Αρχική COVID-19 Ανοίγει τις εκκλησίες για δυο ώρες η Ιερά Σύνοδος την Μ. Εβδομάδα

Ανοίγει τις εκκλησίες για δυο ώρες η Ιερά Σύνοδος την Μ. Εβδομάδα

0
Εκκλησία - Ιερά Σύνοδος
Διαφήμιση

Εγκύκλιο με οδηγίες για την τέλεση των ακολουθιών της Μεγάλης Εβδομάδας εν μέσω πανδημίας κορονοϊού έδωσε η Ιερά Σύνοδος. Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται, μεταξύ άλλων, πως οι ακολουθίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών, και οι πόρτες των εκκλησιών θα ανοίγουν «τουλάχιστον δύο ώρες» μετά το πέρας των ακολουθιών.

Βάσει των περιοριστικών μέτρων για τον κορονοϊό, οι λειτουργίες θα γίνονται κεκλεισμένων των θυρών αλλά, όπως τονίζεται προς τους κατά τόπους μητροπολίτες οι πόρτες θα ανοίγουν τουλάχιστον δύο ώρες μετά το πέρας των πρωινών ακολουθιών, από τις 11π.μ έως την 1μ.μ.

Απαγορεύεται η χρήση μεγαφώνων

Η Ιερά Σύνοδος ζητά οι λειτουργίες να γίνουν με τρόπο σεμνό και λιτό, ιδιαίτερα αυτές που θα μεταδοθούν από την τηλεόραση και το διαδίκτυο. Ακόμη ζητά να μην γίνει χρήση των εξωτερικών μεγαφώνων των εκκλησιών.

«Ὑπενθυμίζομεν ὧδε τά ἤδη ὑμῖν ἐγνωσθέντα, διά τῆς ὑπ᾿ ἀριθ. 3016/ 2.4.2020 Συνοδικῆς Ἐγκυκλίου, περί ἀποφυγῆς τελέσεως συλλειτούργων καί φωτογραφικῶν στιγμιοτύπων ἀπό τάς ἱεράς Ἀκολουθίας, ὡς καί ἀπαγορεύσεως τῆς χρήσεως τῶν ἐξωτερικῶν μεγαφώνων τῶν Ἱερῶν Ναῶν», αναφέρει.

Εκκλησία - Πάσχα

Η περιφορά του Επιταφίου και η Ανάσταση

Τη Μεγάλη Παρασκευή το άνοιγμα των θυρών θα γίνει από την 1μ.μ έως τις 5μ.μ, επειδή οι ιερές ακολουθίες θα τελειώσουν αργότερα. Όπως η Ιερά Σύνοδος διευκρίνισε, η εγκύκλιος απευθύνεται στους ιερείς και στους ψάλτες και όχι στους πιστούς. Αρχικά υπήρξε σύγχυση, με αποτέλεσμα να προκληθούν ανησυχίες για το ενδεχόμενο συνωστισμού στις εκκλησίες.

Η περιφορά του Επιταφίου τη Μ. Παρασκευή θα γίνει αποκλειστικά μέσα στον Ιερό Ναό. Επίσης, η Ανάσταση θα γίνει μέσα στον Ιερό Ναό κατά την καθιερωμένη ώρα τα μεσάνυχτα του Μ. Σαββάτου. Η Ιερά Σύνοδος τονίζει στις κατά τόπου εκκλησίες πως δεν είναι απαραίτητο να χτυπήσουν οι καμπάνες. Εξαίρεση αποτελεί η Μεγάλη Παρασκευή καθώς οι καμπάνες σημάνουν πένθιμα και το Μεγάλο Σάββατο οπότε σημάνουν χαρμόσυνα. Σημειώνεται επίσης, πως το ωράριο των λειτουργιών παραμένει το ίδιο αλλά οι ναοί, όπως εξάλλου είχε αποφασιστεί θα λειτουργήσουν κεκλεισμένων των θυρών.

Επιτάφιος - Εκκλησία - Ιερά Σύνοδος

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου αναφέρει: «Aἱ θύραι θά ἀνοίγωνται τοὐλάχιστον δύο ὥρας μετά τό πέρας τῶν κατά τήν πρωίαν ἑκάστης ἡμέρας τῆς Μεγάλης Ἑβδομάδος ἱερῶν Ἀκολουθιῶν, ἤτοι ἀπό τῆς 11ης πρωϊνῆς ὥρας ἕως τήν 1ην μ.μ., πλήν τῆς Μεγάλης Παρασκευῆς, ὅτε, καί ἐξ αἰτίας τοῦ γεγονότος ὅτι αἱ ἱεραί Ἀκολουθίαι αὐτῆς περατοῦνται ἀργότερον, τό ἄνοιγμα τῶν θυρῶν γενήσεται ἀπό τῆς 1ης μ.μ. ὥρας ἕως τήν 5ην μ.μ».

Εκτός των άλλων, η Ιερά Σύνοδος υπογραμμίζει πως ιδίως οι ακολουθίες που θα μεταδοθούν από την τηλεόραση ή μέσω διαδικτύου, επιβάλλεται να πληρούν όσα προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση, ώστε να μην δοθεί οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια. Τέλος, η Ιερά Σύνοδος κάνει σαφές πως όσοι έχουν προβλήματα υγείας έχουν την κατανόηση της Εκκλησίας εάν πρέπει να σταματήσουν τη νηστεία.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΙνδονησία: Εντυπωσιακές εικόνες από την έκρηξη του ηφαιστείου Κρακατάου
Επόμενο άρθροΚυριακή των Βαΐων: Από σήμερα ξεκινάει η εβδομάδα των Παθών