Αρχική COVID-19 Παγκόσμια Ημέρα Νερού εν μέσω κορονοϊού

Παγκόσμια Ημέρα Νερού εν μέσω κορονοϊού

0
Παγκόσμια ημέρα νερού
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)
Διαφήμιση

Η Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό καθιερώθηκε επισήμως στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών που πραγματοποιήθηκε στο Ρίο Ντε Τζανέιρο στις 22 Δεκεμβρίου 1992. Ως Παγκόσμια Ημέρα για το Νερό ορίστηκε η 22α Μαρτίου.

Το νερό αποτελεί βασικό αγαθό επιβίωσης για τον άνθρωπο, όμως παρά την σπουδαιότητά του, θεωρούμε την άμεση πρόσβαση σε καθαρό νερό ως κάτι αυτονόητο για όλους, γεγονός που απέχει μακράν από την πραγματικότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ, σχεδόν 2,1 δισεκατομμύρια άνθρωποι στον κόσμο στερούνται πρόσβασης σε ασφαλές νερό στην κατοικία τους. Επιπρόσθετα, περίπου τα 2/3 του παγκόσμιου πληθυσμού αντιμετωπίζουν σημαντική έλλειψη νερού για τουλάχιστον ένα μήνα τον χρόνο. Τα στοιχεία αυτά καταδεικνύουν την σημαντική προσπάθεια που πρέπει να πραγματοποιηθεί από όλους μας ώστε να βεβαιώσουμε ότι όλοι οι άνθρωποι, χωρίς διακρίσεις οποιασδήποτε φύσεως θα μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό.

Αποστολή της ΕΥΔΑΠ είναι να προσφέρει άριστης ποιότητας και οικονομικό νερό σε όλους. Η ΕΥΔΑΠ έχει θέσει εδώ και χρόνια ως πρωταρχικό στόχο της την πρόσβαση σε καθαρό και ποιοτικό νερό για όλους ανεξαρτήτως κριτηρίων. Για το λόγο αυτό, η Εταιρεία έχει εφαρμόσει από την 1η Φεβρουαρίου του 2016 το κοινωνικό τιμολόγιο το οποίο απευθύνεται σε οικονομικά ασθενέστερες ομάδες, διασφαλίζοντας ότι κανένας στην περιοχή αρμοδιότητας της για ύδρευση δεν θα στερηθεί το νερό για οικονομικούς λόγους. Επίσης, έχει εισάγει το φιλανθρωπικό τιμολόγιο σε φορείς και ιδρύματα που πραγματοποιούν φιλανθρωπικό έργο όπως και ειδικό τιμολόγιο για τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες (υπερήλικες κλπ.).

Για να εξασφαλίσει την πρόσβαση σε άριστη ποιότητα πόσιμου νερού, η ΕΥΔΑΠ πραγματοποιεί ελέγχους 365 ημέρες τον χρόνο μέσω της λήψης δειγμάτων από τις λεκάνες απορροής, τα φράγματα, τους ταμιευτήρες και τα υδραγωγεία, μέχρι και το πιο απομακρυσμένο σημείο του δικτύου. Τα δείγματα μεταφέρονται με ειδικά δοχεία στα πιστοποιημένα εργαστήρια της ΕΥΔΑΠ στα οποία πραγματοποιούνται διεξοδικοί έλεγχοι, στοχεύοντας στην εξασφάλιση άριστης ποιότητας του νερού που φτάνει στις βρύσες μας.

Το νερό είναι  ζωήΤο νερό έχει προτεραιότητα. Πάνω απ’ όλα, δεν πρέπει να μείνει κανένας χωρίς πρόσβαση σε καθαρό πόσιμο νερό. Η ΕΥΔΑΠ, μια ολόκληρη κοινωνία εργαζομένων, προσφέρει την εμπειρία, τις γνώσεις και τις υπηρεσίες της, 24 ώρες το 24ωρο, 7 μέρες την εβδομάδα, 365 μέρες τον χρόνο, για να έχουν όλοι αδιάλειπτη πρόσβαση σε ποιοτικά άριστο και οικονομικά προσιτό νερό.

YΠΕΝ

Παγκόσμια Ημέρα Νερού σήμερα με θέμα «Νερό και Κλιματική Αλλαγή». Ωστόσο, ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Νερού παρουσιάζει μια σημαντική ιδιαιτερότητα, αφού γίνεται στο πλαίσιο της πανδημίας του κορονοϊού. Ο γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης δηλώνει:

«Το νερό σε αυτές τις πρωτόγνωρες συνθήκες με την πανδημία του κορονοϊού παίζει σημαντικό ρόλο  ως εργαλείο πρόληψης και αποφυγής της μετάδοσής του. Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών συστήνεται από όλους του ειδικούς για την προστασία μας καθώς και η κατανάλωση άφθονου νερού για να παραμείνουμε σωματικά και πνευματικά υγιείς στην κρίση. Στόχος και μέριμνα του Υπουργείου είναι να έχουμε επάρκεια νερού καλής ποιότητας για όλους, αντιμετωπίζοντας παράλληλα και αποτελεσματικά τις αρνητικές συνέπειες της κλιματικής αλλαγής».

Γενικός γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης (EUROKINISSI/ΕΦΗ ΣΚΑΖΑ)

Είναι επιτακτική η ανάγκη να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διαχείριση της ζήτησης και να μην θεωρούνται πλέον ως δεδομένες οι παραδοσιακές καταναλώσεις της αλόγιστης χρήσης του. Θεωρείται πλέον ύψιστη προτεραιότητα η προώθηση της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης του νερού, σε συνδυασμό με τεχνικές εξοικονόμησης και δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού.

Να σημειωθεί ότι το νερό είναι το κύριο μέσο με το οποίο η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα οικοσυστήματα της γης και κατά συνέπεια τη ζωή όλων μας.  Η ορθή διαχείριση των υδατικών πόρων συμβάλλει σημαντικά στη μείωση των πλημμυρών, της ξηρασίας και της ρύπανσης, αντιμετωπίζοντας αποτελεσματικά τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.

Πρωταρχικός στόχος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι η εφαρμογή των κοινοτικών οδηγιών για το νερό, των πολιτικών παρακολούθησης της ποιότητας και ποσότητας των υδάτων, της διαχείρισης των λυμάτων καθώς και της επαναχρησιμοποίησης τους.

Ένωση Ελλήνων Χημικών

«O φετινός εορτασμός της ”παγκόσμιας ημέρας νερού” συμπίπτει με μια πρωτοφανή παγκόσμια υγειονομική κρίση, της πανδημίας που έχει προκαλέσει η μετάδοση του κορoνοϊού, η οποία έχει προκαλέσει ήδη χιλιάδες θανάτους και έχει προσβάλει εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους παγκοσμίως, ενώ έχει ανατρέψει τις προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία για τους επόμενους μήνες ίσως και χρόνια.

Στη συγκυρία αυτή, αναδεικνύεται εντόνως ο ρόλος της επάρκειας και της ποιότητας του νερού στον πλανήτη μας, τόσο για την ανθρώπινη ζωή όσο και για τη γη γενικότερα. Η χρήση του νερού, έχει μεταξύ άλλων καταστεί σαφές, ότι αποτελεί βασικό μέσο για την προφύλαξη των ανθρώπων από τη μετάδοση του ιού.

Παγκόσμια ημέρα νερού
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ (EUROKINISSI/ΘΑΝΑΣΗΣ ΚΑΛΛΙΑΡΑΣ)

Η φετινή παγκόσμια ημέρα για το Νερό έχει θέμα «Νερό και αλλαγή του κλίματος» και διερευνά το πώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένο το νερό και η αλλαγή του κλίματος. Καθώς ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται, το ίδιο ισχύει και για τη ζήτηση νερού. Προκαλείται συνεπώς ελάττωση των φυσικών πόρων και σε πολλές περιπτώσεις καταστροφή του περιβάλλοντος, η οποία γίνεται εντονότερη λόγω της κλιματικής αλλαγής. Μερικές από τις λύσεις είναι η προστασία των ωκεανών και των υγροτόπων, η χρήση των σύγχρονων και κλιματικά έξυπνων τεχνολογιών για τη γεωργία και η ασφαλής επαναχρησιμοποίηση των υγρών αποβλήτων, με εφαρμογή σύγχρονων τεχνολογιών καθαρισμού του.

Το νερό είναι ο πιο πολύτιμος πόρος μας – πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε πιο υπεύθυνα. Πρέπει να εξισορροπήσουμε όλες τις ανάγκες νερού της κοινωνίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα ότι οι φτωχότεροι δεν θα μένουν πίσω.

Η Ένωση Ελλήνων Χημικών, ο επιστημονικός φορέας των χημικών, και το Τμήμα Περιβάλλοντός της, το οποίο έχει στην ευθύνη του τα θέματα που αφορούν στο Περιβάλλον, τονίζουν ότι δεν υπάρχει χρόνος για να περιμένουμε. Οι υπεύθυνοι για την πολιτική για το κλίμα πρέπει να θέσουν το νερό στο επίκεντρο των σχεδίων δράσης, γιατί  το νερό μπορεί να βοηθήσει στην καταπολέμηση της αλλαγής του κλίματος. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών τονίζει επίσης, ότι ο καθένας μας έχει κάποιο ρόλο να διαδραματίσει. Στην καθημερινότητά μας, υπάρχουν πολλά και  εύκολα βήματα που μπορούμε να κάνουμε όλοι για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Η Ένωση Ελλήνων Χημικών θεωρεί αναγκαία την ύπαρξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την ποσοτική και ποιοτική διασφάλιση των υδατικών πόρων της χώρας, και ιδιαίτερα του πόσιμου νερού, και επίσης για την ορθολογική διαχείριση των φυσικών πόρων, και θέτει το υψηλού επιπέδου επιστημονικό δυναμικό της στη διάθεση της πολιτείας και της κοινωνίας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

 

Διαφήμιση