Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Στα 117 τα κρούσματα στην Ελλάδα – 10 τα «ορφανά» –...

Κορονοϊός: Στα 117 τα κρούσματα στην Ελλάδα – 10 τα «ορφανά» – Νέα αυστηρά μέτρα

0
Κορονοϊός, Ασθενοφόρο
Διαφήμιση

Άλλα 18 κρούσματα κορονοϊού που επιβεβαιώθηκαν το τελευταίο 24ωρο, προστέθηκαν στη λίστα, με τον συνολικό αριθμό να φτάνει τα 117 στην Ελλάδα. Ωστόσο, 10 απ’ αυτά χαρακτηρίζονται ως «ορφανά» τα περισσότερα εξ αυτών στην περιοχή της Αττικής- δηλαδή δεν είναι γνωστό από που προήλθαν και πώς μολύνθηκαν.

Η αύξηση του αριθμού των «ορφανών» κρουσμάτων σημαίνει πρακτικά δύο πράγματα:

  • μεγάλη διασπορά του κορονοϊού στην κοινότητα χάρη στη δομική ιδιαιτερότητά του να μολύνει εύκολα τα ανθρώπινα κύτταρα και
  • ικανότητα του ιού να επιβεβαιώνει στις επιφάνειες και στον αέρα για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Τα 82 είναι «εισαγόμενα», τα 25 αποτελούν των πρώτων και τα υπόλοιπα άγνωστης προέλευσης. Υπάρχουν ακόμη 15 υπό διερεύνηση.  Από τους 117 που μολύνθηκαν από τον κορονοϊό, 34 νοσηλεύονται, 3 σε ΜΕΘ και πήραν εξιτήριο η 38χρονη που είχε διαγνωσθεί πρώτη με τον κορονοϊό στην Ελλάδα μαζί με το παιδί της. 

Όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας για τον κορονοϊό, Σωτήρης Τσιόδρας, είναι οι πρώτοι δυο ασθενείς που θεραπεύονται από τη νόσο και αυτό είναι πολύ ευχάριστο. Μάλιστα πρόσθεσε ότι του έρχονται ευχάριστα νέα και από άλλους συναδέλφους του.

Κορονοϊός, απολυμάνσεις ΟΑΣΑ
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΣΑ

Αυτό που κάνει, όμως την επιστημονική κοινότητα να προβληματίζεται είναι τα 10 «ορφανά» κρούσματα. Ήδη, ο κ. Τσιόδρας ανακοίνωσε νέα μέτρα πιο δραστικά για τον περιορισμό της διασποράς, που περιλαμβάνουν κλείσιμο δικαστηρίων, δημόσιων και ιδιωτικών θεάτρων, κινηματογράφων, παιδότοπων, κέντρων διασκέδασης, γυμναστηρίων και χώρων πολιτιστικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων. Σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ και τις οδηγίες του Υπουργείου Υγείας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού αποφασίστηκε το μέτρο να ισχύσει για τις επόμενες 15 ημέρες.

Τα μουσεία θα λειτουργούν με ελεγχόμενη ροή επισκεπτών. Ωστόσο, θα πρέπει να υπάρχει μέριμνα από το αρμόδιο προσωπικό κάθε μουσείου, προκειμένου σε κάθε αίθουσα, ανάλογα με το μέγεθός της, να μην υπάρχουν ταυτόχρονα περισσότερα από 20-30 άτομα. Αντίστοιχη μέριμνα θα πρέπει να υπάρχει στην περίπτωση που μεγάλος αριθμός επισκεπτών συγκεντρώνεται στα εκδοτήρια των εισιτηρίων.

Κορονοϊός, απολυμάνσεις ΟΑΣΑ
ΠΡΟΛΗΠΤΙΚΕΣ ΑΠΟΛΥΜΑΝΣΕΙΣ ΣΕ ΟΧΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΑΣΑ

Οι αρχαιολογικοί χώροι λειτουργούν κανονικά, εκτός αν υπάρξει νεότερη ειδική ανακοίνωση. Σημειώνεται ότι, ειδικά για τους αρχαιολογικούς χώρους της Αχαΐας, Ηλείας και Ζακύνθου, ισχύουν τα προηγούμενα μέτρα που επέβαλε ο ΕΟΔΥ. Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη βρίσκεται σε διαρκή επαφή με τον Υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση