Αρχική Επιλεγμένα Κ. Χατζηδάκης: Συμπληρώνεται σταθερά το “παζλ” του Κτηματολογίου

Κ. Χατζηδάκης: Συμπληρώνεται σταθερά το “παζλ” του Κτηματολογίου

0
Κτηματολόγιο
Διαφήμιση

Το Κτηματολόγιο έχει σήμερα την τιμητική του. Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ανέλυσε στους δημοσιογράφους τα πρόσφατα στοιχεία σχετικά με την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στην κατάρτισή του, ενώ αναφέρθηκε εκτενώς στις επόμενες κινήσεις που δρομολογούνται από πλευράς κυβέρνησης και διοίκησης του φορέα ώστε το έργο να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν.

Σοβαρή δουλειά

Ξεκινώντας την ομιλία του ο κ. Χατζηδάκης απέδωσε τα εύσημα στην προηγούμενη κυβέρνηση λέγοντας χαρακτηριστικά: ότι “για το Κτηματολόγιο οι προκάτοχοί μου έχουν κάνει σοβαρή δουλειά. Το επαναλαμβάνω ακόμα μια φορά γιατί δεν θέλω να είμαι πολιτικός παλαιάς κοπής. Θέλω να αισθάνομαι τουλάχιστον ότι έχω δίκιο και στην κριτική που κάνω, αλλά να μην είμαι και την ίδια στιγμή μικρόψυχος αν βλέπω κάτι θετικό”.

Το Κτηματολόγιο, είπε, αποτελεί μια από τις βασικές προτεραιότητες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. “Προσπαθούμε να βρούμε μια σωστή ισορροπία ανάμεσα στην ανοχή απέναντι στις καθυστερήσεις και σε μια δρακόντεια αντίληψη για την προώθηση του Κτηματολογίου”.

Ολοκλήρωση της πρώτης φάσης

Το Κτηματολόγιο έχει προχωρήσει σε σημαντικό βαθμό ωρίμανσης, επισήμανε ο υπουργός προσθέτοντας ότι βρίσκεται λίγο πριν από την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της κτηματογράφησης. “Τα πράγματα θα ήταν ακόμα καλύτερα εάν δεν είχε υπάρξει αυτή η παρέμβαση στο νομικό τύπο, με τον οποίο λειτουργεί το Κτηματολόγιο, αν ήταν ακόμα Ανώνυμη Εταιρεία και δεν υπήρχε ο τελευταίος νόμος του κτηματολογίου δεν θα χανόντουσαν περίπου 8 μήνες στην αλλαγή της νομικής μορφής και η κτηματογράφηση θα είχε προχωρήσει καλύτερα. Το ίδιο δε το Κτηματολόγιο δεν θα έχω την εντύπωση ότι δεν πήγε μπρος με αυτή τη διαδικασία, αλλά εν πάση περιπτώσει αυτό είναι το δευτερεύον. Το πρωτεύον είναι αυτό που είπα στην αρχή ότι έχουν γίνει βήματα προς τα μπρος” συμπλήρωσε.

Συνεργάσιμοι οι πολίτες

κτηματολόγιο 2

Στόχος τόσο της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου όσο και της νέας διοίκησης του Κτηματολογίου, από την πρώτη στιγμή, “ήταν να επιταχύνουμε ακόμα περισσότερο τους ρυθμούς. Και σήμερα μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα πως υπάρχουν αποτελέσματα και μάλιστα πολύ θετικά σε σχέση την ολοκλήρωση του έργου. Οι πολίτες πλέον έχουν αρχίσει να παίρνουν την υπόθεση «Κτηματολόγιο» στα χέρια τους” τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

“Επιστρέφοντας λοιπόν στο παρόν, τα στοιχεία που διαθέτουμε δείχνουν μια ισχυρή ανταπόκριση των πολιτών στην πρόσκληση του Ελληνικού Κτηματολογίου να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους. Προφανώς έχουν πειστεί πως το Κτηματολόγιο μπορεί και πρέπει να ολοκληρωθεί προς όφελος όλων. Και έχουν επίσης πειστεί ότι θα μπει ένα τέλος στις παρατάσεις και τα πράγματα θα αρχίσουν να σχηματοποιούνται”.

Έκλεισαν 21 Περιφερειακές Ενότητες

Τους τελευταίους δυο μήνες, το Ελληνικό Κτηματολόγιο κατάφερε να ολοκληρώσει με επιτυχία το κλείσιμο 21 Περιφερειακών Ενοτήτων στις οποίες έληξε η προθεσμία υποβολής δηλώσεων. Όπως ανέφερε ο υπουργός, οι μήνες Σεπτέμβριος και Οκτώβριος υπήρξαν οι καλύτεροι μήνες για το Ελληνικό Κτηματολόγιο αναφορικά με τη συλλογή δηλώσεων για ολόκληρο το 2019.

Σεπτέμβριος: ο αριθμός των δηλώσεων που συγκεντρώθηκε ξεπέρασε τις 700.000. Το ποσοστό συλλογής δηλώσεων έχει φτάσει πλέον στο 70% των κατ’ εκτίμηση δηλώσεων για τις περιοχές που η προθεσμία έληξε τέλος Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τον συμβατικό στόχο του 55%, που ήταν ο στόχος που είχε τεθεί και παλαιότερα από τη διοίκηση του Κτηματολογίου και που έχει να κάνει και με τις συμβάσεις με τους αναδόχους.

Οκτώβριος: τα πράγματα πήγαν επίσης πολύ θετικά, καθώς ο συνολικός αριθμός δηλώσεων που συλλέχθηκε ξεπέρασε τις 950.000. Πρόκειται για το μεγαλύτερο πλήθος δηλώσεων που συλλέχθηκαν από όλους τους μήνες του 2019. Το ποσοστό συλλογής ξεπέρασε τον Οκτώβριο το 65% των κατ’ εκτίμηση δικαιωμάτων στις περιοχές που έληξαν οι προθεσμίες 31 Οκτωβρίου, ξεπερνώντας και εδώ τον συμβατικό στόχο του 55%. Και φυσικά οι πολίτες συνεχίζουν να υποβάλουν δηλώσεις.

Εμπρόθεσμη υποβολή δηλώσεων

ktimatologio

Στο συνολικό ποσοστό συλλογής δηλώσεων, διευκρίνισε ο κ. Χατζηδάκης, συμπεριλαμβάνονται και οι δηλώσεις «εμπρόθεσμης υποβολής», εκείνες οι δηλώσεις δηλαδή που πήραν αριθμό πρωτοκόλλου και για τις οποίες οι πολίτες θα προσκομίσουν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε μεταγενέστερο χρόνο.

Όπως αναφέρθηκε και νωρίτερα στο ecozen (https://ecozen.gr/2019/11/ktimatologio-rantevoy-paratasi-eos-to-kalokairi-2020/), η διαδικασία αυτή διευκολύνει ειδικά εκείνους που σπεύδουν να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους λίγες μόνο ημέρες πριν από τη λήξη της προθεσμίας. “Με την διαδικασία εμπρόθεσμης προσέλευσης ο πολίτης αποφεύγει την ταλαιπωρία της αυξημένης κίνησης των τελευταίων ημερών και επιστρέφει μετά από κάποιες ημέρες στα κτηματολογικά γραφεία για να ολοκληρώσει την δήλωσή του προσκομίζοντας τα απαιτούμενα δικαιολογητικά” εξήγησε ο υπουργός.

39,1 εκατομμύρια δικαιώματα

Συνολικά για τη χώρα, μέχρι σήμερα από τα εκτιμώμενα από τους ειδικούς 39,1 εκατομμύρια δικαιώματα:

 • Έχουν ήδη ολοκληρωθεί τα 13 εκατομμύρια (33%): Πρόκειται για περιοχές στις οποίες έχει ολοκληρωθεί η κτηματογράφηση, κυρίως σε αστικές περιοχές, και στις οποίες λειτουργεί κανονικά το κτηματολόγιο.
 •  Είναι σε προχωρημένη επεξεργασία 7,5 εκατομμύρια (19%):  Αφορούν περιοχές υπό κτηματογράφηση, που όμως έχει ολοκληρωθεί η περίοδος συλλογής δηλώσεων και έχουμε πάει σε επόμενα στάδια.
 • Είναι σε εξέλιξη συλλογή δηλώσεων για 15 εκατομμύρια δικαιώματα (39%): Πρόκειται για τις 34 συμβάσεις που τρέχουν σήμερα και στις οποίες συλλέγονται δηλώσεις.
 • Εκκρεμούν 2,7 εκατομμύρια δικαιώματα (7%): σε μελέτες που δεν έχουν ανατεθεί ως σήμερα, είναι για τις συγκεκριμένες 5 περιφερειακές ενότητες.
 •  800.000 δικαιώματα (2%): αφορούν την μετάβαση από το παλαιού τύπου Κτηματολόγιο, το οποίο είναι από τον καιρό της Ιταλοκρατίας, στα νησιά Ρόδος, Κως και Λέρος στο νέο Κτηματολόγιο.

Το γεωχωρικό υπόβαθρο της χώρας

“Πλέον το παζλ του Κτηματολογίου αρχίζει να συμπληρώνεται” είπε ο υπουργός. “Και μαζί με αυτό αρχίζει και σχηματοποιείται σιγά-σιγά το λεγόμενο γεωχωρικό υπόβαθρο της χώρας, που αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε σε δεύτερη φάση τον ενιαίο ψηφιακό χάρτη”.

Οι προθεσμίες

Τον Νοέμβριο λήγουν οι προθεσμίες σε 10 Περιφερειακές ενότητες:

 • Καστοριάς/Φλώρινας
 • Στο υπόλοιπο Μαγνησίας και Σποράδων
 • Ευβοίας
 • Αχαΐας
 • Μεσσηνίας
 • Λακωνίας
 • Αργολίδας/Κορινθίας
 • Δυτικής Αττικής/ Νησιών Αττικής
 • Σάμου/Χίου/Ικαρίας
 • Αιγίου

Τον Δεκέμβριο λήγουν οι προθεσμίες στα νησιά Ζάκυνθος, Κεφαλλονιά και Ιθάκη. Η ανταπόκριση των πολιτών και σε αυτές τις περιοχές είναι επίσης θετική και η εκτίμηση είναι πως και τον Νοέμβριο η κτηματογράφηση θα κλείσει πιάνοντας τους συμβατικούς στόχους. 

Δεν θα χαθούν οι περιουσίες

Ο κ. Χατζηδάκης καθησύχασε τους πολίτες ότι σε περίπτωση που δεν δηλώσουν εγκαίρως την ιδιοκτησία τους δεν σημαίνει πως θα την χάσουν. “Κανένας πολίτης δεν πρόκειται να χάσει την περιουσία του επειδή καθυστέρησε να δηλώσει το ακίνητο του στο Κτηματολόγιο. Εκείνο όμως που θα συμβεί είναι πως δεν θα μπορεί να αξιοποιήσει  εκ των πραγμάτων όσο εύκολα νομίζει την ιδιοκτησία του. Θα ταλαιπωρείται κάθε φορά που θα θέλει να μεταβιβάσει ή να αλλάξει το ιδιοκτησιακό καθεστώς του ακινήτου του” σημείωσε. “Με την δήλωση της ιδιοκτησίας στο Κτηματολόγιο οι πολίτες θωρακίζουν και αναβαθμίζουν την περιουσία τους, προστατεύοντας στην πραγματικότητα τους εαυτούς τους. Την καθιστούν εύκολα εκμεταλλεύσιμη και απαλλαγμένη από περιττή γραφειοκρατία και αυξημένο κόστος στο μέλλον”.

Τα πρόστιμα

ktimatologio (2)

Όσο για τα πρόστιμα, τόνισε ότι κανένας υπουργός δεν θέλει να προειδοποιεί τους πολίτες για τον κίνδυνο προστίμων. “Θα ήμασταν όμως ηθικά αφερέγγυοι απέναντι στους συνεπείς πολίτες που έσπευσαν να δηλώσουν εγκαίρως την ιδιοκτησία τους αν σήμερα σας ανακοίνωνα πως όποιος δεν έχει υποβάλλει την αίτησή του δεν θα έχει καμία απολύτως συνέπεια, διότι είμαστε η χώρα του «δε βαριέσαι». Η χώρα που αδιαφορεί για τους συνεπείς και το ότι εκπλήρωσαν τις υποχρεώσεις τους και παράλληλα δείχνει απόλυτη ανοχή για τους ασυνεπείς. Τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν ως υποχρέωση που απορρέει από την εφαρμογή του νόμου. Οι νόμοι του κράτους πρέπει να εφαρμόζονται. Υπάρχει ο νόμος 2308/1995 που προβλέπει την επιβολή προστίμων. Έχουμε δεσμευθεί πως δεν θα προβούμε ακαριαία στην εφαρμογή του νόμου και στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δώσουμε για κάποιο διάστημα τη δυνατότητα στους πολίτες να σπεύσουν να κάνουν ό,τι έκανε η συντριπτική πλειονότητα και να σπεύσουν να δηλώσουν την ακίνητη ιδιοκτησία τους”.

Το 1ο εξάμηνο του 2020

Προς το παρόν οι πολίτες μπορούν να δηλώσουν τα ακίνητά τους ακόμη και εκπρόθεσμα χωρίς την επιβολή κανενός προστίμου, εξήγησε, προσθέτοντας ότι τα πρόστιμα θα ενεργοποιηθούν εντός του πρώτου εξαμήνου του νέου έτους. Το ύψος τους θα συνδέεται τόσο με την αξία της ακίνητης ιδιοκτησίας όσο και με τον χρόνο καθυστέρησης. Θέλουμε να είμαστε δίκαιοι και στους συνεπείς πολίτες αλλά και σε εκείνους που καθυστέρησαν λίγες εβδομάδες ή και μήνες σε σχέση με εκείνους που θα καθυστερήσουν χρόνια για να δηλώσουν την ιδιοκτησία τους. “Όποιος καθυστερήσει και έχει μεγαλύτερη περιουσία θα πληρώσει περισσότερο από αυτόν που έχει μικρότερη περιουσία. Και όποιος καθυστερήσει 3 χρόνια θα πληρώσει περισσότερα από αυτόν που καθυστέρησε 3 μήνες. Αυτό θέλω να πω, για να είμαστε συνεννοημένοι μεταξύ μας”.

Παρεμβάσεις σε 3 επίπεδα

Κτηματόλογιο

Στόχος είναι το Ελληνικό Κτηματολόγιο “να αποβάλλει τα βαρίδια του παρελθόντος και να μπορέσει να λειτουργήσει πιο αποτελεσματικά και πιο ευέλικτα στο εγγύς μέλλον. Να μπορεί να εξυπηρετεί καλύτερα τον πολίτη”. Για να γίνει αυτό, υποστήριξε ο υπουργός, χρειάζονται παρεμβάσεις σε 3 επίπεδα:

 1. Άμεσες νομοθετικές παρεμβάσεις που θα στοχεύουν στην καλύτερη λειτουργία του Κτηματολογίου, στην άμεση στελέχωσή του με το απαραίτητο επιστημονικό προσωπικό. Για τον σκοπό αυτό δρομολογείται άμεση η επιστροφή των δικηγόρων που απομακρύνθηκαν εξαιτίας της αχρείαστης αλλαγής του νομικού καθεστώτος του Κτηματολογίου καθώς και η πρόσληψη όσων υπαλλήλων χρειαστούν, μέσω ΑΣΕΠ φυσικά και σε συνεννόηση με τα Υπουργεία Οικονομικών και Εσωτερικών, για την στελέχωση των κατά τόπους κτηματολογικών γραφείων του Φορέα.
 2. Εφαρμογή σύγχρονων ψηφιακών υπηρεσιών που θα διευκολύνουν τον πολίτη στις υποθέσεις του με το Κτηματολόγιο. Γίνεται δηλαδή πράξη το Ηλεκτρονικό Κτηματολόγιο.
 3. Αξιοποίηση επαγγελματιών, όπως μηχανικών και δικηγόρων για την ταχύτερη ολοκλήρωση του Κτηματολογίου και την αποτελεσματικότερη λειτουργία του. Δρομολογείται για παράδειγμα, σε συνεργασία με το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας, η υλοποίηση του θεσμού του διαπιστευμένου μηχανικού, που ισχύει άλλωστε στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες.

Α.Χ.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here