Αρχική Επιλεγμένα Aνταρκτική: Βρέθηκαν κομμάτια μικροπλαστικού σε πάγο για πρώτη φορά

Aνταρκτική: Βρέθηκαν κομμάτια μικροπλαστικού σε πάγο για πρώτη φορά

Επιμέλεια: Κωνσταντίνος Δημητρακόπουλος
0
Ανταρκτική

Μικροπλαστικό φαίνεται πως εντοπίστηκε σε θαλάσσιο πάγο στην Ανταρκτική, για πρώτη φορά μέχρι σήμερα, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες. Μέχρι στιγμής, κομμάτια μικροπλαστικού έχουν ανακαλυφθεί σε επιφάνειες νερού, ιζήματα και χιόνι στην Ανταρκτική, ωστόσο είναι η πρώτη φορά που εντοπίζεται σε πάγο.

Τα νέα ευρήματα αποκαλύπτουν πως το κριλ της περιοχής που τρέφεται από φυτοπλαγκτόν των παγωμένων νερών, ίσως είναι περισσότερο εκτεθειμένο πλέον στο πλαστικό.

Περίπου 96 κομμάτια πλαστικού μικρότερα από 5 χιλιοστών βρέθηκαν σε ανάλυση ενός πυρήνα πάγου το 2009. Όπως διαπίστωσαν οι επιστήμονες, ανά λίτρο νερού βρέθηκαν 14 διαφορετικά είδη πλαστικού. «Η απομόνωση του νότιου ωκεανού δεν υπήρξε αρκετή να τον προστατεύσει από τη μόλυνση του πλαστικού που έχει γίνει επίμονη στους ωκεανούς του κόσμου» τονίζει η Άννα Κέλι, του Ινστιτούτου Θαλάσσιων Μελετών στο πανεπιστήμιο της Τασμανίας και επικεφαλής της έρευνας που δημοσιεύστηκε στο Marine Pollution Bulletin.

«Θαλάσσια πηγή μόλυνσης»

μικροπλαστικό

«Τα πολυμερή πλαστικού στον πυρήνα πάγου ήταν μεγαλύτερα από εκείνα της Αρκτικής που ίσως καταδεικνύει τοπικές πηγές μόλυνσης, καθώς το πλαστικό έχει λιγότερο χρόνο να διασπαστεί απ’ότι αν είχε μεταφερθεί στην περιοχή από μακριά μέσω των ωκεάνιων ρευμάτων. Αυτές οι τοπικές πηγές ίσως περιλαμβάνουν ρουχισμό και εξοπλισμό τουριστών ή ερευνητών. Ενώ το γεγονός πως αναγνωρίστηκαν ίνες βερνικιού και πλαστικό που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία αλιείας, υποδεικνύει μια θαλάσσια πηγή μόλυνσης» επισημαίνει η ίδια.

«Αντί να βυθίζεται βαθύτερα στον ωκεανό, η παγίδευση μικροπλαστικού στο θαλάσσιο πάγο της Ανταρκτικής επιτρέπει την παραμονή του για περισσότερο χρόνο στην επιφάνεια της θάλασσας» σημειώνει η Κέλι προσθέτοντας πως κάτι τέτοιο επηρεάζει ένα βασικό είδους του οικοσυστήματος, το κριλ που είναι βασικό στη διατροφική αλυσίδα θαλάσσιων θηρευτών, όπως οι φάλαινες.

Mε πληροφορίες από: theguardian.com


*Παρακολουθήστε μέσα από το live blog του www.ecozen.gr, όλες τις εξελίξεις για την πανδημία του κορονοϊού στην Ελλάδα, την Ευρώπη και όλο τον κόσμο.

Ρεπορτάζ, έρευνες, απόψεις επιστημόνων, ερευνητών και ιατρών. Μέτρα προστασίας από τον ιό και προτάσεις ειδικών και ανακοινώσεις της κυβέρνησης και της επιστημονικής κοινότητας στο live blog του www.ecozen.gr.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here