Αρχική Περιβάλλον GRACE, GRACE-FO: Παρακολούθηση της απώλειας πάγου στην Ανταρκτική και την Γροιλανδία

GRACE, GRACE-FO: Παρακολούθηση της απώλειας πάγου στην Ανταρκτική και την Γροιλανδία

0
Ανταρκτική
Διαφήμιση

Η Γροιλανδία και η Ανταρκτική λιώνουν – αλλά πόσο γρήγορα και ποιες περιοχές επηρεάζονται περισσότερο; Σχεδόν 20 χρόνια δορυφορικών δεδομένων παρέχουν βασικές γνώσεις σε αυτές τις ερωτήσεις.

Κατά τη διάρκεια του εξαιρετικά θερμού καλοκαιριού της Αρκτικής το 2019, η Γροιλανδία έχασε 600 δισεκατομμύρια τόνους πάγου – αρκετή για να αυξήσει τα επίπεδα της στάθμης της θάλασσας κατά μόλις ένα δέκατο της ίντσας (2,2 χιλιοστά) σε μόλις δύο μήνες.

Με επικεφαλής τους επιστήμονες του Εργαστηρίου Jet Propulsion της NASA και του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, Irvine, η μελέτη καταλήγει, επίσης στο συμπέρασμα, ότι η Ανταρκτική συνεχίζει να χάνει μαζική μάζα, ιδιαίτερα στην Amundsen Sea Embayment και την Ανταρκτική Χερσόνησο στο δυτικό τμήμα της ηπείρου. Ωστόσο, αυτές οι απώλειες αντισταθμίστηκαν εν μέρει από τα κέρδη από την αύξηση της χιονοπτώσεως στα βορειοανατολικά.

«Γνωρίζαμε ότι το περασμένο καλοκαίρι ήταν ιδιαίτερα ζεστό στη Γροιλανδία, λιώνοντας κάθε γωνιά του πάγου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας Isabella Velicogna, ανώτερος επιστήμονας έργου στο JPL και καθηγήτρια στο UCI. «Αλλά οι αριθμοί είναι πραγματικά τεράστιοι». Για το περιβάλλον, οι απώλειες του περασμένου καλοκαιριού είναι περισσότερο από διπλάσιος του ετήσιου μέσου όρου της Γροιλανδίας για το 2002-2019.

Ανταρκτική

«Στην Ανταρκτική, η μαζική απώλεια στη δύση προχωράει αμείωτα, γεγονός που θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη αύξηση της ανόδου της στάθμης της θάλασσας», δήλωσε η Velicogna. «Αλλά παρατηρούμε επίσης ένα μαζικό κέρδος στον Ατλαντικό τομέα της Ανατολικής Ανταρκτικής που προκαλείται από την αύξηση της χιονόπτωσης, η οποία βοηθά στην άμβλυνση της τεράστιας αύξησης της μαζικής απώλειας, που έχουμε δει τις τελευταίες δύο δεκαετίες σε άλλα μέρη της ηπείρου».

Αυτή και οι συνάδελφοί της κατέληξαν σε αυτά τα συμπεράσματα στη διαδικασία καθιέρωσης της συνέχειας των δεδομένων μεταξύ της δορυφορικής αποστολής Gravity Recovery and Experiment Climate (GRACE) και του διαδόχου της, GRACE Follow-On.

Ως συνεργάτες αποστολής μεταξύ της NASA και του γερμανικού αεροδιαστημικού κέντρου και της NASA και του γερμανικού κέντρου ερευνών για τις γεωεπιστήμες αντίστοιχα, οι δορυφόροι GRACE και GRACE-FO σχεδιάστηκαν, για να μετρήσουν τις αλλαγές στη βαρυτική έλξη της Γης, που προκύπτουν από αλλαγές στη μάζα, συμπεριλαμβανομένου του νερού. Καθώς το νερό κινείται γύρω από τον πλανήτη – ρέοντα ρεύματα ωκεανών, τήξη πάγου, πτώση βροχής κ.ο.κ. αλλάζει ελαφρώς η βαρυτική έλξη.

Οι επιστήμονες χρησιμοποιούν τις ακριβείς μετρήσεις αυτών των παραλλαγών για την παρακολούθηση των αποθεμάτων ύδατος της Γης, συμπεριλαμβανομένου του πολικού πάγου, της παγκόσμιας στάθμης της θάλασσας και της διαθεσιμότητας των υπόγειων υδάτων.

Η πρώτη αποστολή GRACE ξεκίνησε το 2002 και παροπλίστηκε τον Οκτώβριο του 2017. Το GRACE-FO, που βασίζεται σε παρόμοια τεχνολογία και σχεδιάστηκε για να συνεχίσει την καταγραφή δεδομένων του προκατόχου του, ξεκίνησε τον Μάιο του 2018. Λόγω αυτού του σύντομου χάσματος, η ομάδα μελέτης χρησιμοποίησε ανεξάρτητα δεδομένα για να ελέγξει και να επιβεβαιώσει ότι τα δεδομένα GRACE και GRACE-FO για τη Γροιλανδία και την Ανταρκτική ήταν συνεπή. Η Velicogna ήταν ικανοποιημένη με τα αποτελέσματα.

Ανταρκτική

«Είναι ωραίο να δούμε πόσο καλά γίνεται η σειρά δεδομένων στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική, ακόμη και σε περιφερειακό επίπεδο», ανέφερε. «Είναι ένα αφιέρωμα στη μεγάλη προσπάθεια των ομάδων έργων, μηχανικών και επιστημών να καταστήσουν την αποστολή επιτυχημένη».

Η μελέτη, με τίτλο «Συνέχεια της μαζικής απώλειας φύλλων πάγου στη Γροιλανδία και την Ανταρκτική από τις αποστολές GRACE και GRACE Follow-On», δημοσιεύθηκε στις 18 Μαρτίου στο Geophysical Research Letters. Εκτός από τους επιστήμονες της JPL και της UCI, το GRACE και το GRACE-FO συνέχισαν τη μελέτη δεδομένων από ερευνητές του Πανεπιστημίου της Γκρενόμπλ στη Γαλλία, του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης των Κάτω Χωρών και του Polar Ice Centre στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ.

Η JPL διαχειρίζεται την αποστολή GRACE και διαχειρίζεται την αποστολή GRACE-FO για τη Διεύθυνση Επιστήμης της Γης της NASA στην Διεύθυνση Επιστημών της Επιστήμης στην έδρα της NASA στην Ουάσινγκτον. Η Caltech στην Πασαντένα, Καλιφόρνια, διαχειρίζεται την JPL για τη NASA.

Με πληροφορίες από: jpl.nasa.gov

Διαφήμιση