Αρχική COVID-19 ΕΟΑΝ: Μάσκες και γάντια – Που ΔΕΝ τα πετάμε

ΕΟΑΝ: Μάσκες και γάντια – Που ΔΕΝ τα πετάμε

0
ΕΟΑΝ: Μάσκες και γάντια - Που ΔΕΝ τα πετάμε
Διαφήμιση

Την προσοχή μας εφιστά ο Ελληνικός Οργανισμός Ανακύκλωσης για τα επικίνδυνα σκουπίδια, που δημιουργεί η αυξημένη χρήση μασκών και γαντιών μίας χρήσης ελέω κορονοϊού. Ωστόσο κάποιοι… «αξιότιμοι» συμπολίτες μας τα πετούν ακόμη και στα πάρκα!

Σύμφωνα με την εντολή που εξέδωσε ο ΕΟΑΝ:

«Γάντια και μάσκες μίας χρήσεως απορρίπτονται ΜΟΝΟ στον κάδο σύμμεικτων απορριμμάτων και ΟΧΙ στον μπλε κάδο! Γάντια και μάσκες μίας χρήσεως ΔΕΝ ανακυκλώνονται», καθώς αποτελούν εν δυνάμει φορείς εξάπλωσης του ιού.

«Γάντια και μάσκες μίας χρήσης να μην πετιούνται στον μπλε κάδο ανακύκλωσης», τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο διευθύνων σύμβουλος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, Γιάννης Σιδέρης ύστερα από την σχετική οδηγία που εξέδωσε ο ΕΟΑΝ για την αποφυγή της μετάδοσης του κορονοϊού.

Σκουπίδια πάρκο

Όπως τονίζει ο κ. Σιδέρης, «τα γάντια και μάσκες μίας χρήσεως κατασκευάζονται από υλικά, που έτσι κι αλλιώς δεν ανακυκλώνονται και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταλήγουν σε κέντρα διαλογής ανακυκλώσιμων υλικών». Παράλληλα εξηγεί: «Επειδή ο ιός έχει αντοχή και ζει και στο περιβάλλον και στις επιφάνειες, καλό είναι να τα πετάμε στον πράσινο κάδο, προκειμένου να κατευθυνθούν κατευθείαν για ταφή. Έτσι ώστε πραγματικά να θάψουμε τον ιό».

Και…βέβαια – συμπληρώνουμε εμείς – δεν τα πετάμε όπου βρίσκουμε και ιδιαίτερα σε δημόσιος χώρους όπως είναι οι δρόμοι τα πεζοδρόμια και τα πάρκα.

Δυστυχώς κάποιοι ασυνείδητοι δεν τηρούν καν τους στοιχειώδεις κανόνες προστασίας του περιβάλλοντος χώρου, όπου οι ίδιοι και τα κατοικίδια τους απολαμβάνουν τις βόλτες τους.

Σύμφωνα πάντα με τον κύριο Σιδέρη, «ο κίνδυνος που ελλοχεύει έχει να κάνει με το γεγονός ότι στον μπλε κάδο μάσκες και γάντια ανακατεύονται και με άλλα υλικά ανακύκλωσης, ενώ καταλήγουν σε χειροδιαλογή. Άρα ένα μολυσμένο από τον ιό αντικείμενο, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρό πρόβλημα». «Με αυτή την οδηγία προσπαθούμε να ευαισθητοποιήσουμε κ ενημερώσουμε τους πολίτες προκειμένου να αποφύγουμε τη διασπορά του ιού», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Σιδέρης.

Ενώ, όπως τονίζει, παράλληλα, «βασική προτεραιότητα για τον ΕΟΑΝ είναι η προστασία των ανθρώπων που δουλεύουν στα κέντρα διαλογής». «Προέχει η δημόσια υγεία. Αν θεωρούμε ότι στο σπίτι μπορεί να υπάρχει άτομο που έχει μολυνθεί και είναι σε περιορισμό, τότε θα πρέπει να αποφεύγουμε σε κάθε περίπτωση την ανακύκλωση υλικών», ξεκαθαρίζει, συμπληρώνοντας ότι «όλη η ουσία είναι να μην καταλήξει ένα “ύποπτο” υλικό σε μονάδα διαλογής». Καταλήγοντας, ο κ. Σιδέρης επισημαίνει ότι παρατηρείται και το απαράδεκτο φαινόμενο να πετιούνται μάσκες και γάντια στον δρόμο, κάτι το οποίο πρέπει να πάψει, όπως αναφέρει.

Όπως θα δείτε στις φωτό που δημοσιεύει το www.ecozen.gr από το δασύλλιο στον Περισσό (απέναντι ακριβώς από το Άλσος Βείκου στα όρια των Δήμων Γαλατσίου και Νέας Ιωνίας), κάποιοι απερίγραπτοι πετούν γάντια, μάσκες, μπουκάλια που χρησιμοποίησαν/έπιασαν λίγο νωρίτερα εκεί που περπατούν και κάθονται (κάτω από παγκάκια), αδιαφορώντας επιδεικτικά για τον κίνδυνο που διασπείρουν τόσο στους άλλους πολίτες όσο και στους εργαζόμενους στην καθαριότητα.

Σκουπίδια πάρκο

Την ίδια στιγμή -και δεδομένης της ισχύος του μέτρου της εκ περιτροπής εργασίας- άγνωστο παραμένει αν και πότε αυτά τελικά θα μαζευτούν.

Πρόκειται για ασυγχώρητη και αντικοινωνική πράξη που προσβάλει έναν ολόκληρο λαό, κατά τα άλλα εύστροφο, ικανό και περήφανο. Ντροπή τους…

Πάρκο σκουπίδια

«Σε όλες μας τις υποθέσεις προέχει η δημόσια και η ατομική υγεία. Κάνουμε το καλύτερο για την αποφυγή της μετάδοσης του ιού. Σε κάθε περίπτωση προστατευόμαστε και μένουμε σπίτι», δηλώνει καταλήγοντας ο κ. Σιδέρης.

Προσέχουμε την υγεία μας.
Μένουμε σπίτι.

#menoumespiti #eoan

Οι τελευταίες εξελίξεις:

Διαφήμιση