Αρχική COVID-19 Κορονοϊός – Ελλάδα: 99 νέα κρούσματα – 1.613 συνολικά – 63 νεκροί

Κορονοϊός – Ελλάδα: 99 νέα κρούσματα – 1.613 συνολικά – 63 νεκροί

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Καλπάζει ο φονικός κορονοϊός στη χώρα μας, που εξαπλώνεται ραγδαία, παρά τα αυστηρά περιοριστικά μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση. Την ίδια ώρα αυξάνεται και η λίστα των νεκρών και των κρουσμάτων, με τις υγειονομικές Αρχές να βρίσκονται σε επιφυλακή.

Ρεκόρ θανάτων

Στους 63 ανέρχονται οι θάνατοι στη χώρα μας, αφού άλλοι τέσσερις άνθρωποι μέσα σε λίγες ώρες έχασαν τη ζωή τους από την θανατηφόρα νόσο, ενώ μέσα στο 24ωρο ο αριθμός των συνολικών θυμάτων αυξάνεται πλέον στους δέκα.

Το βράδυ της «μαύρης Παρασκευής», ένας 44χρονος άνδρας που είχε προσβληθεί από την νόσο Covid-19 που προκαλεί ο νέο κορονοϊός και νοσηλευόταν διασωληνωμένος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, έχασε την μάχη. Σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης, ο άνδρας έπασχε από βαρύ υποκείμενο νόσημα, λέμφωμα και αρχικά νοσηλευόταν στην αιματολογική κλινική του νοσοκομείου όπου και φέρεται να κόλλησε τον ιό. Ο άνδρας εδώ και μέρες ήταν σε πολύ σοβαρή κατάσταση και παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των γιατρών δεν κατάφερε να κρατηθεί στη ζωή. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, θετική στον ιό έχει διαγνωστεί και η σύζυγός του.

Στους τέσσερις θανάτους (ο τέταρτος είναι ο 44χρονος) που καταγράφηκαν το βράδυ είναι ένας 68χρονος στο νοσοκομείο Αττικόν και δύο γυναίκες ηλικίας 85 και 89 ετών, στην Κοζάνη και την Πτολεμαΐδα.

1.613 κρούσματα – 92 διασωληνωμένοι

Νωρίτερα το απόγευμα, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Σωτήρη Τσιόδρα είχε ανακοινώσει επίσημα 59 νεκρούς. Όσον αφορά στους θανόντες, οι 51 είναι άνδρες και οι δώδεκα γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 71 έτη και το 95% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν ηλικιωμένος. Παράλληλα, όπως είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας στην ενημέρωση για τον νέο κορονοϊό, επιβεβαιώθηκαν άλλα 99 κρούσματα στη χώρα μας, με τον αριθμό να φτάνει συνολικά στα 1.613.

Κορονοϊός

Οι 119 είναι από το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ενώ 335 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και 563 με ήδη γνωστά κρούσματα. 92 είναι οι συμπολίτες μας που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι, με μέση ηλικία τα 66 έτη και 23 εξ αυτών να είναι γυναίκες ενώ όλοι οι υπόλοιποι είναι άνδρες. Το 70% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι. Πάνω από το 70% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα. Το θετικό είναι ότι 11 ασθενείς έχουν πάρει εξιτήριο από τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Επιπλέον, έχουν διενεργηθεί 22.437 εξετάσεις για κορωνοϊό.

Καθησυχαστικός ο Τσιόδρας για τα ζώα συντροφιάς

Είναι ένα ζήτημα που «καίει» χιλιάδες συμπολίτες μας και δεν είναι άλλο από το κατά πόσο ο κορονοϊός μπορεί αν μεταδοθεί από τα ζώα στον άνθρωπο. «Δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν», ανέφερε ο κ. Τσιόδρας για τα ζώα συντροφιάς, μετά τις αναφορές στο εξωτερικό για κρούσματα κορονοϊού σε γάτες. Με τα μέχρι τώρα δεδομένα, όπως τόνισε, δεν προκύπτει να υπάρχει κάποια εμπλοκή τους στην πανδημία.

Κατοικίδια και Κορονοϊός

«Έως σήμερα, είχαν αναφερθεί στην βιβλιογραφία παρουσία του ιού σε μια γάτα στο Βέλγιο και δύο σκύλων στο Χονγκ Κονγκ. Επίσης μια μελέτη η οποία είναι υπό δημοσίευση, έδειξε πως οι γάτες μπορούν να μολυνθούν, μάλλον ήπια λοίμωξη, ενώ οι σκύλοι δεν μολύνονται από τον ιό, όπως και τα κοτόπουλα, τα γουρούνια και οι πάπιες. Επίσης καμιά από τις μολυσμένες γάτες σε αυτή τη μελέτη δεν είχε συμπτώματα, και δεν υπάρχουν δεδομένα ότι ακόμα κι αυτές, οι πειραματικά μολυσμένες γάτες, είχαν ποσότητες του ιού ικανές να μολύνουν τον άνθρωπο.

Νομίζω πως οι ιδιοκτήτες γάτας δεν πρέπει να ανησυχούν. Τα εργαστηριακά πειράματα στα οποία κανείς εκθέτει τα ζώα σε υψηλές ποσότητες ιού μέσα στη μύτη τους, όπως έκαναν οι Κινέζοι συνάδελφοι, με κανένα τρόπο δεν αντιπροσωπεύει την αλληλεπίδραση ανθρώπων με ζώα συντροφιάς. Ούτε είναι φυσικά λόγος να τα εγκαταλείπουν, όπως ακούγεται όλο και περισσότερο κι όπως έγινε και στο εξωτερικό. Με τα έως τώρα επιστημονικά δεδομένα, δεν προκύπτει να έχουν κάποιο σημαντικό ρόλο στην μετάδοση και διασπορά της νόσου σε ανθρώπους».

Τσιόδρας: Προσοχή στις ανακοινώσεις 

Τσιόδρας για Κορονοϊό
ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΥΠ. ΥΓΕΙΑΣ ΒΑΣ. ΚΙΚΙΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗ Δ. ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ (EUROKINISSI/ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Πολύ πρόσφατα αποτελέσματα από την Κίνα δείχνουν πρόοδο για νέο πειραματικό φάρμακο που είναι πολύ πιο αποτελεσματικό από όλα τα πειράματα που έγιναν μέχρι αυτή την στιγμή στην ανθρωπότητα. Την ίδια ώρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας έσπευσε να σημειώσει πως θα πρέπει όλοι μας να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί, αναφορικά με όσα ανακοινώνονται για θεραπείες, φάρμακα και εμβόλια ενάντια στον κορονοϊό. Η πανδημία και οι πιεστικές συνθήκες για έγκυρη πληροφόρηση επιβάλλουν αυξημένη επαγρύπνηση από την επιστημονική κοινότητα, είπε ο λοιμωξιολόγος.

Όπως τόνισε, η Ελλάδα διαθέτει εξαιρετικά καταρτισμένες επιστημονικές ομάδες που συμμετέχουν στις έρευνες για την αντιμετώπιση του κορονοϊού. Ωστόσο, κάλεσε συναδέλφους και άλλους επιστήμονες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε δημόσιες ανακοινώσεις για νέες προτάσεις και θεραπείες της νόσου. Τέλος, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε και στην προστασία των ευάλωτων ομάδων που τόνισε ότι παραμένει ύψιστη προτεραιότητα.

Κορονοϊός: Περιορισμοί κυκλοφορίας σε Πάτρα – Βόλο

ιι

Στον περιορισμό της κυκλοφορίας των πολιτών σε Πάτρα και Βόλο, προχωρά η κυβέρνηση, ως μέτρο πρόληψης διασποράς απέναντι στον κορονοϊό, ανακοίνωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Πιο συγκεκριμένα περιορίζεται για 14 ημέρες η κυκλοφορία στην Παραλιακή ζώνη της Πάτρας στο Νότιο Πάρκο και στην Πλάζ Αγιάς για χρονικό διάστημα από τις 2 το μεσημέρι μέχρι τις 8 το επόμενο πρωί, με καθολική απαγόρευση το Σαββατοκύριακο. Επίσης, μετά από επικοινωνία με τη δημοτική αρχή απαγορεύεται η κυκλοφορία και στον πεζόδρομο της παραλίας του Βόλου, στην επέκταση της οδού Αργοναυτών για 14 ημέρες, από τις 12 το μεσημέρι και μέχρι τις 8 το πρωί της επομένης, ενώ η πρόσβαση θα απαγορεύεται τελείως στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

Ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς αναφερόμενος στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη Ριτσώνα είπε, ότι όσα άλλα δείγματα ελέγχθηκαν για κορονοϊό ήταν αρνητικά. Αναφορικά με τους δειγματοληπτικούς ελέγχους, αρνητικά υπήρξαν τα αποτελέσματα για 22 δείγματα, σε συνολικά 90 δειγματοληψίες, ανακοίνωσε ο κ. Χαρδαλιάς.

Όλη καλά στην υγεία τους στο «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Πλοίο Κορονοϊός
ΤΟ ΠΛΟΙΟ ΕΛ.ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΕΤΑΙ ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ ΣΕ ΚΑΡΑΝΙΤΙΝΑ ΛΟΓΩ ΚΡΟΥΣΜΑΤΩΝ ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)

Αναλυτική ενημέρωση παρείχε ο κ. Χαρδαλιάς και αναφορικά με την εξέλιξη της κατάστασης στο επιβατικό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», καθώς από τις 7 το απόγευμα και μέχρι το βράδυ αναμένεται να ολοκληρωθεί η μεταφορά σε τρεις διαφορετικές μονάδες φιλοξενίας των 261 επιβατών που βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό, σε ξενοδοχεία εντός Αττικής.

Παράλληλα 119 επιβαίνοντες που βρέθηκαν θετικοί θα παραμείνουν με βάση τις υποδείξεις του ΕΟΔΥ εντός του πλοίου για 14 ημέρες, στην υποστήριξη των οποίων θα συνδράμουν τα 31 μέλη του πληρώματος, τα οποία δεν έχουν βρεθεί θετικοί στον ιό.

Μόλις ολοκληρωθεί η καραντίνα των 119 επιβαινόντων, θα ακολουθήσει καραντίνα 14 ημερών και για τα 31 μέλη του πληρώματος που βρέθηκαν αρνητικοί στον ιό, ενώ 2 επιβαίνοντες εκτός των 119 έχουν διακομιστεί ήδη σε νοσοκομείο.

Κορονοϊός στην Ελλάδα: «Είμαστε στο τέλος της αρχής για τα μέτρα»

«Είμαστε στο τέλος της αρχής, θα υπάρξει μέση, θα υπάρξει και τέλος», δήλωσε ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του ΕΟΔΥ Σωτήρης Τσιόδρας απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα αρθούν τα περιοριστικά μέτρα.

Νίκος Χαρδαλιάς για Κορονοϊός

«Συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία της επιδημίας στη χώρα μας. Δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε εφησυχασμό τα δεδομένα, εξαρτάται από εμάς το αν θα χρειαστεί να εφαρμοστούν παραπάνω μέτρα. Είμαι χαρούμενος, αλλά θα το κρατήσω μέσα μου. Είμαστε χαρούμενοι, αλλά μπορεί πολύ γρήγορα να φτάσουμε στο άλλο άκρο. Δεν θέλω να δω στην πατρίδα μου να απογοητευτούν επειδή κάποιοι είπαν μέσα τους ότι τέλειωσε».

«Αν εφησυχάσουμε, θα μας διαλύσει γρήγορα. Είμαστε στο τέλος της αρχής, θα υπάρξει μέση, θα υπάρξει και τέλος», είπε και συνέχισε: «Δεν θα μείνουμε κλειδωμένοι για πάντα μέσα αλλά αυτή τη στιγμή αυτά τα μέτρα σώζουν ζωές κάθε μέρα»

Από την πλευρά του ο Νίκος Χαρδαλιάς τόνισε: «Αν παραμείνουμε συνεπείς δεν υπάρχει λόγος για νέα μέτρα. Χρειάζεται να περιορίσουμε στο ελάχιστο τις κινήσεις μας μέχρι το τέλος. Αυτό είναι το μόνο εργαλείο για να σπάσουμε την αλυσίδα μετάδοσης του ιού».

Με πληροφορίες από: kozanimedia.gr, thebest.gr


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση