Αρχική Περιβάλλον Παρασκευές για το Μέλλον: Νέα κινητοποίηση για το κλίμα την Παρασκευή 27/9/19...

Παρασκευές για το Μέλλον: Νέα κινητοποίηση για το κλίμα την Παρασκευή 27/9/19 – 35 ΜΚΟ παρούσες

0
αλλαγή του κλίματος, κλιματική αλλαγή, κλίμα
Διαφήμιση

Στους δρόμους βγαίνουν οι μαθητές για μια ακόμη φορά στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Fridays For Future Greece». Οι κινητοποιήσεις κορυφώνονται αυτήν την Παρασκευή, 27 Σεπτεμβρίου, στο πλαίσιο της εβδομάδας δράσης για το κλίμα, με πορεία κατά της κλιματικής κρίσης που ξεκινά από το Σύνταγμα στις 4 μμ.

35 ΜΚΟ

Στο πλευρό των παιδιών δηλώνουν 35 οργανώσεις της «Συμμαχίας για το Κλίμα», οι οποίες καλούν όλους τους πολίτες, τις πρωτοβουλίες και τα συνδικάτα να συμμετάσχουν στη γενική κινητοποίηση της Παρασκευής ενώνοντας τις φωνές τους με των μαθητών.

Το αίτημα των μαθητριών/ών είναι σαφές, γράφουν σε κοινή ανακοίνωσή τους: «Έχουμε επιτρέψει στους εαυτούς μας και στο κοινωνικο-οικονομικό μας σύστημα να εξελιχθεί ήδη με τρόπο που έβλαψε σοβαρά τα οικοσυστήματά μας και οδήγησε τον πλανήτη στην κλιματική κρίση. Μας μένει λίγος χρόνος για δράση. Θα χρειαστούμε όμως την υποστήριξη του καθενός. Οι κυβερνήσεις, σε όλο τον κόσμο δεν αντιμετωπίζουν το ζήτημα με την απαραίτητη σοβαρότητα και την αφοσίωση που αρμόζει. Ήρθε η ώρα να τους καθοδηγήσουμε εμείς, να αγωνιστούμε για εμάς και για τις επόμενες γενιές. Σας χρειαζόμαστε όλους δίπλα μας!».

Ικανοποίηση για τις δηλώσεις Μητσοτάκη

Οι 35 οργανώσεις της Συμμαχίας για το Κλίμα εκφράζουν επίσης την ικανοποίησή τους για την εξαγγελία του πρωθυπουργού στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών για την κλιματική δράση για απόσυρση των λιγνιτικών σταθμών παραγωγής ενέργειας μέχρι το 2028 και την πρόταση της Ελλάδας για την πολιτιστική κληρονομιά που κατατέθηκε στον ΟΗΕ, καλώντας τον “να μείνει συνεπής στα λόγια του και να προχωρήσει ταυτόχρονα σε μία γενναία αύξηση του μεριδίου των ΑΠΕ, σε ριζική βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και εν γένει στην κατεύθυνση της οριστικής απανθρακοποίησης της χώρας με κοινωνικά δίκαιο τρόπο”.

Όχι στις εξορύξεις

Παράλληλα όμως κάνουν ειδική αναφορά στους υδρογονάνθρακες επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: “Αξίζει επίσης να επισημανθεί ότι το σχέδιο απόσυρσης των λιγνιτικών μονάδων και η εκπλήρωση των στόχων της Συμφωνίας των Παρισίων δεν συμβαδίζουν με την παραχώρηση χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων θαλάσσιας έκτασης σε Ιόνιο και Κρήτη σε πετρελαϊκούς κολοσσούς και την πρόθεση επιδότησης εξορύξεων με χρήματα του Ελληνικού κράτους. Ο πρωθυπουργός και η κυβέρνησή του πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην ακύρωση συμβάσεων εξόρυξης υδρογονανθράκων σε όλη τη χώρα με στόχο την αναχαίτιση της κλιματικής κρίσης και των συνεπειών της για εμάς και το φυσικό περιβάλλον”.

Οι οργανώσεις

Υπενθυμίζεται πως η «Συμμαχία για το Κλίμα» έχει ως κεντρικό σκοπό την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, μέσα από την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση του κοινού. Την κοινή ανακοίνωση υπογράφουν οι οργανώσεις: Αγροοικολογικό Δίκτυο Ελλάδος, Αειφόρουμ, Άνεμος Ανανέωσης, Άρσις, Γιατροί του Κόσμου, Γιατροί Χωρίς Σύνορα, Διεθνής Αμνηστία, ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνικό Ινστιτούτο Παθητικού Κτιρίου, Ελληνική Πλατφόρμα για την Ανάπτυξη, Ελληνικό Φόρουμ Προσφύγων, Κέντρο Ζωής, ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ S.O.S, Οικολογική Κίνηση Πάτρας (ΟΙ.ΚΙ.ΠΑ), Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης, Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων, Οργάνωση Γη, Πλέγμα, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Ινδίας, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Μπαγκλαντές, Πολιτιστικός Σύλλογος Ελλάδας Πακιστάν, Πρωτοβουλία Πολιτών Σώστε την Ήπειρο, Συγκλίσεις, Actionaid, Ecoeleusis, Core Flower, Greenpeace, HIGGS, IFOAM  AgriBioMediterraneoMEDASSETNO OIL Θεσπρωτίας, SCIHellas – Κίνηση Εθελοντών, SOS Epirus – Δίκτυο πολιτών ενάντια στην εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, World Human Forum και WWF Ελλάς.

Δείτε εδώ τις δράσεις που προγραμματίζονται.

Διαφήμιση