Αρχική Ενέργεια Απόφαση ιστορικής σημασίας η δέσμευση του Πρωθυπουργού να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες

Απόφαση ιστορικής σημασίας η δέσμευση του Πρωθυπουργού να κλείσει τις λιγνιτικές μονάδες

0
λιγνιτικές μονάδες, εργοστάσιο, φουγάρα, ενέργεια
Διαφήμιση

Η ενεργειακή πολιτική της χώρας αλλάζει σελίδα.

Κατά την ειδική Συνδιάσκεψη που συγκάλεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ για το Κλίμα Αντόνιο Γκουτέρες, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κυριάκος Μητσοτάκης, δεσμεύτηκε ότι θα κλείσει όλες τις λιγνιτικές μονάδες μέχρι το 2028 το αργότερο.

Πρόκειται για μια ιστορικής σημασίας απόφαση καθώς ο λιγνίτης αποτέλεσε το βασικό καύσιμο του ενεργειακού μας μίγματος για περισσότερο από έξι δεκαετίες. Ταυτόχρονα όμως, από το 1990 ως το 2017 ήταν υπεύθυνος και για το 34% των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου της χώρας, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Συνεπώς, ο λιγνίτης είναι ο βασικός υπαίτιος για το γεγονός ότι η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τις χειρότερες κλιματικές επιδόσεις στην Ευρώπη.

λιγνιτικές μονάδες, εργοστάσιο, φουγάρα, ενέργεια

Πέρα από τις αναμφισβήτητες αρνητικές επιπτώσεις της καύσης λιγνίτη στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον, η πρόοδος των τεχνολογιών ΑΠΕ σε συνδυασμό με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία και την ευρωπαϊκή ενεργειακή πολιτική κατέστησαν τον λιγνίτη και οικονομικά ασύμφορο τα τελευταία χρόνια.

Σε πρόσφατη έκθεσή του το Green Tank έδειξε ότι τα τελευταία 3,5 χρόνια η σωρευτική ζημιά από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων άγγιξε τα €683 εκ, ενώ αν το λιγνιτικό χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ παρέμενε ως έχει σήμερα, οι ζημιές θα έφταναν τα €1.3 δις τα επόμενα 3,5 χρόνια.

«Συγχαρητήρια στην ελληνική κυβέρνηση για την ιστορική απόφαση της πλήρους απεξάρτησης από τον λιγνίτη ως το 2028. Είναι απολύτως απαραίτητο η απόφαση αυτή να αποτυπωθεί στο υπό αναθεώρηση Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, ενώ ταυτόχρονα επιβάλει την αλλαγή πλεύσης σε ό,τι αφορά την υπό κατασκευή νέα λιγνιτική μονάδα της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5».

Τώρα που το λιγνιτικό τοπίο ξεκαθαρίζει, η προσοχή θα πρέπει να στραφεί σε εκείνες τις περιοχές της χώρας, η οικονομία των οποίων είναι βαθιά εξαρτημένη από τον λιγνίτη. Η μετάβαση της Ελλάδας στη μεταλιγνιτική περίοδο θα πρέπει να είναι βιώσιμη και Δίκαιη για τις τοπικές κοινωνίες που για δεκαετίες καίγονταν ώστε να ηλεκτροδοτούμαστε όλοι εμείς.», δήλωσε ο Νίκος Μάντζαρης, αναλυτής πολιτικής για το κλίμα και την ενέργεια του Green Tank.

Σχετικά Άρθρα:

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΠαρασκευές για το Μέλλον: Νέα κινητοποίηση για το κλίμα την Παρασκευή 27/9/19 – 35 ΜΚΟ παρούσες
Επόμενο άρθροZANTAC: Απόσυρση λόγω πιθανής καρκινογόνου ουσίας

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ