Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Ο ύπνος θωρακίζει και προστατεύει τον οργανισμό

Κορονοϊός: Ο ύπνος θωρακίζει και προστατεύει τον οργανισμό

0
ύπνος

O ύπνος είναι ζωτικής σημασίας για την καταπολέμηση της πανδημίας του Covid- 19, όπως υποστηρίζουν επιστήμονες. Ένας επαρκής, ποιοτικός ύπνος είναι ένας καλός τρόπος να ενισχύσουμε το ανοσοποιητικό μας και να προστατευτούμε από τις λοιμώξεις.

Το ανθρώπινο σώμα χρειάζεται επαρκή ποσότητα ύπνου για την καταπολέμηση των ασθενειών. Αυτό ισχύει και για τον κορονοϊό. Μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που δεν απολαμβάνουν καθημερινά έναν ποιοτικό και επαρκή ύπνο, έχουν περισσότερες πιθανότητες να νοσήσουν αφότου εκτεθούν σε ιούς, όπως το κοινό κρυολόγημα. Η έλλειψη ύπνου μπορεί επίσης να επηρεάσει την ταχύτητα ανάρρωσης ενός ατόμου από τον κορονοιό.

ύπνος

«Για να διατηρήσουμε τον εαυτό μας υγιή, θα πρέπει να φροντίσουμε να κοιμόμαστε σωστά. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, το ανοσοποιητικό σας σύστημα απελευθερώνει πρωτεΐνες που ονομάζονται κυτοκίνες. Οι πρωτείνες αυτές είναι γνωστό ότι καταπολεμούν κάθε είδους λοίμωξη. Με την στέρηση ύπνου μειώνεται η παραγωγή τους με αποτέλεσμα ο οργανισμός να πιο ευεπίφορος στον «εξωτερικό εχθρό». Επιπλέον, τα αντισώματα και τα κύτταρα που καταπολεμούν τις λοιμώξεις μειώνονται κατά τις περιόδους που δεν κοιμόμαστε αρκετά», όπως αναφέρουν ειδικοί της Mayo Clinic. Προσθέτουν επίσης ότι, η μακροχρόνια έλλειψη ύπνου αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας, διαβήτη και καρδιακής ανεπάρκειας και καρδιαγγειακών παθήσεων.

Για να κοιμόμαστε καλύτερα το βράδυ, καλό θα είναι να διατηρήσουμε ένα σταθερό ωράριο για τον ύπνο, να αποφεύγουμε την καφείνη, το αλκοόλ και το φαγητό λίγες ώρες προτού ξαπλώσουμε στο κρεβάτι, το υπνοδωμάτιο να μην είναι ακατάστατο και να περιορίσουμε το χρόνο ενασχόλησης με τον υπολογιστή ή και το κινητό τηλέφωνο. Το μπλε φως από τις ηλεκτρονικές οθόνες μπορεί να διαταράξει τον ύπνο, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί.

Με πληροφορίες από: protothema.gr

*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here