τα οποία παρουσιάζουν πολύ ελαφρά συμπτώματα. Μετάδοση από παιδί σε ενήλικα φαίνεται να είναι ασυνήθιστη». Επισήμανε, δε, ότι τα παιδιά κολλάνε τρεις φορές λιγότερο από τους 20 ετών και άνω ενώ επισήμανε ότι, «δεν αποκλείεται ένα παιδί να κολλήσει κάποιον, αλλά δεν αναιρεί τα δεδομένα».

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στη νέα φλεγμονώδη νόσο, που «χτυπάει» τα παιδιά. Οι λοιμώξεις παρατηρούνται λιγότερο συχνά, είπε, λέγοντας ότι τα συμπτώματα είναι ηπιότερα. Τόνισε ακόμη ότι τα παιδιά με σοβαρή νόσο είναι κάτω από 1% και κυρίως μολύνονται εντός του οικογενειακού περιβάλλοντος.

«Τα παιδιά είναι απίθανο να είναι πρωτογενείς περιπτώσεις μετάδοσης της νόσου» υπογράμμισε ο κ. Τσιόδρας, ενώ, αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, σημείωσε ότι υπάρχουν ακόμα επιφυλάξεις, αλλά είναι σημαντική η επιστροφή των παιδιών στην κανονικότητα. «Θα συνεχίσουμε να είμαστε επιφυλακτικοί και σταδιακά, ανάλογα με τα δεδομένα, θα αναλάβουμε να αξιοποιήσουμε την ευκαιρία που μας δόθηκε και να επανέλθουμε σε μια μερική κανονικότητα» κατέληξε.


*Για την σημερινή εικόνα του κορονοϊού δείτε το live εδώ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here