Αρχική COVID-19 Κορονοϊός: 21 νέα κρούσματα στην Ελλάδα- Συνολικά είναι 352 – Οι αποφάσεις...

Κορονοϊός: 21 νέα κρούσματα στην Ελλάδα- Συνολικά είναι 352 – Οι αποφάσεις για τα μαγαζιά

0
Κορονοϊός: Τι κάνουμε και τι δεν κάνουμε - Χρήσιμες συνοπτικές συμβουλές
Διαφήμιση

Εξαπλώνεται σταδιακά ο κορονοϊός στη χώρα μας, με τα κρούσματα να φτάνουν τα 352 συνολικά, αφού προστέθηκαν άλλοι 21 ασθενείς στη μακρά λίστα, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Τα απροσδιόριστα κρούσματα, αυτά δηλαδή που δεν είναι ξεκάθαρη η πηγή μόλυνσης, αφού δεν πήγαν σε κάποια χώρα που ήταν μεγάλη εστία της νόσου, φτάνουν τα 51, δυσκολεύοντας περισσότερο τους ειδικούς στην ιχνηλάτηση επαφών. Εννέα εκ των νοσηλευομένων είναι διασωληνωμένοι σε νοσοκομεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας. 

Το 51% των κρουσμάτων είναι άνδρες, με το σύνολο των κρουσμάτων στην χώρα μας να φτάνει πλέον τα 352. Στην ενημέρωση, στην οποία παραβρέθηκε λίγες ώρες μετά την ορκωμοσία του και ο νέος υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς, αναφέρθηκε πως σε παγκόσμιο επίπεδο τα επιβεβαιωμένα κρούσματα ξεπέρασαν τις 175 χιλιάδες και οι θάνατοι είναι 6.700.

Κορονοϊός

Ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε επίσης στην ενίσχυση του συστήματος υγείας με 15 εκατ. ευρώ για την αγορά εξοπλισμού, επιπλέον 75 εκατ. για τις προσλήψεις 2.000 υγειονομικών που ήδη έχουν ξεκινήσει. Είπε επίσης, ότι πτέρυγες δημόσιων νοσοκομείων θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για την νοσηλεία ασθενών.

Οι αποφάσεις για τα μαγαζιά και τα εμπορικά κέντρα

Σύμφωνα με την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη, θα κλείσουν από την Τετάρτη (18.03.2020), όλα τα μαγαζιά εκτός από τα σούπερ μάρκετ, τους φούρνους, τα φαρμακεία και τα πρατήρια βενζίνης.

Όπως είπε «η κυβέρνηση επεκτείνει από την Τετάρτη το μέτρο αναστολής λειτουργίας και σε άλλα τμήματα του πρωτογενούς τομέα – στις επιχειρήσεις λιανεμπορίου που έχουν συναλλαγές με το κοινό. Εξαιρούνται τα φαρμακεία, τα σουπερμάρκετ, ότι συνδέεται με την αλυσίδα τροφοδοσίας, τα πρατήρια καυσίμων, καθώς και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και λοιπές υπηρεσίες. Το ηλεκτρονικό εμπόριο συνεχίζει να λειτουργεί κανονικά».

Σε ερώτηση αν στα καταστήματα που η λειτουργία τους θα τεθεί σε αναστολή από την Τετάρτη συμπεριλαμβάνονται περίπτερα και συνεργεία αυτοκινήτων, απάντησε ότι τα μέτρα θα εξειδικευτούν αργότερα. «Τα συνεργεία δεν κλείνουν. Για τα υπόλοιπα περιμένω διευκρινίσεις». Παράλληλα, η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος ανακοίνωσε ότι όσοι έρχονται στην Ελλάδα από το εξωτερικό θα μπαίνουν σε κατ’ οίκον καραντίνα για 14 ημέρες.

Κορονοϊός στην Αθήνα
ΑΘΗΝΑ-ΣΤΙΓΜΙΟΤΥΠΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΟΥ ΜΑΘΑΙΝΕΙ ΝΑ ΖΕΙ ΜΕ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΟΡΟΝΟΪΟ (EUROKINISSI/ ΣΤΕΛΙΟΣ ΜΙΣΙΝΑΣ)

Όλη η λίστα

Σύμφωνα με το νέο Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, από μεθαύριο αναστέλλεται η λειτουργία επιχειρήσεων λιανεμπορίου, των εμπορικών καταστημάτων δηλαδή, που έχουν επαφές με το κοινό.

Πιο αναλυτικά τα καταστήματα που δεν κλείνουν

  • Σούπερ μάρκετ
  • Φαρμακεία
  • Καταστήματα τροφοδοσίας, όπως φούρνοι, κρεοπωλεία κ.α
  • Περίπτερα/μίνι μάρκετ
  • Πρατήρια καυσίμων
  • Τράπεζες
  • Εστιατόρια που λειτουργούν με delivery
  • Κούριερ – ταχυδρομικές υπηρεσίες
  • Συνεργεία
  • Pet shop
  • Καταστήματα κινητής τηλεφωνίας
  • Καταστήματα με οπτικά είδη

Επίσης, διευκρίνισε πως το ωράριο λειτουργίας των σούπερ μάρκετ θα διευρυνθεί, δηλαδή θα είναι ανοιχτά από τις 7 το πρωί έως τις 10 το βράδυ και τις Κυριακές.

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση