Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Βασικές οδηγίες πρόληψης για όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

Κορονοϊός: Βασικές οδηγίες πρόληψης για όλες τις επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους

0
δικαιώματα εστιατόριο

Οι παρακάτω οδηγίες δεν είναι επίσημες από τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054), ο οποίος είναι και ο μόνος επίσημος φορέας ενημέρωσης για την αντιμετώπιση του κορονοιού. Συντάκτης είναι ο Γιώργος Φλωράς όπου μεταφέρει την εμπειρία του από την αντιμετώπιση της επιδημίας στην Κίνα.

ΣΥΝΑΛΛΑΣΟΜΕΝΟΙ ΜΕ ΤΟ ΚΟΙΝΟ (ΤΑΜΙΕΣ, ΠΩΛΗΤΕΣ, ΣΕΡΒΙΤΟΡΟΙ κλπ)

  • Οι ταμίες φοράνε γάντια μιας χρήσης.
  • Οι ταμίες Δεν αγγίζουν τις πιστωτικές / χρεωστικές κάρτες του πελάτη και ζητάνε να τις τοποθετήσει ο ίδιος ο πελάτης στο POS. Αν πρέπει να το κάνουν και δεν φορούν γάντια, στην συνέχεια απολυμαίνουν αμέσως τα χέρια τους.
  • Οι ταμίες Απολυμαίνουν συστηματικά την ταμειακή μηχανή.
  • Οι πωλητές φοράνε γάντια μιας χρήσης.
  • Όλοι όσοι εξυπηρετούν πελάτες κρατάνε απόσταση από τους πελάτες, χωρίς να ντρέπονται. Επικαλούνται τα μέτρα πρόληψης για το καλό όλων. Οι άριστοι τρόποι πώλησης δεν χρειάζονται την εποχή αυτή.
  • Στις καφετέριες και στα εστιατόρια οι σερβιτόροι φοράνε γάντια μιας χρήσης και τα αντικαθιστούν συχνά. Ποτέ δεν πιάνουν με γυμνό χέρι τα χρησιμοποιημένα ποτήρια, πιάτα κλπ. Ειδικά τα χρησιμοποιημένα καλαμάκια δεν τα αγγίζουμε ποτέ.
  • Στις καφετέριες και στα εστιατόρια θα πρέπει να γίνεται απολύμανση κάθε τραπεζιού αμέσως μόλις αδειάζει και πριν καθίσουν οι επόμενοι πελάτες.
  • Όλα τα καταστήματα που υποδέχονται πελάτες θα πρέπει να λάβουν μέτρα προστασίας στις τουαλέτες για το Κοινό. Επαρκές σαπούνι, αντισηπτικό υλικό, άδειασμα των καλαθιών συνεχώς (κάθε μισή ώρα)
  • Όλα τα καταστήματα που υποδέχονται πελάτες θα πρέπει να λαμβάνουν την θερμοκρασία των πελατών τους ώστε να αποφευχθεί η περίπτωση ένας πελάτης άρρωστος να κολλήσει τους υπόλοιπους. Ενημερώνουν ότι αυτό γίνεται για το καλό όλων.
  • Αναφορικά με τα γάντια μιας χρήσης. Πολύ συχνά και ανάλογα με τον αριθμό των συναλλαγών όσοι τα φοράνε τα πετάνε τα γάντια σε ειδικό κουτί και τα αντικαθιστούν. Το κουτί κλείνει ερμητικά και στο τέλος της ημέρας τα χρησιμοποιημένα γάντια πετιούνται και απολυμαίνουμε το κουτί.
Κορονοϊός στην Αθήνα
ΑΘΗΝΑ-ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ (EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΟΥΣ ΧΩΡΟΥΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΤΡΙΤΩΝ

  • Απαγορεύεται η είσοδος στους χώρους εργασίας επισκεπτών όπως Κούριερ κλπ. Περιορίζονται στην είσοδο του χώρου εργασίας και ο συνεργάτης προσέρχεται στην είσοδο για να παραλάβει ότι χρειάζεται.
  • Ο εργαζόμενος απολυμαίνει με ειδικό σπρέι τον φάκελο ή το δέμα που παρέλαβε, πριν το ανοίξει. Το λαμβάνει φορώντας γάντια μιας χρήσης.
  • Αν επισκέπτονται τον χώρο εργασίας συνεργάτες για να παραλάβουν έγγραφα κλπ τους ζητάτε να σας καλέσουν τηλεφωνικά πριν προσέλθουν ώστε τα έγγραφα να είναι έτοιμα και να μην χρειαστεί να περιμένουν στον χώρο.
  • Κάθε επισκέπτης φοράει γάντια μιας χρήσης μπαίνοντας μέσα στον χώρο εργασίας σας και απολυμαίνει τα χέρια του.
  • Σημειώνονται τα στοιχεία κάθε επισκέπτη, υποβάλλετε την ερώτηση αν έχει ταξιδέψει πρόσφατα στις χώρες που υπάρχει έξαρση

ΔΙΑΦΟΡΑ ΘΕΜΑΤΑ

  • Όλοι όσοι εισέρχονται στους χώρους εργασίας απολυμαίνουν τα χέρια τους κατά την είσοδο, υποχρεωτικά.
  • Υποχρεωτική εργασία από το σπίτι για κάθε εργαζόμενο που μπορεί να το κάνει, για το κρίσιμο διάστημα έως τέλος Μαρτίου.
  • Λήψη θερμοκρασίας 2 φορές την ημέρα σε όλους τους εργαζόμενους στον χώρο εργασίας. Μια κατά την είσοδο και μια στα μέσα της ημέρας.
  • Λήψη θερμοκρασίας σε κάθε άνθρωπο που εισέρχεται σε έναν χώρο εργασίας, χωρίς καμία εξαίρεση. Ο ιός χτυπάει τους πάντες, από τον ιδιοκτήτη της επιχείρησης έως τον τελευταίο εργαζόμενο.
  • Απαγορεύονται οι επαφές όπως χειραψίες, φιλιά, χτυπήματα στην πλάτη κλπ.
  • Η ελάχιστη απόσταση ανάμεσα στα άτομα πρέπει να είναι 1,5 μέτρα. Κάθε εργαζόμενος θα πρέπει να έχει δικό του χώρο 2,5 τετραγωνικών μέτρων (χονδρικά 1,5 μέτρα επί 1,5 μέτρα) και εκεί να μην μπαίνει κανείς.
  • Σταματήστε τις συναντήσεις εντός εταιρείας, αν μπορείτε να μιλήσετε στο τηλέφωνο με τον συνεργάτη/συνάδελφο.
  • Χρησιμοποιήστε για συναντήσεις με πελάτες, προμηθευτές, συνεργάτες skype, WebEx, Facebook Messenger, Viber, WhatsApp κλπ
  • Ανεβαίνουμε και κατεβαίνουμε με τις σκάλες, όταν μπορούμε, χωρίς να κάνουμε χρήση του ασανσέρ. Αν το ασανσέρ λέει μέγιστος αριθμό, μπαίνουν μόνο οι μισοί άνθρωποι. Αν λέει 8 άτομα, μπαίνουν 4 άτομα και στέκονται στις γωνίες.
  • Στο ασανσέρ δεν πατάμε το κουμπί με γυμνό το χέρι. Χρησιμοποιούμε χαρτομάντηλο το οποίο πετάμε αμέσως μετά την χρήση του σε ειδικό καλάθι.
  • Ορίστε βάρδιες ώστε να μειώσετε την συνύπαρξη πολλών ανθρώπων στον ίδιο χώρο για πολύ ώρα.
  • Κάντε απολύμανση του πληκτρολογίου και του κινητού σας καθημερινά. Καθαρίζετε επισταμένα το τηλέφωνο του γραφείου σας.
  • Κάντε απολύμανση του ασανσέρ του κτιρίου 2 φορές την ημέρα.
  • Καθαρίζετε τα χερούλια 4 φορές την ημέρα. Τοποθετήστε χαρτομάντηλα στις δυο πλευρές της πόρτας ώστε όποιος ανοίγει την πόρτα να την πιάνει με χαρτομάντηλο και μετά να το πετάει στο ειδικό καλάθι
  • Κάθε μέρα σφουγγαρίζουμε τον χώρο εργασίας με απολυμαντικό και καθαρίζουμε επίσης όλες τις επιφάνειες, ειδικά αυτές που τις αγγίζουμε συχνά (γραφεία, κουζίνα κλπ)
  • Οι εργαζόμενοι τρώνε στο γραφείο τους και όχι σε κοινοχρήστους χώρους.
  • Στην κουζίνα περιορίζεται δραστικά ο αριθμός όσων θα είναι ταυτόχρονα. Ανάλογα με το μέγεθος της κουζίνας κάθε επιχείρηση ορίζει την μέγιστο αριθμό ανθρώπων. Η μικρότερη απόσταση την ώρα του φαγητού είναι ένα μέτρο από τον συνάδελφο που τρώει μαζί μας.
  • Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να τρώνε πρόσωπο με πρόσωπο.
  • Αφήνετε ανοιχτά τα παράθυρα όσο περισσότερο γίνεται. Όσοι κρυώνουν ντύνονται πιο γερά.
  • Εκτός από απολυμαντικό υλικό θα πρέπει να υπάρχουν διαθέσιμα χαρτομάντηλα σε κάθε γραφείο, σε κάθε σημείο που περνάει κόσμος, στην κουζίνα κλπ.
  • Τα παπούτσια μπορεί να μεταφέρουν τον ιό. Ψεκάστε τα παπούτσια σας με ειδικό σπρέι κατά την είσοδο στον χώρο εργασίας.
  • Φοράτε γάντια μιας χρήσης στις περιπτώσεις που θα πρέπει να παραδώσετε κάποια έγγραφα σε συνάδελφο ή σε άλλο τμήμα
  • Όταν παραγγέλνει φαγητό από έξω ο εργαζόμενος θα πρέπει να λαμβάνει υπόψη του ότι ο υπάλληλος που παρέδωσε το φαγητό ή ο εργαζόμενος στο εστιατόριο που ετοίμασε το φαγητό μπορεί να είναι φορέας του ιού. Φορώντας γάντια θα πρέπει να παραλάβει το φαγητό, να αφαιρέσει τις συσκευασίες και να τοποθετήσει το φαγητό του σε καθαρά πιάτα. Να πετάξει τις συσκευασίες στα ειδικά καλάθια της επιχείρησης.
  • Οι άνθρωποι που καθαρίζουν τα γραφεία θα πρέπει να φοράνε γάντια κατά την διάρκεια της εργασίας τους. Καθημερινά θα πρέπει να συμπεριλάβουν το χλώριο στο σφουγγάρισμα και διαλυμένο στις επιφάνειες που καθαρίζουν.
Κορονοϊός στην Αθήνα
ΑΘΗΝΑ-ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ (EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

ΟΙ ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ

Συμπληρωματικά οι γενικές οδηγίες που έχουν κοινοποιηθεί από τις υπηρεσίες υγείας.

  • Πλένουμε συχνά και σχολαστικά τα χέρια μας με σαπούνι και νερό ή αλκοολούχο διάλυμα.
  • Όταν βήχουμε ή φταρνιζόμαστε, καλύπτουμε το στόμα και τη μύτη μας με τον αγκώνα ή ένα χαρτομάντηλο και πλένουμε αμέσως μετά τα χέρια μας.
  • Απορρίπτουμε το χαρτομάντηλο, αμέσως μετά τη χρήση, σε κλειστό κάδο.
  • Αποφεύγουμε τις κοντινές επαφές όταν παρουσιάζουμε συμπτώματα κρυολογήματος (όπως βήχα, πυρετό, καταρροή, πονόλαιμο) ή με άτομα που παρουσιάζουν αυτά τα συμπτώματα.
  • Αν παρουσιάζουμε συμπτώματα πυρετού, βήχα ή δυσκολίας στην αναπνοή και έχουμε ταξιδιωτικό ιστορικό σε πληττόμενη περιοχή, επικοινωνούμε με το γιατρό μας ή με τον ΕΟΔΥ (τηλ. 2105212054) και παραμένουμε σπίτι μας.
  • Εμπιστευόμαστε τους ειδικούς και τους επιστήμονες για την πληροφόρησή μας.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here