Χωρίς αντισεισμική προστασία και έλεγχο τα κτίρια της Αθήνας

    0
    seismos2
    Διαφήμιση

    Ανησυχητικά στοιχεία σχετικά με την κατάσταση του κτιριακού αποθέματος της Αθήνας, δημοσιεύει η εφημερίδα «Τα Νέα».Η καταγραφή ξεκίνησε για πρώτη φορά δύο χρόνια μετά τον σεισμό της Πάρνηθας, μέσω του Προγράμματος Πρωτοβάθμιου Προσεισμικού Ελέγχου για όλα τα κτίρια δημόσιας και κοινωφελούς χρήσης. Στόχος ήταν να καταγραφούν οι εγκαταστάσεις των νοσοκομείων, σχολείων, δημόσιων υπηρεσιών, Δήμων, Περιφερειών κ.ά. και να γίνει μια πρώτη αποτίμηση της σεισμικής τους ικανότητας, ώστε να καθοριστεί ποια χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο και ποια μέτρα προστασίας έπρεπε να ληφθούν.

    Παλιός ο κανονισμός, ελλιπείς οι έλεγχοι

    Σεισμός, εγκαταλελειμμένο κτίριο

    Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, το 2011:

    • το 45% του κτιριακού αποθέματος της χώρας ήταν χτισμένο με βάση τον αντισεισμικό κανονισμό του 1959,
    • το 30% χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και ένα 13% είχε οικοδομηθεί λαμβάνοντας υπόψη τις προδιαγραφές του 1959 και τα άρθρα που προστέθηκαν στον κανονισμό το 1984.
    • Αντίστοιχη είναι η εικόνα για τα δημόσια κτίρια της χώρας, καθώς τα τελευταία 18 χρόνια έχουν ελεγχθεί προσεισμικά μόνο τα 17.000 από τα 80.000 δημόσια κτίρια και από αυτά το 30% κατατάσσεται στην κατηγορία άμεσου περαιτέρω ελέγχου.

    Προβλήματα στα σχολεία

    Προβλήματα όμως αντιμετωπίζει και ο προσεισμικός έλεγχος των σχολείων. Το σχετικό πρόγραμμα ελέγχου ξεκίνησε το 2004 και περιελάμβανε δύο φάσεις:

    • Η πρώτη αφορούσε τα σχολεία που κατασκευάστηκαν πριν από το 1959 και τα οποία ελέγχθηκαν όλα με σχετική καθυστέρηση ως το 2009.
    • Η δεύτερη φάση προέβλεπε τον προσεισμικό έλεγχο των σχολικών κτιρίων που κατασκευάστηκαν την περίοδο 1959-1985, κατηγορία στην οποία εντάσσονται περισσότερα από τα μισά σχολεία της χώρας.

    Ο έλεγχος «πάγωσε» από το 2011 έως το 2017, λόγω της κατάργησης του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων. Έκτοτε ξεκίνησαν εκ νέου από τις υπηρεσίες των Κτιριακών Υποδομών Α.Ε.

     

    Διαφήμιση