Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: Δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε από το κρέας λένε οι επιστήμονες

Κορονοϊός: Δεν κινδυνεύουμε να κολλήσουμε από το κρέας λένε οι επιστήμονες

0
Κρέας

Η ανησυχία με την πανδημία να είναι έκδηλη αυτές τις ημέρες, μετά τους τρόπους υγιεινής που πρέπει να φροντίσουμε, το θέμα που μας απασχολεί είναι και οι τροφές και ειδικά το κρέας. Αποκλείεται η πιθανότητα να περάσει ο ιός μέσω της τροφικής αλυσίδας, δια της κατανάλωσης κρέατος, τονίζουν οι ειδικοί. 

Να επισημάνουμε, ότι δεν υπάρχει «καμία απόδειξη» πως τα ζώα, τόσο τα κατοικίδια όσο και αυτά της κτηνοτροφίας, μπορούν να μεταδώσουν τον κορονοϊό, ανακοίνωσε η γαλλική οργάνωση υγείας Anses.

«Υπό το φως των διαθέσιμων επιστημονικών γνώσεων, δεν υπάρχει καμία απόδειξη πως τα ζώα, είτε τα κατοικίδια είτε της κτηνοτροφίας, διαδραματίζουν κάποιον ρόλο στην διάδοση του ιού SARS CoV-2», συμπεραίνει η Anses. Και μπορεί ο SARS CoV-2 να δημιουργήθηκε στις νυκτερίδες, πριν περάσει διαμέσου ενός άλλου είδους και διαδοθεί στον άνθρωπο, ωστόσο το άλμα του «από τον άνθρωπο προς ένα άλλο ζωικό είδος επί του παρόντος φαίνεται λίγο πιθανό», διαβεβαιώνουν οι ειδικοί.

κρεας

Επισημαίνουν άλλωστε, ότι κανένας ιός της ίδιας οικογένειας με αυτήν του κορονοϊού δεν έχει εντοπισθεί σε κάποιο κατοικίδιο ζώο. Ακόμη και αν σε κάποια είδη, ο δέκτης στον οποίον προσκολλάται ο SARS CoV-2 για να εισέλθει στα κύτταρα είναι παρών, μόνη η παρουσία τούτη δεν επαρκεί για να επιτρέψει τον πολλαπλασιασμό του ιού, εξηγεί η Anses, προτείνοντας παράλληλα τη διεξαγωγή και άλλων ερευνών, προκειμένου να διαπιστωθούν ποιοι είναι οι παράγοντες που συμβάλλουν και επιτρέπουν τον πολλαπλασιασμό.

Επιπλέον, αποκλείοντας ρητώς την υπόθεση διάδοσης από ένα ζώο κτηνοτροφίας, η Anses αποκλείει και την πιθανότητα να μολυνθεί κάποιος τρώγοντας κρέας που προέρχεται από ένα τέτοιο ζώο. Για τους ειδικούς, ο μόνος πιθανός τρόπος μόλυνσης των τροφίμων είναι να έχει επαφή μαζί τους κάποιος ασθενής. Επίσης έχει αποκλειστεί και η πρόσληψη του ιού μέσω της πεπτικής οδού, όμως δεν θα πρέπει να αποκλεισθεί η προσβολή δια της αναπνευστικής οδού, κατά την διάρκεια της μάσησης, καταλήγει η έκθεση των ειδικών.

Σύμφωνα με την Anses είναι αναγκαία η καλή τήρηση της υγιεινής, τονίζοντας πως ένα καλό μαγείρεμα στους 63οC επί 4 λεπτά βοηθά να μειωθεί κατά 10.000 φορές ο φόβος προσβολής από κάποιο διατροφικό προϊόν.

Με πληροφορίες από: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Οι τελευταίες εξελίξεις:

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here