Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: 131 οι νεκροί – 16 νέα κρούσματα – 2.506 συνολικά

Κορονοϊός: 131 οι νεκροί – 16 νέα κρούσματα – 2.506 συνολικά

0
Σωτήρης Τσιόδρας
ΣΩΤΗΡΗΣ ΤΣΙΟΡΔΑΣ, ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΛΟΙΜΟΞΙΟΛΟΓΙΑΣ (EUROKINISSI/ΣΩΤΗΡΗΣ ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ)
Διαφήμιση

Λίγη ώρα μετά τα ευχάριστα που ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας, ήρθαν τα δυσάρεστα: άλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του από κορονοϊό στην Ελλάδα. Ο 131ος νεκρός από τον κορονοϊό είναι ένας 78χρονος που άφησε την τελευταία του πνοή στον Ευαγγελισμό.

Νωρίτερα ο κ. Τσιόδρας μας είχε ανακοινώσει  στην ενημέρωση ότι δεν είχε καταγραφεί κανένας νέος θάνατος το τελευταίο 24ωρο στη χώρα μας, αναπτερώνοντάς μας τις ελπίδες για επιπέδωση της επιδημικής καμπύλης σταδιακά στην Ελλάδα. Από τα 131 θύματα (34 είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες), με μέση ηλικία τα 74 έτη. Το 90% εκ των θανόντων είχε υποκείμενο νόσημα.

Όσον αφορά τα κρούσματα, σήμερα προστέθηκαν 16 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα με τον συνολικό τους αριθμό να φτάνει τα 2.506. Διασωληνωμένοι είναι 47 ασθενείς, με μέσο όρο ηλικίας τα 67 έτη (13 εξ αυτών γυναίκες). Το 89,4% εξ αυτών έχουν υποκείμενο νόσημα. Επιπλέον ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, ανακοίνωσε ότι εξήλθαν από τις ΜΕΘ 63 άτομα. Μέχρι σήμερα, στην Ελλάδα έχουν γίνει 63.087 εργαστηριακά τεστ για κορονοϊό.

Ο κ. Τσιόδρας, αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη προσπάθεια που έχει γίνει από τον ελληνικό λαό: «Δεν μπορούμε να μείνουμε για πάντα εγκλωβισμένοι. Η άρση των μέτρων, όμως, θα γίνει με μεγάλη προσοχή και ιδιαίτερη επαγρύπνηση. Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε αυστηρά μέτρα υγιεινής. Αν δεν χαλαρώσουμε, θα επιτύχουμε». Η αρμόδια Επιτροπή θα συνεδριάσει ξανά απόψε, για να αποφασίσει τα μέτρα άρσης των περιορισμών που θα προτείνει.

Η αισιόδοξη μελέτη στην Ελβετία

κορονοϊός
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ. (Eurokinissi)

Θετικά είναι σε πρώτη φάση, όπως τόνισε, τα αποτελέσματα μελέτης Ελβετών ειδικών. Οι ερευνητές ανέλυσαν το γονιδίωμα του ιού που συνέλεξαν από 36 διαφορετικές χώρες. «Οι μικροδιαφορές ανάμεσα στους ιούς μπορούν να μας βοηθήσουν. Παραδείγματος χάριν, ένα στέλεχος ιού που ανιχνεύθηκε στην Ελλάδα μπορεί να μας πει από που προήλθε ο ιός στην Ελλάδα. Στις ΗΠΑ τα κρούσματα ήταν τόσο από την Κίνα, όσο και από την Ευρώπη. Στην Ισλανδία ήταν από τις ΗΠΑ.

Αυτό μας δείχνει ότι μια εξέλιξη στην μια άκρη της γης μπορεί να επηρεάσει την άλλη άκρη. Με τα σημερινά δεδομένα, φαίνεται βραδύς ρυθμός δημιουργίας μεταλλάξεων του, σε σχέση με την γρίπη. Σύμφωνα με την Ελβετία, ο ιός δεν θα αλλάξει σημαντικά τα επόμενα έτη και ένα πιθανό εμβόλιο θα μας προστατέψει μακροχρόνια».

Τα μέτρα ασφαλείας

Κορονοϊός

Για τα μέτρα ασφαλείας σε Ειρηνοδικεία, Πρωτοδικεία, Υποθηκοφυλάκεια ο κ. Τσιόδρας ανέφερε: Θα πρέπει να τηρούνται απαρέγκλιτα και αυτά είναι η χρήση μάσκας από την Έδρα, τόσο και από τους συνηγόρους και τους διαδίκους και σε όλους τους εσωτερικούς χώρους των υπηρεσιών αυτών. Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του ΕΟΔΥ επανέλαβε ότι ισχύει και η απόσταση 1,5μ. των ευρισκομένων στους χώρους αυτούς

Η διαφωνία του Τσιόδρα με τον ΠΟΥ

Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την ανοσία είπε πως «τo να χτίσει σταδιακά κανείς ανοσία σε αυτόν τον ιό είναι σημαντικό. Η σταδιακή ανοσία δεν είναι ακριβώς γνωστή, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να γίνει απότομα» και πρόσθεσε: «Ακούγονται διφορούμενες απόψεις. Δεν υπάρχουν ακόμη όλα τα επιστημονικά δεδομένα». Εκτιμώ πως μια ηλικιακή ομάδα, όπως τα μικρά παιδιά που έχουν χαμηλά ποσοστά νοσηρότητας, θα μπορούσαν να εκτεθούν πιο σύντομα, αλλά αυτό μένει να δούμε εάν θα εφαρμοστεί Δεν συμφωνώ με την τοποθέτηση του ΠΟΥ, ότι αν κάποιος μολυνθεί μπορεί να ξαναμολυνθεί. Συμφωνώ ότι με τα αντισώματα κάποιος θα είναι ασφαλής για περίπου έναν χρόνο».

Επιπλοκές με τα φάρμακα

Κορονοϊός 1

«Δεν υπάρχουν επιπλοκές από το φαρμακευτικό σχήμα που εφαρμόζουμε στα νοσοκομεία αναφοράς της Ελλάδας κατά του κορονοϊού», δήλωσε – εξάλλου – ο Σωτήρης Τσιόδρας. «Ο συνδυασμός χλωροκίνης και αζυθρομικίνης θα πρέπει να γίνεται πάντοτε υπό αυστηρή ιατρική παρακολούθηση», υπογράμμισε, πάντως, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση