Αρχική COVID-19 Covid-19: Η νέα ονομασία του κορονοϊού – Σε 18 μήνες το εμβόλιο

Covid-19: Η νέα ονομασία του κορονοϊού – Σε 18 μήνες το εμβόλιο

0
κοροναϊός Covid-19
Διαφήμιση

Την ονομασία του νέος κορονοϊού ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), ο οποίος εφεξής θα αποκαλείται «Covid-19».

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο γενικός διευθυντής του ΠΟΥ, Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγεσούς, «οι άλλες ονομασίες θα ήταν «ανακριβείς» και ότι είναι σημαντικό να αποφευχθεί ο στιγματισμός».

Όπως εξήγησε, το «co» αντανακλά στο «corona» (κορώνα), το «vi» στο «virus» (ιός) και το «d» στο «disease» (ασθένεια).

 

Σε 18 μήνες αναμένεται το νέο εμβόλιο για τον Covid-19

Ο Αν.Γκεμπρεγεσούς προανήγγειλε ότι το πρώτο εμβόλιο για την καταπολέμηση του κορονοϊού ενδέχεται να είναι έτοιμο σε 18 μήνες. «Για αυτό πρέπει να κάνουμε τα πάντα σήμερα, χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα όπλα για να αντιμετωπίσουμε τον ιό», πρόσθεσε.

Παράλληλα, απηύθυνε έκκληση σε όλον τον κόσμο να ενώσει τις προσπάθειές του ώστε να αποφευχθούν «και άλλα κρούσματα και πολύ υψηλότερο κόστος».

Εκτίμησε ωστόσο ότι «υπάρχει μια ρεαλιστική πιθανότητα να σταματήσουμε την εξάπλωση του νέου ιού. Ζητούμε από τις χώρες να είναι όσο πιο επιθετικές γίνεται, ακολουθούμε μια στρατηγική περιορισμού», πρόσθεσε.

Covid 19

Στους 108 οι νεκροί – 2.478 νέα κρούσματα

Σε μία μόλις ημέρα επιβεβαιώθηκαν 108 νέοι θάνατοι από τον κορονοϊό (103 μόνο στην επαρχία Χουμπέι). Από τα τέλη Δεκεμβρίου, οπότε εμφανίστηκε ο νέος κορονοϊός στη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα, έχουν χάσει τη ζωή τους 1.016 άνθρωποι, ανακοίνωσε σήμερα η Εθνική Επιτροπή Υγείας της Κίνας.

Παράλληλα, αναφέρθηκαν 2.478 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα σε όλη τη χώρα, αριθμός συγκριτικά χαμηλότερος από τα 3.062 επιβεβαιωμένα κρούσματα της Κυριακής.

Ο αριθμός των ανθρώπων που έχει επαληθευτεί με εργαστηριακές εξετάσεις ότι προσβλήθηκαν από τον νέο ιό ανήλθε σε 42.638, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Επιτροπής Υγείας.

Συνολικά 3.996 ασθενείς έχουν ανανήψει και έχουν λάβει εξιτήριο από τα νοσοκομεία, εκ των οποίων 716 χθες Δευτέρα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κάνει πλέον λόγο για «πολύ σοβαρή απειλή για τον υπόλοιπο κόσμο» και απευθύνει έκκληση στις χώρες να επιταχύνουν τις έρευνές τους για φάρμακα ή εμβόλια.

Ύποπτο κρούσμα στο «Αττικόν»

Συναγερμός σήμανε στο νοσοκομείο «Αττικόν» για ύποπτο κρούσμα του νέου κορονοϊού, όπου σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, πρόκειται για 33χρονο Κινέζο, ο οποίος εμφάνισε συμπτώματα βήχα και γρίπης.

Ο ασθενής μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο νοσοκομείο «Αττικόν» ενώ θα του γίνουν όλες οι απαραίτητες εξετάσεις, για να διαπιστωθεί εάν φέρει τον ιό.

Covid 19 1

Φόβοι για εξάπλωση στο 60% του πληθυσμού

Ένας εκ των επιφανών επιδημιολόγων του Χονγκ Κονγκ, ο Γκάμπριελ Λουάνγκ, εξέφρασε τους φόβους του πως ο ιός είναι πολύ πιθανό να εξαπλωθεί στο 60% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Ο καθηγητής Γκάμπριελ Λουάνγκ του πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ τόνισε, ότι αυτό που έχει σημασία αυτή τη στιγμή είναι «να κατανοήσουμε το μέγεθος και το σχήμα του παγόβουνου».

Οι περισσότεροι ειδικοί εκτιμούν πως κάθε ένας από τους ασθενείς θα κολλήσει στη συνέχεια 2,5 ανθρώπους.

Διαφήμιση