Αρχική Επιστήμη Τα Μετεωρολογικά Μπαλόνια και η Ραδιοβόλιση

Τα Μετεωρολογικά Μπαλόνια και η Ραδιοβόλιση

0
Ραδιοβόλιση
Διαφήμιση

Οι ραδιοβολίδες αποτελούν ουσιώδη πηγή των μετεωρολογικών δεδομένων και εκατοντάδες ξεκινούν απ’ όλο τον κόσμο καθημερινά, όπως μας εξηγεί το Hellenic Weather.

Με την ονομασία μετεωρολογική παρατήρηση αναφερόμαστε στις συνθήκες του καιρού και στις τιμές των μετεωρολογικών παραμέτρων που επικρατούν σε διάφορες τοποθεσίες μια συγκεκριμένη χρονική στιγμή ή σημειώθηκαν στο πολύ πρόσφατο παρελθόν (τις τελευταίες τρεις ώρες).

Ατμόσφαιρα είναι το αεριώδες περίβλημα της Γης το οποίο την ακολουθεί σε όλες της τις κινήσεις.

Διαιρείται σε 4 βασικά στρώματα:

  • Την Τροπόσφαιρα (με αυτή θα ασχοληθούμε στο παρόν άρθρο)
  • Τη Στρατόσφαιρα
  • Τη Μεσόσφαιρα
  • Τη Μεσόσφαιρα

Τροπόσφαιρα ονομάζεται το κατώτερο τμήμα της ατμόσφαιρας της γης. Στην τροπόσφαιρα καθορίζονται τα βασικά χαρακτηριστικά των ατμοσφαιρικών φαινομένων που επηρεάζουν τη διαμόρφωση του καιρού στην επιφάνεια.

Τα στοιχεία που περιέχονται σε μια μετεωρολογική παρατήρηση είναι:

  • Η νέφωση
  • Η ταχύτητα και ένταση του ανέμου
  • Η θερμοκρασία
  • Η σχετική υγρασία
  • Η βαρομετρική πίεση
  • Τα χαρακτηριστικά του καιρού (δηλ. η βροχή, το χιόνι, η καταιγίδα, η ορατότητα ,τα νέφη ,το είδος των νεφών, κλπ).

Η επεξεργασία των μετεωρολογικών δεδομένων, προέρχεται κυρίως από τα μετεωρολογικά μπαλόνια που συλλέγουν δύο φορές την ημέρα στοιχεία της ατμόσφαιρας και ύστερα στέλνονται προς ανάλυση στα παγκόσμια μετεωρολογικά μοντέλα (πχ GFS, ECMWF).

Ραδιοβολίδα είναι μια συσκευή που μετρά διάφορες ατμοσφαιρικές παραμέτρους (ατμοσφαιρική πίεση, θερμοκρασία, σχετική υγρασία ταχύτητα και διεύθυνση ανέμου) και τις αποστέλλει σε ένα σταθερό επίγειο δέκτη. Η συσκευή προσδένεται σε ένα μεγάλο μπαλόνι, που γεμίζεται είτε με ήλιο είτε με υδρογόνο και το οποίο την ανεβάζει δια μέσου της ατμόσφαιρας.

Το μέγιστο ύψος στο οποίο φθάνει το μπαλόνι εξαρτάται από το μέγεθός του. Το μπαλόνι θα εκραγεί σε κάποιο ύψος λόγω της πολύ μικρής ατμοσφαιρικής πίεσης που επικρατεί.

Το τεφίγραμμα είναι το γράφημα που απεικονίζει τα δεδομένα της εκάστοτε ραδιοβόλισης.

  • Ισοβαρείς καμπύλες είναι οι καμπύλες που προκύπτουν όταν ενώσουμε, πάνω σε ένα τεφίγραμμα όλα τα σημεία που έχουν την ίδια ατμοσφαιρική πίεση.
  • Ισόθερμες είναι οι καμπύλες που προκύπτουν όταν ενώσουμε πάνω σε ένα τεφίγραμμα όλα τα σημεία που έχουν την ίδια θερμοκρασία.

Καθημερινά, γίνονται δύο ραδιοβολήσεις, μία στις 05:00 UTC το μεσημέρι και άλλη στις 11:00 UTC, τα αποτελέσματα των οποίων φαίνονται μία ώρα μετά.

Μεθοδολογία

1. Αρχικά γίνεται η ρύθμιση της ραδιοβολίδας.
2. Το μπαλόνι γεμίζεται με ένα ελαφρύ αέριο, το υδρογόνο που παράγεται με ηλεκτρόλυση του νερού.
3. Στην συνέχεια δένεται η ραδιοβολίδα στο μπαλόνι και αφήνεται ελεύθερη στον αέρα.
4. Το μπαλόνι ανεβαίνει περίπου στα 25000 m όπου σπάζει και η ραδιοβολίδα πέφτει.
5. Η ραδιοβολίδα επικοινωνεί μέσω του δέκτη με ένα ηλεκτρονικό υπολογιστή που αποθηκεύει όλα τα δεδομένα.
6. Όταν το μπαλόνι φτάνει στο μέγιστο ύψος τότε ακούγεται ένας χαρακτηριστικός ήχος από τον υπολογιστή που είναι ένδειξη ότι το μπαλόνι σπάζει.

Διαβάστε περισσότερα στο Hellenic Weather.

Διαφήμιση