Αρχική Περιβάλλον Τρίκαλα: Αναπλάσεις για την ανάδειξη του Ληθαίου ποταμού

Τρίκαλα: Αναπλάσεις για την ανάδειξη του Ληθαίου ποταμού

0
201904030524150855 1200x682
Διαφήμιση

Τα Τρίκαλα είναι μια πόλη υπόδειγμα. Όμορφη, και κυρίως φιλική προς τον πολίτη και το περιβάλλον. Δεν είναι τυχαίο που κάποια από τα πιο πρωτοποριακά (για τα ελληνικά δεδομένα τουλάχιστον) σχέδια, όπως η ηλεκτροκίνηση ή οι ποδηλατόδρομοι, εφαρμόστηκαν εκεί για πρώτη φορά.

Το θετικό είναι ότι η πόλη δεν επαναπαύεται. Μια νέα μελέτη για παρεμβάσεις στον Ληθαίο ποταμό αναμένεται να την αναδείξουν ακόμη περισσότερο.

Ανάπλαση Ληθαίου

Η μελέτη, με τίτλο «Ανάπλαση παρόχθιας ζώνης Ληθαίου ποταμού κατά μήκος της κοίτης εντός του σχεδίου πόλης», εκπονήθηκε από 5 μηχανικούς της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Τρικκαίων, με χρήματα εξασφαλισμένα από το ΠΕΠ Θεσσαλίας (τα 2.750.000€ μέσω Σχεδίων βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης) από ένα σύνολο περίπου 3.200.000€ που προϋπολογίστηκε.

Η μεγάλη αυτή παρέμβαση, ουσιαστικά στρέφει τον τρικαλινό, τον επισκέπτη, τον φιλοξενούμενο προς τον ποταμό Ληθαίο ο οποίος γίνεται επισκέψιμος. Ταυτόχρονα, επιλύει προβλήματα για την κίνηση πεζών και ποδηλάτων, βελτιώνει το κυκλοφοριακό σε κρίσιμα σημεία, όπως στις γέφυρες, και αναπλάθει τον χώρο πάνω από τις όχθες (οι όχθες και η κοίτη δεν ανήκουν στον Δήμο).

Οριοθέτηση ποδηλατοδρόμων

trikalalithsios7 696x528

Συνολικά, η μελέτη βάζει στο επίκεντρο πεζούς και ποδηλάτες, αλλά και την ανάδειξη της ομορφιάς του ποταμού.

Βασικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν από τη σύζευξη των Σχεδίων Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης και Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας που υλοποιούνται στον Δήμο.

Ειδικά για το ποδήλατο, οι μελετητές έλαβαν υπόψη τις απαντήσεις των Τρικαλινών σε ερωτηματολόγιο σχετικά με τους ποδηλατόδρομους. Ότι, δηλαδή, προτιμούν να είναι προστατευμένοι, ακόμη κι αν χαθούν θέσεις στάθμευσης. Επομένως, οι ποδηλατόδρομοι μονής κατεύθυνσης οριοθετούνται στο πεζοδρόμιο, το οποίο υποβιβάζεται για να μπορεί να είναι προσβάσιμο από ΑμεΑ.

Ποταμός-έμβλημα

LITHAIOS1

Οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν στην περιοχή που ξεκινά από το Μουσείο Τσιτσάνη μέχρι τη γέφυρα Τρικκαίογλου, ώστε να συνδεθούν με τον ποδηλατόδρομο της οδού Καλαμπάκας. Τα έργα θα γίνουν και στις δύο πλευρές του ποταμού και θα λύσουν θέματα σε κρίσιμα σημεία, όπως στους κόμβους των γεφυρών.

Με τις παρεμβάσεις, ο ποταμός-έμβλημα των Τρικάλων αποκτά «ταυτότητα» στον 21ο αιώνα και δίνει πνοή στην πόλη.

Οι στόχοι

trikalalithsios3

1. Ολοκληρωμένο δίκτυο ποδηλάτου παράλληλα με τον πεζό στο επίπεδο του πεζοδρομίου.

2. Ομοιομορφία υλικών, πλάτους κίνησης και διακριτότητα ανεμπόδιστων κινήσεων.

3. Προσβασιμότητα πεζοδρομίων.

  • υποβίβαση πεζοδρομίων στις διαβάσεις
  • ασφαλείς διαβάσεις
  • σήμανση και προειδοποίηση

4. Ασφάλεια κίνησης πεζών και ποδηλάτων

  • Κίνηση πεζών και ποδήλατων στο πεζοδρόμιο
  • Ποδήλατο μονής κατεύθυνσης και ζώνη προστασίας
  • Δρόμος ήπιας κυκλοφορία

5. Δημιουργία χώρων καθιστικού

6. Δημιουργία νέου «έξυπνου» φωτισμού και φωτισμός των γεφυρών με τηλεχειρισμό
Μετά την παρουσίαση της μελέτης, ακολουθούν τα τεύχη δημοπράτησης και η διεξαγωγή διαγωνισμού για το έργο.

 

Διαφήμιση