Αρχική COVID-19 Επηρεάζει την όσφρηση και την γεύση ο κορονοϊός;

Επηρεάζει την όσφρηση και την γεύση ο κορονοϊός;

0
Αισθήσεις, Γεύση, Όσφρηση
Διαφήμιση

Ο κορονοϊός πέρα από τα προβλήματα τα αναπνευστικά και την δύσπνοια που προκαλεί σε όσους προσβληθούν από την θανατηφόρα νόσο, φαίνεται πως επηρεάζει και κάποιες αισθήσεις.

Κάποιες απ’ αυτές, όπως εξηγεί Γερμανός ιολόγος, μπορεί να είναι η σημαντική απώλεια όσφρησης και γεύσης, που προκαλεί ως πιθανά συμπτώματα σε μεγάλη μερίδα των πολιτών, που θα ασθενήσουν ο Covid-19.

Tα άγνωστα συμπτώματα του κορονοϊού αποκαλύπτει κορυφαίος Γερμανός ιολόγος, όπως αναφέρει ο γερμανικός Τύπος. Σε συνέντευξή του στην γερμανική εφημερίδα «Frankfurter Allgemeine Zeitung», o ιολόγος Χέντρικ Στρέεκ ανέλυσε τα συμπεράσματα της μελέτης των συναδέλφων του που επισκέφθηκαν πάνω από 100 ασθενείς που είχαν νοσήσει από τον κορονοϊό.

«Με τους συναδέλφους μου από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Βόννης επισκεφθήκαμε ασθενείς που βρίσκονταν σε αυτοαπομόνωση, δηλαδή στο σπίτι τους, καθώς δεν είχαν εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα, κι έτσι ανακαλύψαμε νέα», επισημαίνει ο Γερμανός επιστήμονας. Ο ίδιος προσθέτει ότι οι περισσότεροι ασθενείς παραπονούνταν για απώλεια όσφρησης και γεύσης επί αρκετές ημέρες και μάλιστα προτού εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου.

Τα νέα συμπτώματα του κορονοϊού;

Επηρεάζει την όσφρηση και την γεύση ο κορονοϊός;

«Σχεδόν όλοι οι ασθενείς τους οποίους επισκεφθήκαμε, κι αυτό σημαίνει για τα δύο τρίτα των ασθενών, μας περιέγραφαν ότι είχαν απώλεια όσφρησης και γεύσης που διήρκεσε αρκετές ημέρες», εξηγεί ο καθηγητής Χέντρικ Στρέεκ. «Για παράδειγμα, μία μητέρα δεν μπορούσε να μυρίσει την λερωμένη πάνα του μωρού της, άλλοι δεν μπορούσαν να μυρίσουν το σαμπουάν τους ενώ υπήρξαν και αυτοί που έτρωγαν και δεν καταλάβαιναν τι έβαζαν στο στόμα τους», προσθέτει.

«Επιπλέον, το 30% των ασθενών είχαν διάρροια, ποσοστό υψηλότερο από αυτό που αναμέναμε», τονίζει ο Γερμανός ιολόγος. «Μέχρι σήμερα, τα συμπτώματα που γνωρίζουμε για τον Covid-19 είναι πυρετός, πονόλαιμος, ξηρός βήχας, δύσπνοια, πόνος στους μύες και τις αρθρώσεις, κόπωση, κεφαλαλγία και σπανίως διάρροια. Τώρα όμως με τη μελέτη μας διευρύνεται ο κατάλογος των συμπτωμάτων του ιού», τονίζει.

Δημοσίευμα των New York Times αναφέρει, ότι οι ΩΡΛ στη Βρετανία ζητούν από όσους παρουσιάζουν ξαφνική ανοσμία να μπουν σε καραντίνα για τουλάχιστον 7 ημέρες. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι Βρετανοί επιστήμονες επισημαίνουν περιστατικά ασθενών θετικών στον κορονοϊό από άλλες χώρες όπως στη Νότια Κορέα που δεν είχαν άλλα συμπτώματα εκτός της έλλειψης όσφρησης.

Ο κορονοϊός προκαλεί απώλεια όσφρησης;

Επηρεάζει την όσφρηση και την γεύση ο κορονοϊός;

Αντίστοιχα είναι και ευρήματα επιστημόνων στην Ιταλία: «Σχεδόν όλοι όσοι έχουν νοσηλευτεί έχουν την ίδια ιστορία», αναφέρει ο Δρ. Μάρκο Μέτρα, διευθυντής του καρδιολογικού τμήματος στο κεντρικό νοσοκομείο στην Μπρέσκια, όπου 700 από τους 1200 νοσηλευόμενους είναι ασθενείς με κορονοϊό. «Ρωτάμε για τις -τους συζύγους των ασθενών και αναφέρουν ότι έχουν πολύ ήπια συμπτώματα ανάμεσα στα οποία η απώλεια γεύσης και όσφρησης.

Αυτό μπορεί να ακούγεται ανώδυνο και οι συγκεκριμένοι να αισθάνονται υγιείς ωστόσο μπορεί να διασπείρουν τον ιό σε άτομα με πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα». Μια γυναίκα στο Μπρούκλιν είπε στους «Times», ότι δεν της έγινε τεστ για κορονοϊό κατά τη διάρκεια πρόσφατης ασθένειας αλλά στη συνέχεια αρρώστησε ο σύζυγός της και αποδείχτηκε ότι ήταν θετικός στο τεστ. Στα συμπτώματά της η κα Πλάτμιερ αναφέρει και την απώλεια όσφρησης.

Με πληροφορίες από: olivemagazine.gr

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση