Αρχική Διάστημα Σύννεφο σκόνης αστεροειδών ενδέχεται να δημιούργησε νέα ζωή στη Γη

Σύννεφο σκόνης αστεροειδών ενδέχεται να δημιούργησε νέα ζωή στη Γη

0
skoni 1
Διαφήμιση

Αστρονόμος ανακάλυψε ενδιαφέρουσες ενδείξεις, ότι ένας χωρισμός αστεροειδών κάλυψε τη Γη με σκόνη πριν από 470 εκατομμύρια χρόνια. Το γεγονός έπληξε δραματικά τον πλανήτη και πυροδότησε μια εποχή πάγου που ακολουθήθηκε από μεγάλες αυξήσεις στον αριθμό των νέων ειδών ζώων.

Η έρευνα, με επικεφαλής τον Birger Schmitz του Πανεπιστημίου Lund στη Σουηδία, δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Science Advances και παρέχει νέα στοιχεία για τον αντίκτυπο των διαπλανητικών γεγονότων στην εξέλιξη του πλανήτη μας.

«Ξέρουμε για τον 10χλμ αστεροειδή που συνέτριψε στη Γη πριν από 67 εκατομμύρια χρόνια και σκότωσε τους δεινοσαύρους, αλλά αυτό το γεγονός ήταν πολύ διαφορετικό», δήλωσε ο Schmitz στον Observer. «Συνέβη περίπου πριν από 470 εκατομμύρια χρόνια όταν ένας αστεροειδής 3.000 φορές μεγαλύτερος από τον φονέα των δεινοσαύρων καταστράφηκε κατά τη διάρκεια μιας σύγκρουσης με έναν άλλο αστεροειδή πέρα από την τροχιά του Άρη. Γέμισε το ηλιακό σύστημα με σκόνη και προκάλεσε μεγάλη μείωση του ηλιακού φωτός που πέφτει στη Γη».

Η μειωμένη ακτινοβολία κρύωσε τη γη, ξεκινώντας μια διαδοχή παγετώνων. Το νερό καταψύχθηκε, οι πάγοι εξαπλώθηκαν και τα επίπεδα της θάλασσας έπεσαν, δημιουργώντας απομονωμένες ρηχές θάλασσες που ήταν ιδανικές για τη δημιουργία νέων ειδών. Το παγωμένο νερό διατηρεί επίσης περισσότερο διαλυμένο οξυγόνο, το οποίο και ενισχύθηκε. Οι επιστήμονες γνώριζαν τις ήδη παγωμένες εποχές που εμφανίστηκαν και ότι η ζωή γνώρισε θεαματική αύξηση της βιοποικιλότητας, ιδιαίτερα στη θάλασσα. Οι πρώτοι κοραλλιογενείς ύφαλοι άρχισαν να μεγαλώνουν τότε και εμφανίστηκαν περίεργα αρπακτικά που λέγονται ναυτιλοειδή (nautiloids). Αυτό είναι γνωστό ως το «Μεγάλο Συμβάν βιοποικιλότητας Ordovician, ή Gobe».

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ως αιτία το “Gobe”, αλλά τώρα ο Schmitz, αφού μελέτησε τα σωματίδια σκόνης που βρίσκονται στα ιζήματα της θάλασσας, λέει ότι προκλήθηκε από σύννεφα σκόνης αστεροειδών. «Τα ιζήματα αυτά είναι πλούσια σε ισότοπο ήλιο-3 – το οποίο θα μπορούσαν να έχουν πάρει μόνο από το διάστημα», είπε. «Είναι μια κρίσιμη ένδειξη».

Κι άλλοι επιστήμονες υποστήριξαν την ιδέα του. «Δεν είναι απαραιτήτως η απάντηση σε κάθε ερώτηση που έχουμε για το Gobe, αλλά σίγουρα συνδέει πολλές παρατηρήσεις», δήλωσε πρόσφατα στο περιοδικό Science η Rebecca Freeman, από το Πανεπιστήμιο του Κεντάκυ, Lexington.

Ωστόσο, η έρευνα του Schmitz προκαλεί ενδιαφέρον και για έναν άλλο λόγο. Κάποιοι επιστήμονες έχουν προτείνει κατά το παρελθόν να καλυφθεί η Γη με ένα πέπλο σκόνης από το διάστημα και το οποίο θα μπορούσε να σταματήσει την υπερθέρμανση του πλανήτη. Οι επικριτές της ιδέα να κρύψουμε τον Ήλιο, επισημαίνουν πως κάτι τέτοιο θα έχει δυσάρεστες παρενέργειες.

Τα στοιχεία που παρουσιάζει ο Schmitz, δείχνουν ότι ένα τέτοιο πείραμα συνέβη πριν 470 εκατομμύρια χρόνια με αποτέλεσμα να αλλάξει η μετεωρολογία του πλανήτη μας, αλλά και η εξέλιξη της ζωής στη Γη.

Διαφήμιση