Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Ποια στοιχεία προκύπτουν για την μετάδοση από δύο νέες έρευνες

Κορονοϊός: Ποια στοιχεία προκύπτουν για την μετάδοση από δύο νέες έρευνες

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Δύο νέα στοιχεία για την μετάδοση του κορονοϊού προκύπτουν από διαφορετικές επιστημονικές έρευνες.

Ειδικότερα, η πρώτη έρευνα του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ο κορονοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω αέρος και να παραμείνει στα δωμάτια επί ώρα, αφότου έχουν εγκαταλείψει τον χώρο οι ασθενείς. Το γεγονός αυτό πρακτικά σημαίνει ότι ο ιός μπορεί για ώρες να επιζήσει στον αέρα.

Ίχνη του κορονοϊού εντοπίστηκαν, επιπλέον, σε νοσοκομειακούς διαδρόμους έξω από τα δωμάτια ασθενών, όπου γιατροί και νοσηλευτές μπαινόβγαιναν. Δεδομένης της κατάστασης, οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα συστήνουν στο προσωπικό του τομέα Υγείας να διαθέτει τον απαραίτητο προστατευτικό ρουχισμό.

Σε μια περίοδο που τα κρούσματα κορονοϊού ανά τον κόσμο ξεπερνούν τις 800.000 και οι θάνατοι τις 38.000, οι επιστήμονες εργάζονται ολοένα και πιο εντατικά πάνω στην κατανόηση του τρόπου μετάδοσης του κορονοϊού από τον αέρα.

Κορονοϊός

Η έρευνα του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα βασίστηκε σε δείγματα που έλαβε από 11 δωμάτια ασθενών. Οι ερευνητές εντόπισαν, τότε, σωματίδια στον αέρα τόσο μέσα στα δωμάτια όσο και στους διαδρόμους έξω από αυτά.

Όπως προκύπτει, από το επιστημονικό πόρισμα, ο κορονοϊός έχει τη δυνατότητα να μολύνει και ανθρώπους που δεν έχουν έρθει σε άμεση επαφή με ασθενείς.

Μεταδίδεται από ασθενείς και οκτώ ημέρες μετά την εξαφάνιση των συμπτωμάτων

Επιπλέον, έρευνα δείχνει πως ακόμη κι αν εξαλειφθούν τα συμπτώματα του κορονοϊού, οι ασθενείς μπορεί να είναι μεταδοτικοί ύστερα από οκτώ ημέρες. Η έρευνα διεξήχθη σε ασθενείς με ήπια συμπτώματα στο Γενικό Νοσοκομείο «PLA» στο Πεκίνο, από τις 28 Ιανουαρίου έως τις 9 Φεβρουαρίου, όπως αναφέρει η βρετανική εφημερίδα «Daily Mail».

Συνολικά 16 ασθενείς συμμετείχαν στην έρευνα με τους μισούς εξ αυτών να είναι φορείς του ιού ακόμη και μετά την «εξαφάνιση» των συμπτωμάτων τους. Για το λόγο αυτό, πολλοί επιστήμονες πιστεύουν ότι οι ασθενείς ακόμη κι έχουν ελαφρά συμπτώματα, θα πρέπει να αυτοαπομονώνονται για διάστημα πάνω από 14 ημερών έτσι ώστε να μην κινδυνεύουν να μολύνουν και άλλους.

Κορονοϊός

Πρόκειται για την πρώτη έρευνα που δείχνει ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει στον οργανισμό ενός ασθενούς ακόμη κι αν έχουν γίνει καπνός… τα συμπτώματα της νόσου. Η ομάδα, από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Yale, αναφέρει ότι τα ευρήματα αποδεικνύουν ότι οι ασθενείς πρέπει να μπαίνουν σε «καραντίνα» πέραν των συνιστώμενων 14 ημερών, ώστε να μην μεταδώσουν τον ιό σε άλλους.

Η μελέτη τους δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση «American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine». Τα συμπτώματα των ασθενών που συμμετείχαν στην έρευνα ήταν βήχας, πυρετός, πόνος στον φάρυγγα και δύσπνοια. Όπως τόνισε ο επικεφαλής της μελέτης Λόκες Σάρμα, από την Ιατρική Σχολή του Yale, «οι ασθενείς που θεωρούνται πιο σοβαρά περιστατικά μπορεί να πρέπει να μείνουν ακόμη μεγαλύτερο χρόνο σε απομόνωση».

Στη διάρκεια της έρευνας οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως η περίοδος επώασης του ιού -από τη μόλυνση έως την εμφάνιση των συμπτωμάτων- ήταν πέντε ημέρες σε όλους, εκτός από έναν ασθενή. Οι ασθενείς παρουσίασαν συμπτώματα κατά μέσο όρο διάρκειας οκτώ ημερών και παρέμειναν φορείς του ιού από μία έως οκτώ ημέρες, μετά την εξάλειψη των συμπτωμάτων.

Με πληροφορίες από: Daily Mail, protothema.gr

Διαφήμιση