Αρχική Επιστήμη Η τεχνολογική πρόοδος ως… απειλή για την εργασία

Η τεχνολογική πρόοδος ως… απειλή για την εργασία

0
internet
Διαφήμιση

Μπορεί η τεχνολογία να απειλήσει την εργασία μας; Κάποιοι θα λέγαμε ότι όχι, αντιθέτως τη διευκολύνει. Ένα μεγάλο ποσοστό ωστόσο πιστεύει ότι ναι, μπορεί.

Σύμφωνα με νέα μελέτη της Boston Consulting Group (BCG) σχεδόν έξι στους δέκα Έλληνες (57%) θεωρούν ότι οι ψηφιακές τεχνολογίες, όπως ο αυτοματισμός, η Τεχνητή Νοημοσύνη και η Ρομποτική, θα επηρεάσουν τις θέσεις εργασίας, τη στιγμή που ο αντίστοιχος παγκόσμιος μέσος όρος κινείται στο 50%.

Η παγκόσμια κατάταξη

internet marketing

Τους πιο έντονους φόβους εκφράζουν οι πολίτες της Βραζιλίας, με το 65% να θεωρεί βέβαιο ότι η τεχνολογία θα επηρεάσει άμεσα την εργασία του. Στην ίδια λίστα ακολουθεί η Κένυα (62%), η Νιγηρία (62%) και οι Φιλιππίνες (60%), ενώ η Ελλάδα κατέχει την πέμπτη θέση ανάμεσα σε 197 χώρες.

Η έρευνα

Η Boston Consulting Group (BCG) εξέτασε 366.000 άτομα σε 197 χώρες, προκειμένου να αξιολογήσει την επίδραση της τεχνολογίας και της παγκοσμιοποίησης στις θέσεις εργασίας. Επίσης, διερεύνησε το κατά πόσο οι ίδιοι οι πολίτες είναι πρόθυμοι να αναβαθμίσουν τις δεξιότητές τους με στόχο ακόμη και να αναζητήσουν νέα και ενδεχομένως διαφορετική δουλειά.

Νέες δεξιότητες

Παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την έρευνα το 65% των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο αφιερώνει ένα σημαντικό τμήμα του χρόνου του για να αποκτήσει νέες δεξιότητες, ώστε  να διατηρήσει τη θέση εργασίας του, υπάρχουν σημαντικές γεωγραφικές διαφορές στο χρονικό διάστημα που οι άνθρωποι δαπανούν για την ανάπτυξη δεξιοτήτων. Πρώτες στην προσπάθεια αυτή είναι η Κίνα, η Νιγηρία, η Αίγυπτος και η Κένυα.

Μεγάλες γεωγραφικές ανισότητες

texnologia internet

Αντίθετα, εντύπωση προκαλεί το ότι οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, όπως η Γερμανία, η Γαλλία, η Μεγάλη Βρετανία, ο Καναδάς και οι ΗΠΑ, δεν δείχνουν να κόπτονται ιδιαίτερα για το ζήτημα. Σε αντίστοιχη φάση είναι και η Πολωνία και η Ρωσία.

Από την άλλη πλευρά, σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως στο Μεξικό, οι άνθρωποι διψούν να ενισχύσουν τα προσόντα τους, προκειμένου να αλλάξουν θέση εργασίας, ενώ

“Οι γεωγραφικές ανισότητες στον χρόνο που δαπανούν οι άνθρωποι στην εκμάθηση νέων δεξιοτήτων, είναι εντυπωσιακές. Στη Γερμανία, μόνο το 38% των ερωτηθέντων αφιερώνει μερικές εβδομάδες ή περισσότερο ετησίως αναπτύσσοντας τις ικανότητές του, ενώ στην Κίνα το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 80%”, διαπιστώνει η μελέτη (Decoding Global Trends in Upskilling και Reskilling).

Διαφήμιση