Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Απέχουν τα επίσημα στοιχεία για τα κρούσματα με την πραγματικότητα

Κορονοϊός: Απέχουν τα επίσημα στοιχεία για τα κρούσματα με την πραγματικότητα

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Προβληματισμό προκαλεί η διαπίστωση Γερμανών ερευνητών ότι, ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2 που δημοσιοποιούν οι κυβερνήσεις απέχει πολύ από τον πραγματικό αριθμό αυτών που έχουν μολυνθεί. Σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους έχει διαγνωστεί μόλις το 6% των κρουσμάτων της νόσου COVID-19, παγκοσμίως.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το Πανεπιστημίο του Γκέτινγκεν με επικεφαλής τους Δρ. Christian Bommer και Sebastian Vollmer, δημοσίευσαν στο The Lancet Infectious Diseases άρθρο στο οποίο επιχειρούν ανάλυση της θνητότητας της νόσου COVID-19 και του χρόνου μέχρι να επέλθει ο θάνατος. Βασίστηκαν σε πρόσφατη μελέτη που είχε δημοσιευθεί στο ίδιο περιοδικό και παράλληλα αξιολόγησαν την ποιότητα των επίσημων δεδομένων που καταγράφουν οι χώρες και διάφοροι εθνικοί και διεθνείς φορείς.

Από την επεξεργασία των στοιχείων προέκυψε ότι, οι χώρες έχουν καταφέρει να διαγνώσουν κατά μέσο όρο το 6% των λοιμώξεων από κορονοϊό και ο πραγματικός αριθμός των μολυσμένων ατόμων, παγκοσμίως, ίσως ήδη ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες εκατομμύρια.

Κορονοϊός

Οι Γερμανοί ειδικοί εξηγούν ότι ο ανεπαρκής και με καθυστέρηση διαγνωστικός έλεγχος ίσως μπορεί να αιτιολογήσει γιατί κάποιες ευρωπαϊκές χώρες, όπως η Ιταλία και η Ισπανία, έχουν τόσο μεγάλο αριθμό θανάτων (συγκριτικά με τις επιβεβαιωμένες περιπτώσεις της νόσου) εν συγκρίσει με τη Γερμανία. Η τελευταία έχει καταγράψει κατ’ εκτίμηση το 15,6% των λοιμώξεων συγκριτικά με το 3,5% στην Ιταλία ή το 1,7% στην Ισπανία. Στις ΗΠΑ το ποσοστό είναι ακόμα χαμηλότερο, 1,6% και στο Ηνωμένο Βασίλειο 1,2%. Οι συγκεκριμένες δύο χώρες ήδη δέχονται τα διεθνή πυρά για τα καθυστερημένα αντανακλαστικά τους στην καταπολέμηση της πανδημίας.

Ευτυχώς στον αντίποδα βρίσκονται χώρες, όπως η Νότια Κορέα που υπολογίζεται ότι έχει ανιχνεύσει έως και το 50% όλων των κρουσμάτων.

Κορονοϊός: «Χρειάζεται βελτίωση στην ανίχνευση των νέων κρουσμάτων»

Οι Δρ. Bommer και Vollmer εκτιμούν ότι στις 31 Μαρτίου, η Γερμανία είχε 460.000 κρούσματα, ενώ οι ΗΠΑ πάνω από 10 εκατομμύρια, η Ισπανία πάνω από 5 εκατομμύρια, η Ιταλία περίπου 3 εκατ. και το Ηνωμένο Βασίλειο περίπου 2 εκατ. λοιμώξεις. Όμως, την ίδια ημέρα το Πανεπιστήμιο Johns Hopkins ανέφερε ότι παγκοσμίως είχαν καταγραφεί λιγότερες από 900.000 επιβεβαιωμένες λοιμώξεις. Αυτό σημαίνει, κατά τους δύο ερευνητές ότι η πλειοψηφία των κρουσμάτων παραμένουν αδιάγνωστα.

Κορονοϊός: Απέχουν τα επίσημα στοιχεία για τα κρούσματα με την πραγματικότητα

Σύμφωνα με τον Δρ. Vollmer, καθηγητή Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Γκέτινγκεν, «κυβερνήσεις και διαμορφωτές πολιτικών υγείας πρέπει να ερμηνεύουν με εξαιρετικά μεγάλη προσοχή τον αριθμό των κρουσμάτων ότι σχεδιάζουν τη λήψη μέτρων. Οι μεγάλες αποκλίσεις στην ποσότητα και την ποιότητα των ελέγχων μεταξύ των διαφόρων χωρών σημαίνουν ότι πολλά από τα αναφερόμενα στοιχεία δεν δίνουν την πραγματική εικόνα της κατάστασης και δεν παρέχουν σωστή πληροφόρηση για την πορεία της πανδημίας. Χρειάζεται λοιπόν επειγόντως μια μεγάλη βελτίωση στην ανίχνευση των νέων κρουσμάτων».

Με πληροφορίες από: protothema.gr


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση