Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Τέσσερις νεκροί μέσα σε 24 ώρες, συνολικά 10 και 495 τα...

Κορονοϊός: Τέσσερις νεκροί μέσα σε 24 ώρες, συνολικά 10 και 495 τα κρούσματα – Νέα αυστηρότερα περιοριστικά μέτρα

0
Τσιόδρας - Χαρδαλιάς
ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΥΦ. ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ Ν. ΧΑΡΔΑΛΙΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΑΘΗΓΗΤΗ ΣΩΤ. ΤΣΙΟΔΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΑΝΔΗΜΙΑΣ ΤΟΥ ΚΟΡΟΝΟΪΟΥ (EUROKINISSI/POOL ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)
Διαφήμιση

Ο εφιάλτης του κορονοϊού δεν δείχνει να κατευνάζει με τους θανάτους και τα κρούσματα στη χώρα μας να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Η Ελλάδα βρίσκεται… ένα βήμα από το ολικό lockdown, με τις οδηγίες για το «μένουμε σπίτι» να μην δείχνουν να «πιάνουν τόπο» για όλους.

Ο κόσμος δεν βάζει μυαλό, με τις ουρές στις εθνικές οδούς να δείχνουνπως πολλοί κάνουν… του κεφαλιού τους, αφού ακόμα και ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης  παρενέβη με νέο μήνυμα με σαφέστατες οδηγίες για τα «πρέπει» εν μέσω της κρίσης του κορονοϊού, ο οποίος έχει στοιχίσει την ζωή σε τέσσερα άτομα μέσα σ’ ένα 24ωρο, -δύο στην Κοζάνη και ένας στην Αθήνα- και εννέα συνολικά τις τελευταίες ημέρες από την πανδημία του φονικού ιού, που σαρώνει ολόκληρο τον πλανήτη και δυστυχώς και τη χώρα μας.

Το 10ο θύμα του κορονοϊού καταγράφεται στην Πάτρα και είναι μία γυναίκα 93 ετών. Είναι η πρώτη γυναίκα που χάνει τη ζωή της από τον φονικό ιό στην Ελλάδα. Νοσηελυόταν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Πάτρας, αλλά δεν βρισκόταν σε ΜΕΘ. Η άτυχη γυναίκα έφερε βηματοδότη, ενώ είχε σακχαρώδη διαβήτη και αναπνευστικό νόσημα. «Κόλλησε» και κορονοϊό και κατέληξε.

Σύμφωνα με τη νέα ανακοίνωση που έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας, καθηγητής λοιμωξιολογίας και εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας, πρόσθεσε άλλα 31 νέα κρούσματα στη μακρά λίστα του κορονοϊού, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των ασθενών στους 495.

Κορονοϊός

Τα 84 είναι απροσδιόριστη πηγή μετάδοσης του, δηλαδή δεν έχουν «ιχνηλατηθεί» σε σχέση με τα πρώτα κρούσματα. Τα περισσότερα είναι στην Αθήνα και μέχρι στιγμής έχουν ελεγχθεί 7.200 δείγματα. 90 άνθρωποι νοσηλεύονται, εκ των οποίων οι 20 είναι διασωληνωμένοι, με μέσο όρο ηλικίας τα 72 έτη. Δεκαεννέα ασθενείς έχουν λάβει εξιτήριο. 

Ο κ.Τσιόδρας επισήμανε, ότι σε όλο τον κόσμο εκτιμάται ότι καταγράφεται μόλις το 15% των πραγματικών κρουσμάτων, ενώ η Ευρώπη βρίσκεται στην καρδιά της πανδημίας με το 50% των θανάτων από τον κορονοϊό στον κόσμο να βρίσκονται στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας επανέλαβε την έκκληση για περιορισμό των μετακινήσεων και καυτηρίασε τη σημερινή εικόνα εξόδου στις εθνικές οδούς. Πρόσθεσε δε, ότι είναι απαράδεκτο νησιά να έρχονται σε επαφή με τον κορονοϊό από επισκέπτες και σημείωσε ότι στην Αθήνα και την Αττική εντοπίζονται τα περισσότερα κρούσματα του κορονοϊού.

Αναρωτήθηκε… πόσες φορές θα πρέπει να πει τα ίδια και τα ίδια, κατακρίνοντας όλους όσοι αποφάσισαν να πάρουν τα αυτοκίνητά τους και να φύγουν για τα χωριά ή τα εξοχικά τους. Τόνισε πως είναι άκρως επικίνδυνο να βρίσκονται σε ένα αυτοκίνητο πολλά άτομα ενώ κάποιος μπορεί να έχει προσβληθεί από τον κορονοϊό και τουλάχιστον απηύθυνε έκκληση σε όσους έφυγαν, να μην έρθουν σε επαφή με κανέναν… εκεί που πάνε. Ο καθηγητής σημείωσε ότι οι βαριά ασθενείς λαμβάνουν αντιική αγωγή.

Κορονοϊός

Παράλληλα, ο κ.Τσιόδρας καυτηρίασε και την αντικοινωνική συμπεριφορά που εντοπίσθηκε όταν πολίτες επιχείρησαν να «στοκάρουν» φάρμακα με δραστική ουσία την χλωροκίνη, αλλά και τους γιατρούς που το συνταγογράφησαν σε ανθρώπους που δεν το είχαν ανάγκη. Στη συνέχεια ο κ.Τσιόδρας αναφέρθηκε στις προσπάθειες που γίνονται με πυρετώδεις ρυθμούς για την εξεύρεση αγωγής ή εμβολίου, ενώ αναφέρθηκε στις επιστημονικές ομάδες που είναι έτοιμες να συνδράμουν την προσπάθεια που ήδη γίνεται από το Εθνικό Σύστημα Υγείας, και αναφέρθηκε ειδικότερα στις μελέτες αντισωμάτων, που θα γίνουν το επόμενο διάστημα σε διάφορες περιοχές της χώρας. Έως τώρα, είπε, η πορεία διασποράς της νόσου, είναι εντός των προβλέψεων.

Από την πλευρά του, ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε, ότι υπάρχει επάρκεια υγειονομικού υλικού και διασφαλίζεται μέσω παραγγελιών ότι θα εξακολουθήσει να υπάρχει. Στο σχεδιασμό του υπουργείου Υγείας είναι να αναπτυχθούν νέες κλίνες ΜΕΘ, αλλά και περισσότερες απλές κλίνες για τον κορονοϊό. Το Νοσοκομείο Σωτηρία, η Παμμακάριστος και το Αγία Βαρβάρα θα είναι αποκλειστικά νοσοκομεία για τον κορονοϊό και γι’ αυτό θα υπάρξει αλλαγή στο σχεδιασμό των εφημεριών. Παράλληλα, έξι κέντρα υγείας θα υποδέχονται αποκλειστικά ύποπτα κρούσματα.

Κλειστές όλες οι λαϊκές αγορές το Σάββατο

Κορονοϊος - Πλοία

Για νέα αυστηρά μέτρα που θα αρχίσουν να ισχύουν από αύριο Σάββατο, έκανε λόγο ο Νίκος Χαρδαλιάς, Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και προειδοποίησε σε έντονο ύφος ότι εξετάζονται όλα τα νέα ενδεχόμενα στην κυβέρνηση, αν δεν τηρηθούν όλα όσα έχουν ανακοινωθεί. Όπως τόνισε δεν πρόκειται για άσκηση αλλά για πραγματική μάχη.

«Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι μια ευκαιρία να δείξουμε την κοινωνική μας ευθύνη. Μένουμε στο σπίτι και διαβάζουμε, ακούμε μουσική, βλέπουμε ταινίες και επικοινωνούμε με τους δικούς μας ανθρώπους», είπε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

«Κάποιοι συμπολίτες μας δεν το τηρούν και νομίζουν ότι είναι ώρα εκδρομής στο χωριό ή το εξοχικό. Με δεδομένο ότι τα περισσότερα κρούσματα έχουν συμβεί στην Αττική αντιλαμβάνονται τις συνέπειες θα έχει αυτό στις περιοχές που πηγαίνουν», είπε ακόμα. Η πλειοψηφία τηρεί τους κανόνες αλλά κάποιοι δείχνουν αντικοινωνική συμπεριφορά. Θα τονίσω ότι από εμάς και την συμπεριφορά μας θα εξαρτηθεί αν η κυβέρνηση θα πάρει πιο δραστικά μέτρα. Μάλιστα, είπε ότι η ελληνική Πολιτεία, γνώριζε, γνωρίζει και θα γνωρίζει ποιοι περνούν τα διόδια. Τόνισε επίσης ότι από όλους εμάς και την συμπεριφορά μας θα κριθεί αν θα χρειαστεί η κυβέρνηση να λάβει πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Λαϊική

Αυστηρά μέτρα:

  • Από αύριο θα επιτρέπεται η μετάβαση μόνο στα νησιά για τους μόνιμους κατοίκους. Για να βγάλει κάποιος εισιτήριο θα πρέπει να δείχνει την φορολογική του δήλωση.
  • Απαγορεύεται ο απόπλους των ιδιωτικών σκαφών αναψυχής.
  • Αύριο, Σάββατο, θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες οι λαϊκές της χώρας.
  • Από Δευτέρα, ανακοίνωσε ότι στις λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί με απόσταση 5 μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής ανά εβδομάδα.
  • Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ από τη Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τ.μ.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση