Αρχική Καταστροφές Η Γροιλανδία έχασε 11 δισεκατομμύρια τόνους πάγου σε μία μέρα

Η Γροιλανδία έχασε 11 δισεκατομμύρια τόνους πάγου σε μία μέρα

0
Γροιλανδία
Διαφήμιση

Μετά από μήνες υψηλών θερμοκρασιών, η Γροιλανδία σημείωσε το μεγαλύτερο λιώσιμο πάγων εδώ και δεκαετίες: 11 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου έλιωσαν και έγιναν ένα με τον ωκεανό… μέσα σε μία μόνο μέρα. Με τόσο νερό θα μπορούσαμε να γεμίσουμε 4.4 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών Αγώνων.

Το λιώσιμο των πάγων της Γροιλανδίας είναι αναμενόμενο το καλοκαίρι, αλλά φέτος δεν είναι στα φυσιολογικά επίπεδα. Κάθε χρόνο, η περίοδος που αρχίζει το λιώσιμο ξεκινάει προς το τέλος του Μαΐου. Φέτος, ξεκίνησε από τις αρχές του μήνα και δεν έχει σταματήσει να λιώνει για τέσσερις συνεχόμενους μήνες.

Σύμφωνα με την Ruth Mottram, επιστήμονας του Δανικού Μετεωρολογικού Ινστιτούτου, αυτόν τον Ιούλιο που μας πέρασε, η Γροιλανδία έχασε 197 δισεκατομμύρια τόνους πάγου (αντίστοιχο με 80 εκατομμύρια πισίνες Ολυμπιακών Αγώνων), ενώ το αναμενόμενο για αυτή τη περίοδο του χρόνου είναι 60-70 δισεκατομμύρια τόνοι.

Ο καύσωνας έφτασε και στη Γροιλανδία

Το λιώσιμο πάγων στην Γροιλανδία

Οι καιρικές συνθήκες που έφεραν το κύμα καύσωνα στην Ευρώπη αυτή την εβδομάδα έφτασαν και στην Αρκτική, όπου οι επιστήμονες αναμένουν το μεγαλύτερο λιώσιμο πάγων από το 1950, όταν δηλαδή ξεκίνησαν να έχουν αξιόπιστα αρχεία για τους πάγους της περιοχής.

Τέλος, οι επιστήμονες σημείωσαν την Τρίτη 30 Ιουλίου ανεπιβεβαίωτες θερμοκρασίες 2.7 βαθμών Κελσίου στα 3,000 μέτρα κάτω από τη θάλασσα. Οι θερμοκρασίες θα αποτελούν νέο ρεκόρ αν επιβεβαιωθούν.


Συντάκτης: Ισίδωρος Ρήγας
Πηγή: CNN

Διαφήμιση