Αρχική COVID-19 Κορονοϊος: 105 νεκροί – 15 νέα κρούσματα – 2.207 συνολικά

Κορονοϊος: 105 νεκροί – 15 νέα κρούσματα – 2.207 συνολικά

0
Κορονοϊός
Διαφήμιση

Σε πολύ θετικά επίπεδα κινείται η εξάπλωση του φονικού κορονοϊού στη χώρα μας σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο που ζει δραματικές στιγμές με δεκάδες νεκρούς καθημερινά, αφού σήμερα καταγράφηκε πολύ χαμηλός αριθμός στα κρούσματα, με 15 μόλις νέα επιβεβαιωμένα και 2.207 συνολικά. Τα 569 σχετίζονται με ταξίδι στο εξωτερικό και άλλα 921 σχετίζονται με προηγούμενα κρούσματα. Έτσι, φαίνεται πως η Ελλάδα χάρη στα έγκαιρα και αυστηρά περιοριστικά μέτρα, καταφέρνει να επιπεδώσει την επιδημική καμπύλη και να επιβραδύνει την ταχύτατη της μετάδοσης του ιού.

Δασωληνωμένοι νοσηλεύονται 69 ασθενείς, (ο αριθμός είναι ο μικρότερος των τελευταίων εβδομάδων), με μέση ηλικία τα 68 έτη. 13 είναι γυναίκες και όλοι οι υπόλοιποι άνδρες, ενώ το 83% έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ηλικία άνω των 70 ετών. Εξιτήριο από τις ΜΕΘ πήραν 33 ασθενείς. Ο συνολικός αριθμός των θυμάτων φτάνει πλέον τα 105, καθώς κατέληξαν άλλοι 3 ασθενείς το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Μία γυναίκα με σακχαρώδη διαβήτη ηλικίας 57 ετών και δύο άνδρες ηλικίας 87 και 85 ετών. Η μέση ηλικία των ανθρώπων που έχασαν τη ζωή τους είναι τα 73 έτη, ενώ σχεδόν οι 9 στους 10 είτε είχαν υποκείμενα νοσήματα, είτε ήταν ηλικίας άνω των 70 ετών.

Τσιόδρας: Δημόσιο ευχαριστώ στην Εκκλησία

καθηγητής λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΤ. ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)

Ο κ. Τσιόδρας ζήτησε να κάνουμε όλοι λίγο ακόμη υπομονή, καθώς όπως τόνισε τα μέτρα και η τήρησή τους αποδίδουν. Σημείωσε ότι η θνητότητα στην Ελλάδα είναι στο πλαίσιο του αναμενόμενου. «Πρέπει ν’ αντέξουμε», συνέχισε ο καθηγητής λοιμωξιολογίας, περιγράφοντας στην συνέχεια μια προσωπική του εμπειρία από το Άγιο Όρος.

Τόνισε συγκεκριμένα: «Όταν πριν 30 χρόνια πήγα σαν φοιτητής στο Άγιο Όρος, ένας μοναχός μου είπε πως η αρετή του ανθρώπου δεν είναι πλυμένα ρούχα που τα κρεμάμε στο μπαλκόνι. Η πίστη είναι εσωτερικό βίωμα, στάση ζωής. Πρέπει να ευχαριστήσουμε την Εκκλησία και τους πιστούς, που αδελφωμένοι ακολουθούν τις υποδείξεις των Αρχών για την προστασία της υγείας όλων μας.

Αποδεικνύεται πως όλη η προσπάθεια αξίζει τον κόπο. Εγώ σ’ αυτές τις περιστάσεις παίρνω το παράδειγμά μου από τα μικρά παιδιά. Που κι αυτά υπομένουν μαζί μας και ζουν με τις δικές μας εμπάθειες. Ένα από αυτά, ο Νίκος, έγραψε πως θα μας συγχωρέσει ακόμη κι αν πάνε στραβά τα πράγματα. Γι’ αυτά τα παιδιά που ξέρουν να συγχωρούν, μπορούν να μας δώσουν μια χρήσιμη συμβουλή».

Τσιόδρας για τις θεωρίες προέλευσης του ιού

Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Τσιόδρας είπε ότι δεν συμμεριζόμαστε τις θεωρίες συνωμοσίας για την προέλευση του κορονοϊού -ότι προέρχεται από εργαστήρια στην Γουχάν, όπως υποστήριξε ο Ντόναλντ Τραμπ- και πρόσθεσε ότι δεν τις συμμερίζεται αυτές τις θεωρίες ούτε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Θα αργήσει η αντάμωση των ηλικιωμένων με τα εγγόνια τους

Ηλικιωμένοι Εγγόνια

Αυτοί που κινδυνεύουν περισσότεροι είναι οι ηλικιωμένοι και οι ευπαθείς ομάδες, επανέλαβε ο κ.Τσιόδρας. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε επιστολή που έλαβε από ηλικιωμένο για να πει ότι είναι επικίνδυνο να ανοίξουμε τις επαφές για τις ευπαθείς ομάδες και ιδιαίτερα τους ηλικιωμένους. Θα αγκαλιάσουν τα εγγόνια τους, αλλά αυτό δεν θα γίνει πολύ σύντομα, είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει όσο είναι χαμηλό το επίπεδο της ανοσίας. «θα παρακολουθούμε τα δεδομένα και θα σας πούμε», είπε. Όσον αφορά το πότε θα δουν οι ηλικιωμένοι τα εγγόνια τους ανέφερε πως «Αν τα μέτρα δουλέψουν και δεν έχουμε διασπορά στην κοινότητα θα έρθει σύντομα αλλά όχι πολύ σύντομα. Δεν θέλω τα πω πότε. Δεν είμαστε προφήτες. Θα δούμε δεδομένα και αποφασίζουμε». 

Φάρμακα

Ακολούθως ο κ.Τσιόδρας ρωτήθηκε για τα αποτελέσματα από τη χορήγηση χλωροκίνης και άλλων θεραπευτικών σχημάτων. Ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος του υπουργείου Υγείας τόνισε ότι τα μέτρα έχουν λειτουργήσει και δεν έχουμε την αίσθηση ότι υπάρχει «ένα τεράστιο παγόβουνο»– κίνδυνος μετάδοσης του κορονοϊού στην κοινότητα.

Τι θα γίνει με τα σχολεία

Κορονοϊός

Αναφερόμενος στα σχολεία, σημείωσε ότι το πρώτο που θα τηρηθεί όταν ανοίξουν τα σχολεία είναι οι κανόνες υγιεινής και η απόσταση. Η επιστροφή στην κανονικότητα θα πρέπει να ξεκινήσει από εκείνους που ανήκουν στις λιγότερο ευπαθείς ομάδες, είπε για να προσθέσει ότι πρέπει να ληφθούν υπόψη πολλές παράμετροι.

Σημειώνεται πως σήμερα, Πέμπτη 16.04.2020, είναι η τελευταία μέρα που γίνεται live η ενημέρωση, καθώς λόγω των ημερών του Πάσχα θα υπάρξει μια διακοπή, πριν επανέλθουν οι κ.κ. Τσιόδρας και Χαρδαλιάς στις… επάλξεις την Δευτέρα του Πάσχα.


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση